Miner og klasebomber skiller ikke mellom voksne og barn, soldater og sivile. Fra sitt skjulested i bakken fortsetter de å drepe og lemleste i tiår etter at en krig er over.
60 millioner mennesker lever i områder hvor det befinner seg landminer og klasebomber. Steder hvor barnas skolevei i verste fall går gjennom et minefelt. Hvor et steg i feil retning kan være fatalt. Et stort flertall av ofrene for eksplosive våpen er sivile. Nær halvparten av dem er barn.
Norsk Folkehjelp har beskyttet sivile mot eksplosive våpen siden 1992.
Vi har klarert mer enn én milliard kvadratmeter land og fjernet mer enn 2 millioner landminer og eksplosiver i over 40 land. Fortsatt ligger millioner av miner og klasebomber i bakken.
Norsk Folkehjelp startet med å rydde opp etter krig og konflikt. Etter å ha vært vitne til de grusomme konsekvensene av bruk av disse våpnene, forsto vi snart at vi i tillegg måtte jobbe for å begrense bruken. Vi tok derfor en aktiv rolle i arbeidet med å få på plass internasjonale forbud mot miner og klasebomber.
Dette jobber vi med
I dag jobber Norsk Folkehjelp med et vidt spekter av aktiviteter for beskytte sivile mot eksplosive våpen.
Beskyttelse av sivile i krigsområder
Beskyttelse av miljøet i krigsområder
Kvinnelige mineryddere
Selv om Norsk Folkehjelp bevisst går inn for å rekruttere kvinner til sine mineprogrammer, er det ikke alltid like enkelt.
Trygg i jobben som minerydder
Kvinner kan også rydde miner
Bryter med fordommer
Unge mineryddere med meningsfull jobb
Her jobber vi
- Miner og eksplosiver