Antirasisme
Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom sitt hovedtema for 2020 og 2021 var antirasisme. Vi har gjennom flere år jobbet med tematikken og bestemte oss på årsmøtet i mars 2020 og 2021 for å ha et ekstra stort fokus på kampen mot rasisme. I den annledning har vi utarbeidet en håndbok for dine rettigheter og plikter i møte med politiet.
Antirasismeutfordringen
Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom gjorde i forbindelse med kampanjen “Antirasismeutfordringen” i 2016 en undersøkelse av hvor mange av landets kommuner som hadde en egen handlingsplan mot rasisme. Det var kun en av landets da 428 kommuner som hadde det på plass. Som en videreføring av kampanjen fra 2016 tok NF Solidaritetsungdom, sammen med 14 LO-forbund, initiativet til en pressemelding som krevde lokale handlingsplaner mot rasisme i alle landets kommuner i 2019. Antirasisme er en kamp som må kjempes på alle arenaer, også innad i organisasjonslivet. Slik sikrer vi reelle muligheter til deltakelse.
I rapporten "Antirasismeutfordringen" samlet vi inn statistikk og empiri om rasisme i ansettelsesforhold, utelivet og flere arenaer. Les hele rapporten nedenfor:
Antirasismeutfordringen digitalt
Som følge av tydelige tegn på at rasisme og fremmedfrykt utrykkes og viser til voldshandlinger i Norge ønsker vi å sette fokus på antirasisme og forbyggende arbeid. Vi ønsker å starte på det som skal bli en bred antirasistisk bevegelse, til forskjell fra i dag hvor antirasistiske markeringer oftest tar sted i etterkant av rasistiske hendelser. Vi vil med vårt hovedtema vise bredden og engasjementet for inkluderende holdning.
Dine rettigheter og plikter i møte med politiet.
Du kan komme i kontakt med politiet i forskjellige situasjoner, enten som fornærmet (offer), vitne, mistenkt eller pågrepet i forbindelse med en straffesak. Du har en rekke forskjellige rettigheter og plikter i de mange rollene i kontakt med politiet.
Når kan politiet stoppe deg?
- Hvis de mistenker deg for å ha gjort noe straffbart.
- Hvis du er under 18 år og politiet er bekymret for deg.
- Hvis du er et sted hvor det kan bli uroligheter, og politiet trenger å få oversikt over situasjonen.
Når kan politiet undersøke bagger, sekker, lommer osv?
- Hvis politiet mistenker deg for noe straffbart
- Hvis politiet tror du har med deg farlige gjenstander
- Hvis du nekter å oppgi personalia
- Politiet kan frata deg farlige eller ulovlige gjenstander, eller gjenstander/verdier knyttet til en straffbar handling
Hva kan politiet gjøre hvis du er under 15 år?
- Hvis du er under 15 år kan du ikke straffes. Politiet kan likevel etterforske om du har gjort noe ulovlig.
- Hvis du er under 15 år kan du ikke bli arrestert, men politiet kan kjøre deg hjem eller i alvorlige tilfeller til barnevernsvakten
- Politiet kan kjøre deg hjem, hvis du er under 15 år og de finner deg ute sent på kvelden eller på farlige steder
Hva må politiet opplyse om?
- Tjenestenummer, men ikke navnet. Tjenestenummer skal bæres synlig på uniformen, eller på politiskilt hvis politiet er sivil.
- Hva du er mistenkt for, hvis du er mistenkt for noe.
- Hvis du er mistenkt, plikter politiet å opplyse hvorfor de tar kontakt med deg hvis de har mulighet til det.
Hva kan politiet pålegge deg?
- Politiet kan gi pålegg når det er nødvendig for å ivareta ro og sikkerhet.
- De kan pålegge deg å bli på stedet, forlate stedet eller slutte med en aktivitet.
- Du plikter å følge pålegget selv om du er uenig. Bryter du pålegget kan du få bot.
- Dersom du er uenig kan du klage til å politiet etterpå.
Klage på politiet?
Hvis du er uenig i måten politiet har behandlet deg på, eller har et erstatningskrav, bør du sende en klage til politiet der du bor. Klagen sendes på mail, og merkes med «klage på politiet».
Husk å oppgi tid og sted for hendelsen og eventuelt vitner. Det er fint hvis du har merket deg politipersonens tjenestenummer, men ikke nødvendig. De som behandler klager, ivaretar dine rettigheter og har taushetsplikt.
Gode råd:
Høflighet og respekt for hverandre:
- Dette gjelder begge veier. Ikke rør politibetjentene.
- Ikke løp- Ikke løp når politiet kommer, dette kan øke spenningsnivå og mistanke.
Forlegg
- Hvis du får et forelegg (bot), er du ikke forpliktet til å underskrive på dette. Du har krav på betenkningstid, og hvis du er uenig er det en domstol som skal avgjøre saken.
Avhør
- Hvis du blir avhørt, må du oppgi navn, adresse og fødselsdato. Du kan fortelle mer, men du må ikke. Du kan vente til du har snakket med foreldrene dine eller en advokat. Du kan også be om tolk, hvis du vil forklare deg på et annet språk.
Arrestert
- Hvis du blir arrestert, har du rett til å bruke advokat. I mindre alvorlige saker må du skaffe og betale advokaten selv. I alvorlige saker skal politiet skaffe og betale advokat.
På politiet sin egen nettside vil dere enkelt finne en mer detaljert liste som omfatter rettigheter som fornærmet eller pårørende, rettigheter som pågrepet, innbrakt eller som vitne i avhør eller en domstol.
All informasjon kan innhentes her: https://www.politiet.no/rad/rettigheter/
Informasjon hentet fra politet.no og OMOD (Organisasjon mot Offentlig Diskriminering).
Håndbok for dine rettigheter og plikter i møte med politiet - pdf