Libanon
Norsk Folkehjelp ble aktive i Libanon etter den israelske invasjonen i 1982. Arbeidet besto da av nødhjelp, fysisk rehabilitering og yrkesrettet opplæring.
Libanon har høy forekomst av landminer og eksplosive rester etter krig, spesielt ueksplodert klaseammunisjon, etter femten år med borgerkrig og to israelske invasjoner og påfølgende okkupasjoner i 1982 og 2006. Hele landet er rammet, men distriktene sør i landet er hardest rammet på grunn av de israelske styrkenes omfattende bruk av klasebomber i 2006, og bruken av landminer for å beskytte israelske posisjoner under okkupasjonene, særlig langs «Den blå linjen» nær den sørlige grensen. I følge beregninger ble Sør-Libanon bombet med mer enn fire millioner eksplosiver fra klasebomber i 2006, og av disse var det mer enn en million som ikke eksploderte. Ueksplodert klaseammunisjon hindrer folk i å kunne ta i bruk jordområder på en trygg måte. I Sør-Libanon skal mer enn 55 kvadratkilometer land være rammet av rester fra klasebomber.
Den nordøstlige delen av Libanon var okkupert av Jabhat al-Nusra (Nusrafronten), Den islamske stat i Irak og Levanten (ISIL) og andre ikke-statlige væpnede grupper fra 2014 til 2017, som del av borgerkrigen i nabolandet Syria. Da området ble tatt tilbake av den libanesiske hæren i 2017 viste det seg å ha høy forekomst av improviserte landminer og andre improviserte eksplosiver, i tillegg til andre eksplosive rester etter krig, forårsaket av kampene mellom sikkerhetsstyrker og ikke-statlige aktører.
Norsk Folkehjelps arbeid i Libanon
Norsk Folkehjelp har jobbet med å rydde områder rammet av ueksplodert klaseammunisjon i Sør-Libanon siden 2006 og minerydding ved «Den blå linjen» siden 2017. I samarbeid med Mines Advisory Group (MAG) begynte Norsk Folkehjelp i 2018 å kartlegge forekomsten av eksplosive rester etter krig i øvrige områder av landet.
Norsk Folkehjelp har i dag flere aktive Multi-Task Teams (MTT) i Sør- og Nordøst-Libanon, som bistås av tekniske kartleggingsteam med søkemannskap og eksplosivhunder. Norsk Folkehjelp gir også opplæring til det libanesiske mineryddingssenteret (LMAC) i manuelle ryddingsmetoder og minerisiko.
Norsk Folkehjelps humanitære nedrustningsprogram har frigjort tusenvis av kvadratmeter land som nå trygt kan brukes av befolkningen. Våre mannskaper har destruert over 10 000 klasebomber siden 2006, og 6000 antipersonell-miner siden 2017.
Norsk Folkehjelp bistår Libanon i innsatsen med å innfri landets forpliktelser etter Klasekonvensjonen, både gjennom direkte kontakt med libanesiske myndigheter og gjennom andre interessenter som Norges ambassade i Libanon. Norsk Folkehjelps forskningsprosjekt Mine Action Review og deres årlige rapporter er et viktig virkemiddel i dette arbeidet. Parallelt forsøker Norsk Folkehjelp å påvirke Libanon til å bli statspart i Minekonvensjonen.
Donorer
The Government of Norway
.
USDoS
The Office of Weapons Removal and Abatement in the U.S. State Department's Bureau of Political-Military Affairs (PM/WRA)
DFID
The UK Department for International Development (DFID)
The Embassy of Japan in Lebanon
The Embassy of Japan in Lebanon
The European Union
The European Union