Afghanistan
Etter den sovjetiske okkupasjonen i 1979 har landminer i form av både antipersonellminer og antikjøretøyminer fått stor utbredelse i Afghanistan. Dette har resultert i at Afghanistan er blant de mest minebefengte landene i verden.
Det varte ikke lenge før også mujahedingruppene innså hvor effektive disse våpnene var, og det ligger igjen utallige udetonerte eksplosiver etter slag og kamphandlinger mellom de to partene. Luftangrepene fra Sovjetunionen – og senere USA og Nato – har lagt ytterligere stein til byrden.
Det har blitt hevdet at feilmarginen for eksplosive våpen ligger på mellom 8 og 14 prosent, avhengig av våpentype. Det betyr at for hvert 100. prosjektil som blir avfyrt, forblir 14 av dem udetonerte etter at de har nådd bakken. De blir liggende igjen som en trussel som kan vare i århundrer. I Afghanistan har hundretusener av eksplosive og pyrotekniske våpen vært brukt, og bruken fortsetter.
Krigsvåpen som benyttes på bakken kan grovt deles inn i fem kategorier:
- Ammunisjon
- Bombekastere
- Missiler
- Granater
I Afghanistan har alle våpentypene vært i bruk av de stridende parter. I tillegg har det blitt brukt en rekke typer luftbårne våpen, improviserte våpen og såkalte 'booby trap'-feller. I senere tid har også Taliban tatt i bruk ulike improviserte våpen, som eksplosiver som begraves i bakken og utløses av mineofrene.
Andre verdenskrig varte bare i fem år, men nesten 80 år etter dukker det fortsatt opp farlige eksplosive krigsrester i land som deltok i krigen. Krigen i Afghanistan har til sammenligning vart i 40 år, og pågår fremdeles.
Norsk Folkehjelp samarbeider med donorer og operative partnere om å beskytte sivilbefolkningen, normalisere hverdagslivet og fjerne den frykten for død og skader som miner og eksplosiver forårsaker. Vi er i ferd med å vinne dette slaget. Antallet antipersonellminer som truer Afghanistans befolkning har blitt kraftig redusert de siste 20 årene, takket være våre donorer og operative partnere, og ikke minst landminekonvensjonen som trådte i kraft i 1999. Men kampen fortsetter.
Norsk Folkehjelps program i Afghanistan
Norsk Folkehjelp har jobbet i Afghanistan siden 2017, da USAs utenriksdepartement ba om bistand til sitt politisk-militære arbeid gjennom Office of Weapons Removal and Abatement (PM/WRA). Vårt oppdrag i Afghanistan er å monitorere minerydding som finansieres av det amerikanske utenriksdepartementet.
- Destruerte objekter siden 1989: antipersonellminer: 732 570, antikjøretøyminer: 30 145; forlatte improviserte miner (AIM): 752; eksplosive rester etter krig: 18 145 077
- 26 322 897 personer har fått opplæring i minerisiko siden 1989
- 32 218 mennesker er drept og lemlestet av landminer siden 1989
- 2830 km2 land ryddet eller erklært minefritt siden 1989
- 1782 km2 minelagte områder gjenstår å rydde