Somalia

De etiopisk-somaliske krigene, inkludert den såkalte Ogaden-krigen, og over 20 år med interne konflikter, har ført til at det har blitt liggende igjen store mengder med miner og andre eksplosive rester etter krig i Somalia.
Dessverre er ikke eksplosive rester etter krig landets eneste utfordring. Somalia har store sikkerhetsutfordringer, og er utsatt for naturkatastrofer som tørke, flom og epidemier. Dette har gjort det vanskelig for humanitære organisasjoner å operere i landet, noe som har hindret humanitær bistand og eksplosivrydding.
Det er registrert over 3200 dødsfall som følge av ulykker forårsaket av landminer og andre eksplosive rester etter krig. De reelle tallene er trolig langt høyere. I tillegg har det siden 2017 blitt rapportert om dødsfall forårsaket av improviserte miner.
Det er uklart nøyaktig hvor høy forekomsten av miner og andre eksplosive rester etter krig er i Somalia, men det antas at ett av ti lokalsamfunn har et mine- og eksplosivproblem.
Norsk Folkehjelps humanitære nedrustningsprogram i Somalia ble etablert i 2013. Programmet består av et team med minehunder og to manuelle mineryddingsteam. Mineryddingsteamene jobber med kartlegging, rydding og destruering av eksplosiver. I tillegg utfører de opplæring i minerisiko.