Syria
Landminer og andre eksplosiver som ligger igjen etter krig forårsaker enorme sivile lidelser i Syria. Humanitær minerydding er derfor en av hovedprioriteringene i FNs humanitære responsplan for Syria. 10 år med utbredt bruk av eksplosive våpen av alle parter i den syriske borgerkrigen har etterlatt enorme mengder eksplosiver i Syria i form av landminer, klasebomber, improviserte landminer, flybomber og andre eksplosive krigsetterlatenskaper. Disse utgjør en alvorlig og kontinuerlig trussel for befolkningen.
Med finansiering fra norsk utenriksdepartement forhandlet Norsk Folkehjelp en intensjonsavtale (MoU) med det syriske utenriksdepartementet om etableringen av et humanitært mineryddingsprogram i Syria. Avtalen ble undertegnet av representanter fra Norsk Folkehjelp og syriske myndigheter 21. desember 2021.
I januar 2022 startet Norsk Folkehjelp den operative fasen som inkluderer vurdering, planlegging, opplæring og gjennomføring av den humanitære mineryddingsintervensjonen. Norsk Folkehjelp trener for tiden sine kjønnsbalanserte team, som forventes å starte arbeidet i felt innen november 2022.
Norsk Folkehjelp vil primært fokusere sine aktiviteter på kartlegging (teknisk og ikke-teknisk) av potensielt farlige områder og rydding i regjeringskontrollerte områder i Syria under den nåværende FN-ledede «Hele Syria»-tilnærmingen. I oktober 2022 begynner rydding i området for den palestinske flyktningleiren Yarmouk.
Norsk Folkehjelp har også jobbet i Syria med langsiktig utvikling og bistand for å avhjelpe den humanitære krisen i landet siden 2012.