Ukraina
24. februar 2022 startet Russland en storstilt militær invasjon av Ukraina, rettet mot alle større byer i den nordlige, østlige og sørlige delen av landet. De humanitære konsekvensene og den omfattende bruken av eksplosive våpen i befolkede områder, er på et nivå man ikke har sett sidestykke til i Europa siden andre verdenskrig.
Krigen har fordrevet nesten 14 millioner mennesker fra sine hjem. 6,2 millioner er internt fordrevne flyktninger, mens ytterligere 7,7 millioner har flyktet til andre europeiske land. FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR) hadde per 27.2.23 registrert 21 580 sivile ofre i landet: 8,101 drepte og 13,479 skadede. Siden starten har invasjonen av Ukraina vært preget av utbredt bruk av eksplosive våpen i befolkede områder. Det er rapportert om bruk av både antipersonellminer, klaseammunisjon, langdistansemissiler og flybombing.
Hittil har det ikke blitt gjennomført noen systematisk, omfattende kartlegging av omfanget av eksplosive våpen i Ukriana-krigen og de humanitære konsekvenser av dette. All informasjon peker imidlertid i retning av at omfanget og ringvirkningene er massive.
Norsk Folkehjelp i Ukraina
Norsk Folkehjelp etablerte seg i Kyiv i mai 2022 for å opprette et mineryddingsprogram som skal beskytte sivile fra landminer, klasevåpen og andre eksplosive våpen. Det første vi bisto med i konfliktrammede Ukraina, var å bistå det ukrainske direktoratet for sivil beredskap (SESU) med sårt tiltrengt utstyr og materiell for håndtering av eksplosive våpen, som kjøretøy, personlig beskyttelsesutstyr, førstehjelpsskrin og kommunikasjonsutstyr.
Feltkontorer ble opprettet i Sumy høsten 2022, og i Mykolaiv i februar 2023. Samme måned ble Norsk Folkehjelp formelt akkreditert som mineryddingsaktør og startet opp ikke-tekniske undersøkelser (NTS), som går ut på å innhente informasjon fra sivilbefolkningen og andre kilder om hvor det befinner seg miner og eksplosiver. Planen er å være i gang med et fullskala mineryddingsprogram i løpet av første halvår 2023.
I tillegg til å rydde miner og eksplosiver og gjennomføre tekniske og ikke-tekniske undersøkelser, underviser Folkehjelpa sivilbefolkningen i krigsutsatte områder i minerisiko (EORE) og beskyttelse og beredskap i konfliktområder (CPP). Undervisningen i EORE og CPP skjer gjennom vår ukrainske partner Ukrainian Deminer's Association (UDA). Allerede i august 2022 kom vi i gang med disse aktivitetene i regionene Sumy, Kharkiv, Kyiv og Dnipro.
Norsk Folkehjelp og minemyndighetene i Ukraina, SESU har også inngått et samarbeid om minehunder. Vårt globale treningssenter for minehunder i Sarajevo skal bidra med minehunder og kapasitetsbygging på fagfeltet slik at SESU kommer i gang med denne effektive formen for minerydding. For å heve den nasjonale mineryddingskapasiteten, skal Norsk Folkehjelp også bidra med rådgivning på planleggings-, strategisk og operasjonelt effektivitetsnivå.
- Kartlegging av minefelt og andre områder som er rammet av eksplosiver. Per april 2023 hadde vi kartlagt områder på nær 660 000 m2.
- Opplæring av sivilbefolkningen i 1) hvordan de best kan beskytte seg under bombeangrep 2) trygg adferd i områder hvor det befinner seg miner og udetonerte eksplosiver. Undervisningen gjennomføres av vår partner Ukrainian Deminer's Association, og har pågått siden august 2022.
- Levere minehunder og mineryddingsutstyr til det Ukrainske Direktoratet for Sivil Beredskap. De første hundene fra Norsk Folkehjelps treningssenter i Sarajevo ankom i april.
- Innen utgangen av 2023 regner vi med å ha på plass over 200 ansatte iUkraina.16 team vil jobbe med ikke-tekniske undersøkelser, mens 20 team skal rydde miner og eksplosiver, fire av dem ved hjelp av hund. Ryddingen er forventet å starte til sommeren.
- Landkontor i Kiev registrert og operativt fra august 2022
- Inngått partnerskapsavtale med Det ukrainske direktoratet for sivil beredskap (SESU) om å samarbeide om ulike mineryddingsaktiviteter
- Levert komplett mineryddingsutstyr til 10 av SESUs ryddeteam
- Undervist over 7000 mennesker i regionene Kharkiv, Sumy, Dnipro og Kyiv i CPP og EORE gjennom vår lokale partner Ukrainian Deminer's Association (UDA)
- Kartlagt behovet for minehunder og etablert et kapasitetsutviklingsprosjekt for å gi SESU kunnskap og ressurser til å kunne ta i bruk minehunder
- Trent 10 NTS/EORE team i desember 2022. Mannskapene har jobbet i felt siden midten av februar 2023.