Krigen mellom Irak og Iran på 1980-tallet, golfkrigen i 1991, den USA-ledede invasjonen av Irak i 2003, og senere kampen mot Den islamske staten (IS) i Irak og Syria, har ført til at store områder i Irak og i grensetraktene fremdeles er minelagt, med millioner av eksplosive rester etter krig, rester fra klasevåpen, landminer og improviserte miner og eksplosiver.
Det minelagte området omfatter totalt 1716 km2 med landminer og improviserte miner og 260 km2 med rester fra klasevåpen. Av dette er 1503 km2
som inneholder landminer/improviserte miner og 190 km2 med rester fra klasevåpen inne i Irak. Mineproblemet er fortsatt til hinder for økonomisk stabilisering og samfunnsutvikling, og gjør det vanskelig for internt fordrevne personer å vende hjem.
Irak har undertegnet både Minekonvensjonen (MBT) og Konvensjonen om klaseammunisjon (CMC). Ifølge den siste rapporten til Mine Action Review vil Irak ikke kunne oppfylle Minekonvensjonens artikkel 5 (ødeleggelse av antipersonellminer i minelagte områder) innen fristen i februar 2028, eller artikkel 4 i CCM med frist i november 2028. Dette skyldes det store omfanget av gjenværende miner og eksplosiver, og de begrensede ressursene som er tilgjengelige for minerydding.
Norsk Folkehjelp i Irak
Norsk Folkehjelp er med sitt mine- og nedrustningsprogram blant de humanitære mineryddingsoperatørene som har vært lengst i Irak, med tilstedeværelse siden 1995. Programmet er aktivt i Sør-Irak (Basra- og Muthanna-provinsene), Nord-Irak (Ninewa-provinsen) og det sentrale Irak (Anbar-provinsen). Norsk Folkehjelps har sitt landkontor i hovedstaden Bagdad.
Norsk Folkehjelps mineprogram inkluderer ikke-tekniske undersøkelser, tekniske undersøkelser, klarering, risikovurdering/minebevisstgjøring (EORE), merking av berørte områder og bidrag til kapasitetsutvikling hos nasjonale myndigheter, representert ved Direktoratet for minerydding og regionale mineryddingssentre. Norsk Folkehjelp har for tiden 9 ikketekniske-team, 2 EORE-team, 37 multi-task-teams, 11 mekaniske team, 3 minesøkshundteam og 4 kvalitetskontrollteam (QC) på tvers av sine operasjonsområder i landet.
Norsk Folkehjelps arbeid for å beskytte sivile mot eksplosive våpen i Irak er muliggjort av generøs støtte fra flere donorer.