Irak er blant de landene i verden som er hardest rammet av landminer, ueksplodert klaseammunisjon og andre eksplosive etterlatenskaper etter krig. Ifølge Mine Action Review 2021 er Irak det landet som har høyest andel minelagte landområder, og er nummer fire på lista over stater med flest eksplosive rester fra klasebomber.
Krigen mellom Irak og Iran i 1980-årene, Gulfkrigen i 1991 og invasjonen i Irak i 2003 med påfølgende indre konflikter har fylt Irak med millioner av eksplosiver, som ueksploderte klasebomber og landminer. Det meste av restene fra klaseammunisjon befinner seg i den sørlige delen av landet, mens de konvensjonelle landminene i hovedsak er plassert langs grensa mot Iran. Den omfattende forsøplingen fra miner har blitt ytterligere forverret som følge av konflikten med IS i årene 2014 til 2017. IS etterlot seg enorme mengder med improviserte landminer og andre improviserte eksplosiver i Nord- og Sentral-Irak.
Etter flere tiår med krigshandlinger og konflikt, har Irak alvorlige humanitære behov som truer med å destabilisere landet i enda større grad. De vedvarende konfliktene og økonomisk stagnasjon har fått følger for nesten alle deler av det irakiske samfunnet. Ifølge oversikten fra FNs kontor for koordinering av humanitær innsats (OCHA) fra 2021, har 2,5 millioner irakere behov for humanitær hjelp.
Norsk Folkehjelp i Irak
Norsk Folkehjelp har vært til stede i Irak siden 1995, og er en av organisasjonene her med lengst fartstid innenfor humanitær minerydding. På grunn av den høye forekomsten av ueksplodert klaseammunisjon i sør, har Norsk Folkehjelp bistått Irak i arbeidet med å oppfylle landets forpliktelser etter paragraf 4 i Klasebombekonvensjonen (CCM). Norsk Folkehjelp har bidratt med kartlegging og rydding av klaseammunisjon (siden 2013), og gitt rådgivende støtte til det regionale mineryddingssenteret i Sør-Irak (siden 2010).
På grunn av den humanitære krisen i kjølvannet av IS’ okkupasjon av store deler av Irak, startet Norsk Folkehjelp mineryddingsaktiviteter i Ninewa-distriktet i 2017. Fra 2018 har organisasjonen drevet kartlegging, minerydding og minebevisstgjøring (EORE) i Anbar-distriktet, noe som har fylt et stort gap i arbeidet med humanitær minerydding i Irak.
Norsk Folkehjelp Irak har fordelt sitt mine- og nedrustningsprogram (MAD) – med kartlegging, minerydding, minebevisstgjøring og kvalitetssikring (QC) – på tre geografiske områder. I Sør-Irak ligger hovedkvarteret i Basra, med aktiviteter i distriktene Basra og Muthanna. Mosul er base i Nord-Irak, med aktiviteter i Ninewa-distriktet, og i Sentral-Irak befinner basene seg i Ramadi, Haditha og Ana, med aktiviteter i Anbar-distriktet. Programmets overordnede ledelse og støttefunksjoner er lokalisert ved Norsk Folkehjelps landkontor i Bagdad. Å ha et landkontor i hovedstaden åpner for en tettere koordinering med det irakiske direktoratet for minerydding (DMA), donorer og andre relevante aktører som bidrar til forbedringer av rammebetingelsene for minerydding i Irak.