August og september holder Norsk Folkehjelp en egen rekutteringskampanjen for lokallag som driver eller ønsker å starte opp inkluderingsaktiviteter med innvandrere og flyktninger.
Under finner du informasjon om hvordan du og ditt lokallag kan bli med på kampanjen og andre nyttige ressurser for mottak av nye frivillige.
Finner du ikke svar på det du lurer på her, kan du kontakte kampanjekoordinator Ludvig Gundersen på: ludgun649@npaid.org
Kampanjen: I kamp for et inkluderende samfunn!
Fra 25. august 2023 til slutten av september kjører Norsk Folkehjelp en egen kampanje for å rekruttere flere aktive medlemmer til samfunnspolitiske lokallag som driver med inkluderingsaktiviteter.
Kampanjen går under navnet "I kamp for et inkluderende samfunn" og tar utgangspunkt i at dere frivillige, såkalte Folkevenner, forteller om hva det betyr å være et aktivt medlem i Norsk Folkehjelp.
En sentral del av kampanjen er definisjonen av det å være en Folkevenn:
1. menneske som kjemper for et mer inkluderende samfunn 2. bidrar til at flyktninger og innvandrere kan skape seg gode liv i Norge 3. står opp mot urettferdighet 4. er frivillig i Norsk Folkehjelp.
I kampanjeperioden vil Norsk Folkehjelp være å se på både sosiale medier, i nettaviser og podcastreklamer og det er forventet at flere lokallag vil oppleve at flere nye frivillige vil melde seg inn.
Materiell til kampanjen:
Synlighet er viktig for å rekruttere nye frivillige til lokallagene. Her finner du materiell som ditt lokallag kan benytte for å fremme Norsk Folkehjelps arbeid i ditt lokallasamfunn.
Nettsiden for kampanjen:
Banner til lokallagets Facebookside:
Plakat som kan printes ut:
Bilder til å legge ut på Facebook og Instagram:
- Versjon 1: Folkevenn1
- Versjon 2: Folkevenn2
- Versjon 3: Folkevenn3
Tekster til innlegg på sosiale medier:
1. Bli Folkevenn – vis solidaritet i praksis💚 Som Folkevenn deltar du på aktiviteter som gjør det enklere for flyktninger og innvandrere å skape seg gode liv i Norge.
2. Verden er ikke rettferdig 📢 Bli Folkevenn og bidra til at flyktninger og innvandrer kan skape seg gode liv her.
Invitasjonsbrev til politikere:
Kampanjen er også en fin anledning til å invitere lokale politikere og andre sentrale skikkelser i lokalsamfunnet for å delta på aktivitetene ditt lokallag arrangerer. Under finner du et utkast til invitasjonsbrev som ditt lokallag kan fylle ut og selv sende til personer dere ønsker å invitere:
- Invitasjonsbrev: Invitasjon til lokalpolitikere
Pressemelding:
Å få en artikkel i lokalavisa er en god måte å nå ut til mange potensielle frivillige. Her finner du et utkast til en pressemelding du kan sende til din lokalavis
- Artikkel for lokallag som bruker New Amigos på ukrainsk: Pressemelding sprakkafe pa ukrainsk (NB! husk å endre delene av teksten som er farget rødt).
- Foto til artikkel: New Amigos Foto Norsk Folkehjelp
(Det vil snart legges ut flere utkast til artikler tilpasset lokallag som driver med andre aktiviteter)
Opprett annonse på Frivillig.no
Frivillig.no er en digital oppslagstavle for frivillige oppdrag. De gjør det enklere for frivillige organisasjoner å finne folk og enklere for folk å finne frivillige oppdrag.
Ditt lokallag kan enkelt og gratis opprette en annonse på Frivillig.no, slik at enda flere potensielle medlemmer kan finne ditt lokallag.
- Les på Frivillig.no hvordan du registrerer ditt lokallag: Registrer din organisasjon og legg ut oppdrag
- Utakst til annonsetekst: Tekst til annonse pa Frivillig no
Lag din egen video
Kampanjeperioden er en god anledning til å la lokalsamfunnet bli bedre kjent med lokallaget deres. En enkel måte er å lage korte videoer med noen av deres frivillige.
Hvordan lage video:
- Ta på deg profiltøy med Norsk Folkehjelp-logo.
- Bruk mobilkameraet ditt og film deg selv eller få en venn til å gjøre det.
- Fortell kort om hvorfor du er frivillig (Hva er det du brenner for? Har du et spesielt godt minne? Hva slags aktiviteter driver dere med i ditt lokallag?)
- Avslutt med å si "Jeg er Folkevenn, og det synes jeg du også skal bli! Meld deg inn i Norsk Folkehjelp".
- Legg ut videoen på din egen eller ditt lokallags Facebook eller Instagramprofil.
Videoer til å dele på sosiale medier
Det er også laget videoer med flere frivillige som ditt lokallag kan laste ned og legge ut på egne kontoer på sosiale medier:
- Ingrid Aspelund: Nf folkevenn ingrid 1x1 1080p
- Martin Teigstad Moe: Nf folkevenn martin 1x1 1080p
- Per Ranestad: Nf folkevenn per 1x1 1080p
Her er eksempler på tekster du kan bruke når du legger ut videoen:
1. Bli Folkevenn og bidra til at flyktninger og innvandrere kan skape seg gode liv her. Det er noe av det mest meningsfulle du kan gjøre nå. Som Folkevenn er du med på aktiviteter som språkkafé, turer, matklubb, spillkvelder eller løkkefotball💚
2. Vil du vise solidaritet i praksis? ✊🏻✊🏼✊🏽✊🏾✊🏿 Som Folkevenn er du med på helt vanlige aktiviteter som språkkafé, turer, matklubb, spillkvelder eller løkkefotball for å bidra til at flyktninger og innvandrere kan skape seg gode liv. Sjekk ut hva ditt lokallag gjør, og meld deg som Folkevenn!
