Beskyttelse av miljøet i krigsområder
Miljøvern som en naturlig del av mineryddings- og nedrustningsarbeidet
Hvordan ivareta miljøet på en god måte når vi rydder miner og eksplosiver?
Norsk Folkehjelp ønsker å gjøre miljøvern til en integrert del av arbeidet med mine- og eksplosivrydding. Med støtte fra Utenriksdepartementet har vi inngått en treårig avtale med the Conflict and Environment Observatory (CEOBS) for å utrede dette.
Utgangspunktet er det såkalte gjør-ingen-skade-prinsippet: at vår bistand ikke skal være skadelig for mennesker eller miljø.
Miljøvern har tradisjonelt ikke vært en integrert del av humanitær mine- og eksplosivrydding. Dette er imidlertid sårt tiltrengt da metodene som benyttes til kartlegging og rydding - som omfattende fjerning av vegetasjon og bruk av ryddemaskiner - kan forurense omgivelsene og ødelegge grunnen.
Minerydding og annen nedrustningsaktivitet kan dessuten gi utilsiktede miljøkonsekvenser. Når tidligere minelagte områder igjen blir tilgjengeliggjort for lokalbefolkningen, kan dette for eksempel åpne opp for avskoging og krypskyting.
De siste årene har verdens mineryddings- og nedrustningsaktører blitt mer bevisste på hvordan miljøet påvirkes av kartleggings- og ryddemetoder, og har sett behovet for å finne nye verktøy som minimerer skadene. For eksempel ble det i 2017 vedtatt en ny internasjonal standard som gir veiledning i hvordan operatører kan integrere miljøvern i sine aktiviteter.
Rydding av landminer og eksplosiver kan gi miljøgevinster når det skjer på en miljøvennlig måte, ettersom giftstoffer og andre kilder til forurensning fjernes. Bransjen har likevel en lang vei å gå før ryddeoperasjoner kan sies å være en kilde til store miljømessige forbedringer.
Norsk Folkehjelp og CEOBS baserer sitt treårige samarbeid på en omfattende kartlegging av feltet og på en gjennomgang av all litteratur som beskriver metodene som har gitt best resultater. Vi vil registrere dagens aktiviteter og operasjoner gjennom en serie feltbesøk, vurdere lokal miljøpraksis og reise viktige miljø- og samfunnsøkonomiske spørsmål.
Gjennom engasjement og samarbeid med lokale aktører vil vi utvikle relevante grønne retningslinjer og utarbeide materiell for å øke erkjennelsen av hvor viktig det er å ta vare på miljøet. Vi vil også utvikle nye verktøy til det operasjonelle arbeidet som vil gjøre alle faser av mineryddings- og nedrustningsarbeidet grønnere. Målet er at vi både skal redusere miljøavtrykket fra egen ryddeaktivitet og håndtere annen konflikt-relatert miljøforurensning i lokalsamfunnene hvor vi har aktivitet.