Minebevisstgjøring
Informasjon som kan redde liv: Hvordan forholde seg til udetonerte eksplosiver i nærområdet?
Rydding av miner og klasebomber er tidkrevende arbeid. Inntil vi har fått ryddet opp, er det livsviktig at befolkningen i utsatte områder der det fins miner og andre udetonerte eksplosiver vet hvordan de skal forholde seg til disse truslene.
Informasjonskampanjer til befolkningen som bor i rammede områder er en viktig del av arbeidet til Norsk Folkehjelp. Målet er å lære dem å unngå, gjenkjenne og rapportere inn eksplosive trusler i sitt nærområde.
Kunnskap og trygg adferd redder liv!
Vi jobber direkte opp mot lokalsamfunn og skreddersyr undervisningsopplegg basert på alder, kjønn, yrke og kulturell kontekst. Nesten 9 av 10 mineofre er gutter og menn, og enkelte yrkesgrupper er mer utsatt, som gjetere og bygg- og anleggsarbeidere. Målet er minimere antall ulykker ved å få folk til å være oppmerksomme og endre adferd. Slik sparer vi liv og lemmer.
Undervisning i minerisiko er kanskje spesielt viktig for barn, som gjerne synes det er morsomt å leke med gjenstander de finner på bakken. En udetonert klasebombe kan for eksempel se ut som en ball. En annen viktig målgruppe er folk på flukt som returnerer til hjemstedet sitt i etterkant av en konflikt.
- Hvordan de gjenkjenner landminer, klasevåpen og andre eksplosiver
- Hvem de skal kontakte dersom de oppdager en farlig gjenstand
- Hva de skal gjøre i en nødsituasjon
- Hvor det befinner seg miner eller andre eksplosiver i deres nærområde