Den væpnede konflikten som brøt ut i Jemen i 2015, har ført landet ut i den største humanitære krisen i verden i vår tid. Ifølge FN var 23,4 millioner mennesker avhengig av humanitær hjelp i 2021. Av dem var 12,9 millioner i akutt nød.
Konfliktene som har rammet landet med jevne mellomrom siden 1962 har etterlatt enorme mengder eksplosiver på bakken. I løpet av den pågående borgerkrigen har denne forurensningen økt dramatisk i både omfang og kompleksitet. Hvor mye finnes det foreløpig ikke sikre tall for.
Store deler av Jemens befolkning lever i eller tett ved områder som er sterkt forurenset av eksplosiver av mange slag, som landminer, improviserte landminer/eksplosiver og klaseammunisjon. I tillegg til de mer konvensjonelle eksplosivene som brukes av bakkestyrker, er store mengder eksplosiver sluppet fra fly. Det enorme omfanget av miner på bakken er en daglig trussel mot livene og levebrødet til sivilbefolkningen, og gjør det vanskelig å komme inn med humanitær hjelp.
Norsk Folkehjelp i Jemen
Norsk Folkehjelp gjennomførte en kartlegging av minesituasjonen i Jemen i 2017, og innledet i 2018 et samarbeid med FNs utviklingsprogram for å overføre kunnskap om bruk av hunder i mineryddingen til Yemen Executive Mine Action Centre (YEMAC). Fra mars til desember 2021 fikk tolv hundeførere full opplæring. Fra mars 2022 har i tillegg to av YEMACs kartleggingsteam i Aden fått veiledning og støtte av tekniske rådgivere fra Norsk Folkehjelp.
Norsk Folkehjelp ble formelt anerkjent som en humanitær mineryddingsaktør av Departementet for planlegging og internasjonalt samarbeid (MOPIC) i 2021, og er nå fast etablert i Aden. Gjennom vårt mine- og nedrustningsprogram ønsker vi å gjøre en innsats i den akutte humanitære krisen i landet og bidra til bedre beskyttelse av sivilbefolkningen. Målet er også å bistå Jemens regjering i arbeidet med å gjennomføre sine forpliktelser i henhold til Minekonvensjonen.
I distriktene Marib, Al Hudaida, Al Dale and Taizz driver Norsk Folkehjelp to prosjekter for å gi innbyggerne opplæring i minebevisstgjøring, og verktøy og kunnskap for å beskytte seg mot bruken av eksplosive våpen og andre konfliktrelaterte trusler. Planen er å utvide aktivitetene med teknisk kartlegging av minelagte områder, ikke-teknisk kartlegging og minebevisstgjøring i løpet av 2022 og videre framover. Norsk Folkehjelp jobber for å sikre finansiering av dette arbeidet, for å bidra med sårt tiltrengt støtte til både de nasjonale minemyndighetene og Jemens sivilbefolkning.