Norsk Folkehjelps overordnede mål i Irak er å bidra til at lokale organisasjoner er sterke nok til å fremme demokratisering og påvirke utviklingen i landet. Landet er preget av dype konflikter og humanitær krise og vi ønsker også å bidra til at den utsatte sivilbefolkningen er beskyttet og har nødvendige ressurser.
Norsk Folkehjelp har vært engasjert i Irak siden 1995. Kontoret vårt ligger i Erbil i Kurdistan-regionen av Irak med underkontor i Duhok.. Programmet retter seg mot hele Irak, med hovedvekt på det sentrale og nordlige Irak, herunder Kurdistan-regionen. Vi arbeider i partnerskap med og støtter lokale organisasjoner som er aktive både innenfor demokratisering, beskyttelse og humanitær innsats. Norsk Folkehjelp driver et mineryddingsprogram i Sør-Irak, som nå utvides også til områdene omkring Mosul. Humanitær nedrustning faller foreløpig ikke inn under landdirektøren for Irak.
Demokratisering og styrkede menneskerettigheter
Norsk Folkehjelp har siden 2001 støttet organisasjoner og aktører som har kjempet for økt kunnskap om og respekt for menneskerettighetene. Arbeidet har omfattet menneskerettighetsundervisning og opplæring, ytringsfrihet og mediefrihet, minoritetsrettigheter og økt uavhengighet for den juridiske statsmakten. Nå støtter vi organisasjonenes arbeid på felter som minoritetsrettigheter, fangers rettigheter og arbeiderrettigheter. Det er særlig viktig for oss å støtte unge stemmer og bidra til at ungdom kan organisere seg og påvirke beslutninger. Vi vil fremme alliansebygging mellom organisasjonene og med arbeiderbevegelsen og andre aktører.
Kvinners rettigheter og deltakelse
Norsk Folkehjelp bygger sitt arbeid på at effektive kvinneorganisasjoner som kan fremme kvinnenes sak er nøkkelen til sosial endring og juridiske rettigheter. Det er gjort en del viktige lovendringer i Irak og særlig i Kurdistan-regionen som styrker kvinners rettigheter, men det er ennå langt fram før disse loven er gjennomført og respektert. Organisasjonene er pådrivere både for å styrke kvinners politiske og sosiale deltakelse og for å bekjempe vold mot kvinner, æresrelatert undertrykkelse og annen kulturell praksis som undertrykker kvinner både i det sentrale Irak og i Kurdistan.
Beskyttelse av utsatte minoriteter
ISILs har siden offensiven i 2014 begått massive overgrep, særlig rettet mot annerledes tenkende og annerledes troende. Jezidi-minoriteten ble utsatt for regelrette massakre og sexslaveri. Overgrepene rammet ikke bare den enkelte, men hele jezidi-samfunnet, som ble revet opp og tvunget på flukt. Sammen med lokale organisasjoner, og myndigheter har Norsk Folkehjelp startet et arbeid for å rehabilitere og reintegrere dem som overlevde overgrepene. Tre samarbeidspartnere driver sentre der de tilbyr rehabilitering og sosial støtte, og de driver også et utadrettet arbeid. EN viktig del av arbeidet er kompetansebygging av organsiasjonene og myndighetene. Vi ønsker også å støtte jezidi-samfunnet og andre minoritetsgrupper slik at de både er i stand til å ta vare på sin egenart og inkludere og ta vare på de overlevende og returnere trygt til sine kjerneområder. I Norge samarbeider vi med både Humanetisk forbund og Holocaustsenteret i dette arbeidet.
Humanitær innsats
3,2 millioner ble drevet på flukt i eget land i Irak da ISIL startet sin offensiv i 2014. Selv om ISIL er drevet militært tilbake, vil det ta lang tid før folk kan vende hjem. Områdene de flyktet fra er forurenset av miner og eksplosiver, og infrastruktur og hus er ødelagt. Mange steder er samhold og relasjoner skadet gjennom flere år med overgrep og frykt. Siden 2018 har vi sammen med våre partnere bistått med humanitær hjelp inn i de overfylte irakiske fengslene.