Mottakstjenesten ved Norsk Folkehjelp har på oppdrag fra UDI ansvar for å motta og assistere overføringsflyktninger som ankommer Norge via Oslo Lufthavn Gardermoen. Tjenesten består av et erfarent team med 8 flyktningassistenter. De er en trygghetsperson og en praktisk veileder gjennom flyplassen, ettersom mange overføringsflyktninger har lite erfaring med flyplasser og ofte ikke felles språk med ansatte på Gardermoen. Etter ankomst hentes overføringsflyktningene av kommunen på flyplassen, eller de reiser videre med fly i Norge. Målet med arbeidet er å sikre overføringsflyktninger en god mottakelse i Norge, og at de kommer trygt fram til kommunen hvor de skal bosettes.
Norsk Folkehjelp har drevet dette arbeidet siden 1994, og til sammen assistert over 35.000 overføringsflyktninger.
Kontakt Mottakstjenesten ved prosjektleder Andrea Ramirez Stangeland
E-post: andrears@npaid.org
Vakttelefon: 969 35 383
Overføringsflyktninger, også kalt kvoteflyktninger, er personer som ikke kan returnere til hjemlandet sitt, og som ikke kan tilbys varig løsning i landet de oppholder seg i. De blir derfor overført til et tredje land. Saken deres blir behandlet og de blir anerkjent som flyktning av FNs høykommisær for flyktninger (UNHCR) allerede før de kommer til Norge.
Det er Stortinget som hvert år bestemmer hvor mange og hvilke grupper overføringsflyktninger Norge skal ta imot. Det er deretter UDI som abgjør hvem som skal få komme til Norge, og det avklares hvilken kommune de skal bo i.
I 2020 er kvoten overføringsflyktninger Norge skal ta imot satt til 3000. Av disse er 800 syrere, 1250 kongolerese og 800 personer som skal evakueres fra Libya til Rwanda og Romania. I tillegg er det 150 åpne plasser.
UNHCR har tidligere bedt Norge om å øke kvoten overføringsflyktninger til 5000 i året. Norsk Folkehjelp fremmer også dette kravet til norske myndigheter, og mener Norge bør ta et større ansvar for å hjelpe mennesker i nød.