Ressursside for inkluderingsarbeid i lokale lag
Her finner du informasjon og ressurser til deg i lokallaget som skal jobbe frivillig med å ta i mot flyktninger.
Mer enn 50 000 flyktninger har kommet til Norge de siste fem årene og krigen i Ukraina har forårsaket den største masseflukten i Europa siden andre verdenskrig. Norsk Folkehjelp forbereder seg på at det kommer flere flyktninger i år, og oppfordrer alle lag til å kartlegge egne ressurser og muligheter for å bistå i en eventuell situasjon der det ankommer flyktninger.
Har du spørsmål du har behov for kjapt svar på, og som du ikke finner svar på her på denne siden, kan du kontakte oss via: frivillighet-inkludering@npaid.org
Rekrutteringsmateriell
Rekrutteringsfilmer til deling i ditt lokallags sosiale medier.
Last ned filmene under før du laster dem opp som post på Facebook eller Instagram. Høydevariantene brukes i stories.
Postetekst: Voksne og barn som flykter til Norge har mistet venner og et trygt hjem – du kan gi trivsel tilbake i hverdagen. Skap et nettverk, få et nettverk. Bli frivillig i dag!
URL: https://folkehjelp.no/vil-du-bli-frivillig-for-flyktninger
Reklamefilm 1 - frivillige har aktiviteter for barn i mottak
Reklamefilm 2 - frivillige på tur med flyktninger i lokalmiljøet
1: Informasjonsinnhenting
Ta kontakt med din kommune i den hensikt å forhøre dere om hva som er ønskelig bidrag fra frivilligheten lokalt. Ikke lov deg bort i møtet med kommunen. Bruk møtet for å hente informasjon dere kan bruke for å ta en beslutning i lokallaget om hvordan dere kan jobbe lokalt for å bidra til lokale behov.
2: Beslutningstagning
Drøft med styret om dere skal kalle inn til et medlemsmøte for å høre hva dere vil bidra med lokalt. Legg frem informasjonen fra kommunen, diskuter og ta en beslutning om hva dere kan bidra med.
3: Kontinuitetsplanlegging
Det er viktig at dere kan stå i dette over tid. Hva skal til for at dere kan møte lokale behov, samt videreføre normal beredskap og tilbud til deres medlemmer? Det anbefales at dere diskuterer dette i lokallaget og finner gode løsninger.
4: Organisering
Hør med deres medlemmer om hvem som kan tenke seg å bidra med å følge opp nye frivillig for flyktninger. Hør om noen kunne tenke seg å være ressursgruppeleder. En person bør være ansvarlig for politiattester og personvern.
5: Nye frivillige
Målet er at vi får mange nye frivillige som vil bidra i løpet av høsten. Sørg for et godt system for innmelding, politiattest og personvern.
6: Lokal ressurskartlegging
Kartlegg hvem som har nyttig språkkompetanse i lokalmiljøet og hør om de kunne tenke seg å bidra frivillig. Hør også om noen har jobberfaring og utdannelse som kan komme deres frivillige arbeid med flyktninger til gode.
7: Kulturforskjeller
Merk at flyktninger kommer fra land i krig og konflikt og kan ha hatt traumatiske opplevelser. Vær sensitiv i møte med mennesker som har rømt fra landet sitt.
8: Folk er forskjellig
Ikke ta for gitt at du vet noe om dem du møter. Ha et åpent språk der du ikke generaliserer. Forsøk å se den enkeltes ønsker, ressurser og rettigheter. Ikke anta noe om sosiale kategorier som funksjonsnivå, seksuell orientering, klassetilhørighet og vær åpen for kjønnsmangfold i din tilnærming. Det er klokt å ha en interseksjonell tilnærming.
Takk for at du vil bli frivillig i Norsk Folkehjelp.
Her kan du lese mer om hva du kan bidra med og hvordan du blir frivillig.
Er det ikke et lokallag der du bor – vil du starte et lokallag?
Dersom det ikke er et lokallag der du bor, vil vi veldig gjerne hjelpe deg i gang med å starte et lokallag. Ta kontakt med vår rådgiver Charlotte, så vi finner vi gode løsninger: Chamor362@npaid.org
Ukraina:
Politikk – hva er Norsk Folkehjelps politiske standpunkt i forbindelse med Ukraina?
Norsk Folkehjelp er en av verdens ledende humanitære nedrustningsaktører, og en viktig stemme i det våpenpolitiske påvirkningsarbeidet både internasjonalt og i Norge. Vår ekspertise og innsikt på dette feltet blir særlig viktig nå. Det er en alvorlig situasjon vi nå står overfor, med bekreftet bruk av landminer, klasevåpen og våpen med stor områdeeffekt i tett befolkede områder i Ukraina. At Russland har satt atomvåpen i beredskap, er bekymringsfullt. Denne krigen angår oss alle når regler og normer brytes, spenningen i verden øker og sivile lider. Å øke bevisstheten i den norske befolkningen om de humanitære konsekvensene forårsaket av krigføringen vi nå er vitne til, blir en viktig oppgave. Det samme blir vårt løpende arbeid med styrking av de ulike våpenkonvensjonene og arbeidet med å få på plass en politisk erklæring ombruk av eksplosive våpen i befolkede områder, som etter ti år endelig ser ut til å bli en realitet i 2022.
Norsk Folkehjelp fordømmer på det sterkeste den russiske invasjonen av Ukraina
Penger – kan vi samle inn penger?
Norsk Folkehjelp har nå laget en helhetlig responsplan på det som skjer i Ukraina, som omfatter både vårt arbeid her hjemme og beskyttelse av sivile mot eksplosive våpen.