Drift av aktiviteter og mottak av nye frivillige
Under finner du nyttig informasjon om hvordan å ta imot nye medlemmer og hvordan du kan arrangere aktiviteter. Ved andre spørsmål kan du finne din lokallagskontakt her: Rådgivere lokallag
1: Informasjonsinnhenting
Ta kontakt med din kommune i den hensikt å forhøre dere om hva som er ønskelig bidrag fra frivilligheten lokalt. Ikke lov deg bort i møtet med kommunen. Bruk møtet for å hente informasjon dere kan bruke for å ta en beslutning i lokallaget om hvordan dere kan jobbe lokalt for å bidra til lokale behov.
2: Beslutningstagning
Drøft med styret om dere skal kalle inn til et medlemsmøte for å høre hva dere vil bidra med lokalt. Legg frem informasjonen fra kommunen, diskuter og ta en beslutning om hva dere kan bidra med.
3: Kontinuitetsplanlegging
Det er viktig at dere kan stå i dette over tid. Hva skal til for at dere kan møte lokale behov, samt videreføre normal beredskap og tilbud til deres medlemmer? Det anbefales at dere diskuterer dette i lokallaget og finner gode løsninger.
4: Organisering
Hør med deres medlemmer om hvem som kan tenke seg å bidra med å følge opp nye frivillig for flyktninger. Hør om noen kunne tenke seg å være ressursgruppeleder. En person bør være ansvarlig for politiattester og personvern.
5: Nye frivillige
Målet er at vi får mange nye frivillige som vil bidra i løpet av høsten. Sørg for et godt system for innmelding, politiattest og personvern.
6: Lokal ressurskartlegging
Kartlegg hvem som har nyttig språkkompetanse i lokalmiljøet og hør om de kunne tenke seg å bidra frivillig. Hør også om noen har jobberfaring og utdannelse som kan komme deres frivillige arbeid med flyktninger til gode.
7: Kulturforskjeller
Merk at flyktninger kommer fra land i krig og konflikt og kan ha hatt traumatiske opplevelser. Vær sensitiv i møte med mennesker som har rømt fra landet sitt.
8: Folk er forskjellig
Ikke ta for gitt at du vet noe om dem du møter. Ha et åpent språk der du ikke generaliserer. Forsøk å se den enkeltes ønsker, ressurser og rettigheter. Ikke anta noe om sosiale kategorier som funksjonsnivå, seksuell orientering, klassetilhørighet og vær åpen for kjønnsmangfold i din tilnærming. Det er klokt å ha en interseksjonell tilnærming.
Oppfølging av frivillige
I medlemsdatabasen (RMS) finner du kursportal, oversikt over medlemmer i lokallaget ditt, mulighet til å sende informasjon til alle medlemmer, oppdatere styret ditt, m.m. Her finner du som tillitsvalgt alt du trenger å vite om RMS hvis du ikke har brukt systemet før.
Velkomstbrev til nye frivillige (må fylles ut lokalt før utsending)
Norsk Folkehjelps styringsdokumenter og det du trenger å vite om administrativ drift, organisasjonsopplæring, hvordan starte et nytt lag og innsamlingsaksjoner.
Ressurser for medlemmer og tillitsvalgte
Øvrige ressurser for medlemmer og tillitsvalgte
Etiske retningslinjer for medlemmer og tillitsvalgte i Norsk Folkehjelp
Informasjon om retningslinjer for frivillig internasjonalt engasjement i lokallag
Retningslinjer for inkluderingsaktiviteter
Retningslinjer for mediehåndtering og fotografering på mottak
Retningslinjer mediehåndtering og fotografering
Samtykkeskjema for fotografering - på ukrainsk
Informasjon til lokallag om forsvarlig drift av akutt innkvartering
Informasjonsskriv - forsvarlig drift av akutt innkvartering av flyktninger
Aktiviteter
Norsk Folkehjelps lokallag driver med mange ulike inkluderingsaktiviteter. Her er noen eksempler til inspirasjon for ditt lokallag:
- Eksempler på aktiviteter
- Mal for Folketur
- Mal for Folkevenn, språkkafe og språktrening
- Hvordan arrangere språkkafé: New Amigos!
- Søknadsmuligheter samfunnspolitiske aktiviteter
- Kvinner Kan - informasjon til lokallag
- Samfunnspolitiske kurs
Nyttige brosjyrer på norsk og ukrainsk for lokallag som har aktiviteter for ukrainere (PDF)
Nyttig informasjon for nye i Norge (Norsk)
Nyttig informasjon for nye i Norge (Ukrainsk)
Fakta om frivillige organisasjoner (Norsk)
Fakta om frivillige organisasjoner (Ukrainsk)
Fakta om politiet og krisesentre (Norsk)
Fakta om politiet og krisesentre (Ukrainsk)
Informasjon om Norsk Folkehjelp i Norge og Ukraina (Engelsk)
Informasjon om Norsk Folkehjelp i Norge og Ukraina (Ukrainsk)
Norsk Folkehjelp skal være en trygg organisasjon for alle, både medlemmer og dem som deltar på aktivitetene. Derfor er det viktig å ha gode systemer for politiattester. En person bør ha ansvar for dette. Merk at politiattester ikke skal lagres lokalt hos dere, bare forevises fra den nye frivillige til den ansvarlig for politiattester i lokallaget. Se lenke under for mer informasjon:
Norsk Folkehjelp | Trygg organisasjon
GDPR veiledning, frivillighet Norge
Kollegastøtte
Her finner du mer informasjon om hvordan kollegastøtte gjennomføres.