Irak

I følge Mine Action Review er Irak et av de fire landene i verden som er hardest rammet av landminer, ueksplodert klaseammunisjon og andre eksplosive rester etter krig.
Konflikten mellom Irak og Iran på 1980-tallet, Gulf-krigen i 1991 og invasjonen av Irak i 2003 med påfølgende indre konflikter, har fylt landet med millioner av eksplosive rester etter krig (ERW), inkludert klaseammunisjon og landminer. Det meste av de eksplosive restene fra klasebomber befinner seg i den sørlige delen av landet.
Den allerede alvorlige situasjonen har blitt vesentlig forverret av de siste års væpna kamper. Enorme mengder av improviserte miner og andre eksplosiver ligger igjen i områder frigjort fra Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL). Disse områdene befinner seg i Nord- og Sentral-Irak.
For tiden står Irak overfor flere kritiske utfordringer med potensielt alvorlige humanitære konsekvenser, noe som truer med å destabilisere landet ytterligere. Tre år med pågående konflikter og økonomisk stagnasjon har rammet nesten alle deler av det irakiske samfunnet. I følge FNs Sentrale humanitære samordningsenhet (OCHA) hadde 6,7 millioner irakere behov for humanitær hjelp i 20182.
Norsk Folkehjelps arbeid i Irak
Norsk Folkehjelp har drevet humanitært nedrustningsarbeid i Irak siden 1995. For tiden har Norsk Folkehjelp tre aktive ryddeprosjekter i landet: i Sør-Irak med base i Basra (operasjoner i provinsene Basra, Missan og Muthanna), i Nord-Irak med base i Mosul (operasjoner i Ninewa-provinsen), og i Sentral-Irak med base i Ramadi (operasjoner i Anbar-provinsen). Prosjektene blir ledet fra Norsk Folkehjelps landkontor for humanitær nedrustning i Bagdad.
På grunn av høy forekomst av ueksplodert klaseammunisjon bistår Norsk Folkehjelp Irak slik at landet kan oppfylle sine forpliktelser etter paragraf 4 i Klasebombekonvensjonen. Norsk Folkehjelp bidrar med kartlegging og rydding av klaseammunisjon, og ved å gi rådgivende støtte i Sør-Irak.
I 2017 påbegynte Norsk Folkehjelp rydding av områder med høy forekomst av improviserte landminer og andre eksplosiver som ble etterlatt ved og i områder tidligere kontrollert av ISIL i Nord-Irak. I tillegg til kartlegging og rydding består prosjektet i Nord-Irak av å gi sivilbefolkningen opplæring i hvordan de kan unngå å bli ofre for improviserte landminer og andre eksplosiver. I 2018 ble prosjektet utvidet til områder i Sentral-Irak.
I Irak har Norsk Folkehjelp 15 ikke-tekniske kartleggingsteam, et team for kartlegging av ueksplodert klaseammunisjon, 18 team for manuell rydding, 4 mekaniske team og et responsteam for improviserte eksplosiver.
Siden 2010 har Norsk Folkehjelp gitt rådgivning og støtte til det regionale mineryddingssenteret RMACS for å øke deres kompetanse innen kvalitetssikring og styring av mineryddingsoperasjoner. Fra 2018 har Norsk Folkehjelp bidratt med en teknisk rådgiver til Direktoratet for minerydding (DMA) som gir råd om operasjonsstyring, utvikling og revisjon av nasjonale standarder for minerydding, og koordinering med de ulike organisasjonene som driver med eksplosivrydding i landet.