Til hovedinnhold
Støtt nå

Ukraina-krigens stille offer

Norsk Folkehjelp og miljøorganisasjonen Conflict and Environment Observatory (CEOBS) har kartlagt de omfattende miljøkonsekvensene av bruk av eksplosive våpen i Sør-Ukraina.

Retursjert forsidebilde NTB
Billedtekst: En stork svever over en åker i brann nær Snihurivka i Mykolaiv-regionen midt under den russiske invasjonen av Ukraina i juli 2023. Foto: Anatolii Stepanov / AFP

Selv om studiet bare gir et øyeblikksbilde, dokumenterer den hvordan den eksplosive krigføringen har påvirket jord, vann og biologisk mangfold, og konkluderer med at det er et akutt behov for miljøtiltak for å beskytte folkehelse og natur.

Eksplosive våpen får store konsekvenser for miljøet

Eksplosive våpen forårsaker enorme menneskelige lidelser, forvolder store skader på infrastruktur og leder ofte til forurensning.

– De leder til oljebranner, giftutslipp, ueksploderte blindgjengere og legger bygninger i ruiner og medfører både umiddelbare og mer langsiktige trusler mot befolkningen og miljøet. Krigens forurensning blir ofte oversett, men rammer luft, vann og jordsmonn og får betydelige konsekvenser for helse, levebrød og økosystemer til de som bor der,” sier hovedforsker ved CEOBS og medredaktør av rapporten, Dr. Anna McKean.

Anna 400px
Hovedforsker ved CEOBS, Dr. Anna McKean. Foto: CEOBS
Oil spill
Miljøforurensning i etterkant av Kakhovka-sprengningen. Foto: CEOBS
- Funnene i rapporten hentyder at eksplosive våpen har skadet jordsmonnet og ført til skogbrann og ukontrollerte utslipp av miljøgifter fra industri og annen virksomhet.
— Hovedforsker ved CEOBS, Dr. Anna McKean.

004 Ukraine2024 COL
Norsk Folkehjelp har ryddet miner og blindgjengere i Ukraina siden 2023, og har operasjoner i Sumy, Mykolaiv og Kherson. Foto: Sean Sutton/Norsk Folkehjelp

– Norsk Folkehjelps kartlegging og rydding av eksplosiver i disse områdene er helt avgjørende for å forhindre ulykker, berge liv og åpne for miljøforvaltning og nødvendige miljøtiltak. Å ta jordprøver i forbindelse med at land ryddes, vil gi mer kunnskap om hvordan tungmetaller og giftige stoffer i eksplosive våpen blir spredt, sier Kristin Holme Obrestad, spesialrådgiver for klima og miljø i Norsk Folkehjelp.

Viktig å beskytte miljøet i krig

Konflikter, krigføring og klima- og miljøkrisen vi har i dag krever et sterkere juridiske rammeverk for beskyttelse av miljø i væpnede konflikter. Forskning og bevisstgjøring er avgjørende for å påvirke militær atferd og for å forstå og adressere miljøødeleggelser.

Tilgang til miljødata er viktig for å styrke berørte samfunn i gjenoppbygging, men det er utfordrende å få tilgang til å ta jord- og vannprøver i en aktiv konflikt.

Kristin H Obrestad 3
Kristin Holme Obrestad, spesialrådgiver for klima og miljø i Norsk Folkehjelp. Foto: Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp er forpliktet til å beskytte både sivilbefolkningen og miljøet fra bruk av eksplosive våpen. Vi kommer til å fortsette innsatsen både i felt, gjennom politisk påvirkning og i vårt samarbeid med miljøeksperter.
— Kristin Holme Obrestad, spesialrådgiver for klima og miljø i Norsk Folkehjelp.