Norsk Folkehjelp samler inn penger til inkluderingsaktiviteter flyktninger i Norge. Donér her eller start din egen Spleis-innsamling.
Hvordan du kan bidra
Konto: 9001 08 76000
Vipps: 10145
Andre innsamlingsaksjoner (klær, sko, hygieneartikler, etc.)
Noen kommuner ber om hjelp til å skaffe spesifikke artikler, dersom dere blir spurt om å skaffe dette, er det ingenting i veien for å samle inn disse artiklene, som for eksempel skrivesaker, barnevogner mm. Initiativ til innsamlinger utenom det som konkret etterspørres i din kommune, anbefaler vi ikke.
Ikke samle inn noe for å sende ut av landet.
Mer informasjon: Klær til flyktninger fra Ukraina ender i søppelhauger – NRK Nordland
Flyktninger i Norge?
Som organisasjon vil vi forberede oss på en situasjon der det kan komme flere flyktninger til Norge, og kartlegger fortløpende hva vi kan bidra med. Flere av Norsk Folkehjelps lokallag har høy kompetanse og erfaring med å motta flyktninger.
Sosiale medier – hvordan bruker vi sosiale medier i forbindelse med inkluderingsarbeid?
Vi oppfordrer lokallagene til å dele innholdet og innsamlingsaksjoner fra hovedkontoret på sosiale medier. Del gjerne bilder fra lokale arrangementer og demonstrasjoner. Mer detaljert informasjon om retningslinjer for fotografering og bruk av sosiale medier finner dere på ressursene under «dokumenter og ressurser».
Finn retningslinjer for samtykke og personvern her.
Kan Norsk Folkehjelps lag delta på transport av flyktninger fra nærområder til Norge?
Det siste tiden har det vært noen spørsmål knyttet til private initiativ for å hente flyktninger til Norge.Transport av flyktninger fra nærområder til Norge er aktivitet som faller utenfor våre retningslinjer. Norsk Folkehjelp fraråder private initiativ for transport av flyktninger.
Hvordan jobbe lokalt for å fremme Norsk Folkehjelps politiske standpunkt i forbindelse med flyktningsituasjonen?
Ønsker du/lokallaget å være en aktiv pådriver for politisk påvirkningsarbeid og bevisstgjør som fremmer ivaretagelse og inkludering av ukrainske flyktningene og flyktninger generelt? Her er noen eksempler på hvordan du kan engasjere deg;
- Leserbrev, kronikker
- Invitere dere til møter med lokalpolitikere
- Invitere lokalpolitikere til egne aktiviteter
- Allianse med andre organisasjoner og fagbevegelsen for å fremme forslag til politiske partier og kommunestyrer
Norsk Folkehjelps tidligere politiske posisjoner innen antirasisme, diskriminering og flyktning og inkludering er under revisjon, men fortsatt relevant i dagens situasjon. Det kan hentes argument og standpunkt herfra. Les mer om våre politiske posisjoner her.
Uttalelser i forbindelse med krigen i Ukraina
Se Ressurside for lokale lag - Ukraina
Har du noe du ønsker å dele med politikerne?
Opplever du mangler eller hindringer som vanskeliggjør den frivillige innsatsen til deg og ditt lokallag? Eller kanskje du har positive erfaringer som andre kan lære av?
Deres innsats er gull verdt, både i lokalsamfunnet, for deltakere og for oss som jobber administrativt. Erfaringene dere deler med oss kan både vi og dere selv benytte i møter med politikere, både for å rose det som fungerer men også for å påpeke hva som kan forbedres. Og det beste er jo å kunne komme med forslag til hvordan noe kan bli bedre.
Vi ønsker derfor å høre fra deg dersom du og lokallaget har gjort dere erfaringer vi kan bruke når vi svarer på høringer, er på innspillsrunder, skriver brev til statsråder, møter politikere m.m.
Kontakt politisk rådgiver Marita Holmeset-Varpe for en uformell prat på epost [marhol653@npaid.org] eller mobil 997 32 213.
Dokumenter og ressurser
Oppfølging av frivillige
I medlemsdatabasen (RMS) finner du kursportal, oversikt over medlemmer i lokallaget ditt, mulighet til å sende informasjon til alle medlemmer, oppdatere styret ditt, m.m. Her finner du som tillitsvalgt alt du trenger å vite om RMS hvis du ikke har brukt systemet før.
Velkomstbrev til nye frivillige (må fylles ut lokalt før utsending)
Informasjon om retningslinjer for frivillig internasjonalt engasjement i lokallag
Retningslinjer for mediehåndtering og fotografering på mottak
Retningslinjer mediehåndtering og fotografering
Samtykkeskjema for fotografering - på ukrainsk
Informasjon til lokallag om forsvarlig drift av akutt innkvartering
Informasjonsskriv - forsvarlig drift av akutt innkvartering av flyktninger
Aktiviteter
Mal for Folkevenn, språkkafe og språktrening
Søknadsmuligheter samfunnspolitiske aktiviteter
Kvinner Kan - informasjon til lokallag
Trygg organisasjon: politiattest og personvern (GDPR)
Husk gode systemer for politiattester. En person bør ha ansvar for dette. Merk at politiattester ikke skal lagres lokalt hos dere, bare forevises fra den nye frivillige til den ansvarlig for politiattester i lokallaget. Se lenke under for mer informasjon:
Norsk Folkehjelp | Trygg organisasjon
GDPR veiledning, frivillighet Norge
Kollegastøtte
Her finner du mer informasjon om hvordan kollegastøtte gjennomføres.
Om siden
-
Endringslogg
-
22.06.2022: Siden ble opprettet.
-