Ukraina-krigens stille offer
Norsk Folkehjelp og miljøorganisasjonen Conflict and Environment Observatory (CEOBS) har kartlagt de omfattende miljøkonsekvensene av bruk av eksplosive våpen i Sør-Ukraina.
Rapporten “Assessing Environmental Degradation in Southern Ukraine” viser at de to regionene Kherson og Mykolaiv sør i Ukraina har blitt utsatt for betydelig forurensning og ødeleggelse under krigen, og at både landbruk og økosystemer er forurenset.
Selv om studiet bare gir et øyeblikksbilde, dokumenterer den hvordan den eksplosive krigføringen har påvirket jord, vann og biologisk mangfold, og konkluderer med at det er et akutt behov for miljøtiltak for å beskytte folkehelse og natur.
Eksplosive våpen får store konsekvenser for miljøet
Eksplosive våpen forårsaker enorme menneskelige lidelser, forvolder store skader på infrastruktur og leder ofte til forurensning.
– De leder til oljebranner, giftutslipp, ueksploderte blindgjengere og legger bygninger i ruiner og medfører både umiddelbare og mer langsiktige trusler mot befolkningen og miljøet. Krigens forurensning blir ofte oversett, men rammer luft, vann og jordsmonn og får betydelige konsekvenser for helse, levebrød og økosystemer til de som bor der,” sier hovedforsker ved CEOBS og medredaktør av rapporten, Dr. Anna McKean.
Forurensning og skader på infrastruktur
Jord- og vannprøvene som ble samlet inn fra de to områdene viste seg å inneholde forurensende stoffer som tungmetaller og hydrokarboner. Selv om noen av disse oversteg trygge konsentrasjonsverdier, ble de ikke vurdert å utgjøre en umiddelbar risiko for mennesker.
– I byen Snihurivka i Mykolaiv-regionen avdekket vi at bruk av eksplosive våpen har ødelagt kritisk infrastruktur som renseanlegg, vanntårn, pumpestasjoner, fabrikkanlegg, landbruk, vannledninger, kraftstasjoner og togstasjonen. Våre funn antyder også at Kakhovka-demningen som brast etter eksplosjoner i 2023, har økt konfliktforurensningen ytterligere ved å spre oljesøl til større områder, forklarer McKean.
Truer matsikkerhet, levebrød og biomangfold
Krigen har etterlatt enorme mengder landminer og andre blindgjengere. Disse utgjør en betydelig trussel ikke bare mot folks levebrød og matsikkerhet, men også for miljøet.
– Funnene i rapporten hentyder at eksplosive våpen har skadet jordsmonnet og medført skogbrann og ukontrollerte utslipp av miljøgifter fra industri og annen virksomhet,” sier McKean.
I regionene Snihurivka, Komyshany, Zymivnyk i Mykolaiv og Kherson har miljøødeleggelsene hatt negativ innvirkning på økologisk viktige våtmarks- og elvehabitater.
– For å beskytte mennesker og økosystemer og hindre ytterligere forurensning, bør det tas flere prøver av vann og jordsmonn for å avklare hvilken risiko berørte lokalsamfunn er eksponert for.
Enorme mengder blindgjengere ligger igjen
Siden starten av fullskalainvasjonen har det blitt brukt enorme mengder eksplosive våpen i Ukraina. Landminer, klasebomber og flybomber ligger igjen på bakken, og kan potensielt forurense jord og vann. Områdene som er undersøkt bærer sterkt preg av at eksplosive krigsrester hindrer tilgang til landområder og gjør gjenoppbygging enda mer krevende.
– Norsk Folkehjelps kartlegging og rydding av eksplosiver i disse områdene er helt avgjørende for å forhindre ulykker, berge liv og åpne for miljøforvaltning og nødvendige miljøtiltak. Å ta jordprøver i forbindelse med at land ryddes, vil gi mer kunnskap om hvordan tungmetaller og giftige stoffer i eksplosive våpen blir spredt, sier Kristin Holme Obrestad, spesialrådgiver for klima og miljø i Norsk Folkehjelp.
Viktig å beskytte miljøet i krig
Konflikter, krigføring og klima- og miljøkrisen vi har i dag krever et sterkere juridiske rammeverk for beskyttelse av miljø i væpnede konflikter. Forskning og bevisstgjøring er avgjørende for å påvirke militær atferd og for å forstå og adressere miljøødeleggelser.
Tilgang til miljødata er viktig for å styrke berørte samfunn i gjenoppbygging, men det er utfordrende å få tilgang til å ta jord- og vannprøver i en aktiv konflikt.
– Studien viser hvordan mineryddingsorganisasjoner og miljøorganisasjoner kan samarbeide om å samle inn data i berørte områder. I studien anbefaler vi ytterligere prøvetakning av vann og jordsmonn i disse områdene for å kartlegge hvor utsatt for eksponering de berørte samfunnene er slik at vi kan beskytte både befolkning og økosystemer, og forhindre ytterligere forurensning, sier McKean fra CEOBS.
– Norsk Folkehjelp er forpliktet til å beskytte både sivilbefolkningen og miljøet fra bruk av eksplosive våpen. Vi kommer til å fortsette innsatsen både i felt, gjennom politisk påvirkning og i vårt samarbeid med miljøeksperter,” avslutter miljørådgiver i Norsk Folkehjelp, Kristin Obrestad.