Norsk Folkehjelp jobber i Syria både med langsiktig utvikling og den humanitære krisen i landet. Vi har vært engasjert i Syria siden høsten 2012. Arbeidet organiseres fra naboland. Vi retter oss i første rekke mot de nordlige syriske provinsene, men også mot sentrale områder av Syria. I tillegg yter vi bistand til syriske og palestinske flyktninger i Libanon. Vi arbeider i partnerskap og støtter arbeidet til lokale organisasjoner. Norsk Folkehjelps overordnede mål i Syria er å styrke organisasjonene slik at disse bedre kan beskytte og representere befolkningen og bidra med nødvendig humanitær støtte.
Matvarehjelp og kontantstøtte
Behovet for nødhjelp inne i Syria er alarmerende. Mer enn 13,5 millioner mennesker trenger humanitær bistand. Norsk Folkehjelp samarbeider med partnere som både driver matutdeling og gir kontantstøtte slik at folk selv kan kjøpe det de trenger til livsopphold. Støtten rettes inn mot de mest sårbare, for eksempel enslige kvinner med barn og familier med funksjonshemmede eller syke familiemedlemmer, som vanskelig kan klare seg selv. Norsk Folkehjelps partnere kjenner lokalsamfunnene der de yter bistand godt og slik bidrar de også til at disse samfunnene er rustet til å tåle de store påkjenningene de er utsatt for.
Enkelte områder av Syria er i perioder såpass stabile at det er mulig å drive noe mer langsiktig innsats for å sikre at folk får et økonomisk grunnlag og kan forsørge seg selv. Der bidrar vi til å rehabilitere jordbruket og husdyrholdet. Vi gir også yrkesrettet opplæring slik at det skal være mulig å finne arbeid i de delene av økonomien som fortsatt fungerer. I Libanon støtter vi organisasjoner som gir enkel yrkesopplæring til flyktninger fra Syria, og vi gir midler til å starte opp småskalaproduksjon for å styrke egen inntekt.
Deltakelse, påvirkning og organisering
Opprøret i Syria startet med en bred, sivil protestbevegelse og utviklet seg til en blodig borgerkrig da denne bevegelsen ble møtt med massakrer og massearrestasjoner. Det er viktig at den demokratiske ånden fra folkeopprøret ikke går helt tapt. Folk på bakken må ha tilgang til informasjon og kanaler for å kunne bidra inn i de prosessene som på sikt kan lede til fredsslutning og en ny situasjon i Syria.
Sivilsamfunnet er ungt, siden Syria er en totalitær stat som ikke har tillatt fri organisering. Norsk Folkehjelp har dialog med en rekke aktører i det syriske sivilsamfunnet. Vi har støttet både freds- og demokratiaktivister på bakken, og disse er viktige aktører i de tiltakene vi bidrar til. Vi støtter særlig sivilsamfunnsorganisasjoner som er aktive på grunnplanet, især organisasjoner som organiserer ungdom, kvinner og minoriteter.
Jordskjelvet
Siden det første jordskjelvet rammet Tyrkia og Syria 6. februar, har Norsk Folkehjelp jobbet for å gi de overlevende i Syria øyeblikkelig hjelp, gjennom våre lokale samarbeidspartnere Bahar og Masrrat. De jobber nå på spreng for å få ut mat, tepper, telt, vann, utstyr til oppvarming, hygieneartikler og annet livsnødvendig utstyr, til dem som er rammet av jordskjelvene. Norsk Folkehjelps partnere arbeider også med utdeling av enkeltstøtte til befolkningen. Da får familier kjøpt inn akkurat det familien trenger aller mest. Det understøtter også de lokale butikkene og markedene slik at samfunnet ikke stopper helt opp.