Palestina
Norsk Folkehjelp støtter palestineres legitime rett til selvstendighet og frihet fra undertrykking, okkupasjon og påtvunget eksil. I dette arbeidet er det først og fremst palestinerne selv og deres evne til å stå på i hverdagen for en bedre framtid som er vårt utgangspunkt. I tillegg vil Norsk Folkehjelp bidra til et internasjonalt press for at okkupasjonen må avsluttes. Vi har drevet bistandsarbeid i Palestina siden 1987 og har kontor i Gaza by. Det langsiktige målet er å bidra til å skape en positiv politisk, sosial og økonomisk utvikling for undertrykte grupper. Norsk Folkehjelp jobber for dette gjennom å styrke lokale organisasjoner og fremme demokratiske prosesser på grasrotnivå, og støtte de lokale organisasjonenes innsats i lokalsamfunnet.
Nå er arbeidet vårt i Palestina sterkt preget av de brutale angrepene mot Gaza og de grove forverringene av situasjonen på Vestbredden. Vårt kontor ble ødelagt i første fase av angrepene mot Gaza, og både våre egne ansatte og partnerorganisasjoner sine ansatte ble internt fordrevet. Tross dette har vi takket være deres heltemodige innsats fått til å støtte humanitær innsats inne i Gaza, og å fortsette arbeidet på Vestbredden.
For eksempel har
- 222 internt fordrevne familier fått utdelt rundt 2000 kroner gjennom Palestinian Farmers Union (PFU).
Pengene gir livsviktig tilgang på mat, som igjen støtter lokale bønder med videre produksjon. Snart vil nye 222 familier få den samme støtten. - 38 500 familier har fått drikkevann, mat og klær gjennom UAWC og kampanjen "Stop Gaza Starvation".
- Rundt 4000 sauebønder skal få støtte til å mate dyrene sine.
- 1400 mennesker har fått klær, penger, mat og drikkevann i Gaza og på Vestbredden gjennom REFORM (The Palestinian Association for Empowerment and Local Development).
I tillegg sprer REFORM informasjon om beskyttelse mot eksplosiver (CPP) via radio og sosiale medier. På Vestbredden fokuserer de på beskyttelse mot vold fra bosettere og IDF. 56 000 mennesker i Gaza og på Vestbredden har fått informasjon om seksuell vold. De har også fremmet mental helse og krisehåndtering gjennom mediekampanjer. - Psykologisk støtte til kvinner og barn som har opplevd seksuell vold, og beskyttelse til de som har behov for det gjennom organisasjonen Aisha.
Hard presset
Det palestinske samfunnet er hardt presset etter flere år med krigshandlinger og ødeleggelser under den israelske okkupasjonen. Norsk Folkehjelp støtter nødhjelpsprosjekter og jobbskaping innen jordbruk og fiske. Lokale partneres prosjekter bidrar til at jord fortsatt kan dyrkes og at fiskerne i Gaza kan opprettholde sin virksomhet.
Innbyggerne i Gaza lever med frykten for krig. Sivile på Gaza kan ikke enkelt flykte til andre landområder dersom det bryter ut kamphandlinger eller rakettangrep. Tidligere konflikter har ført til enorme sivile lidelser i form av drepte og skadde. Norsk Folkehjelp driver derfor opplæring i sivil beskyttelse og beredskap (CPP) i samarbeid med partnere og lokale myndigheter. Programmet lærer sivile hvordan de kan forberede og beskytte seg selv og sine og bedre sjansene sine for å overleve ved angrep og konflikt.
Arbeid for å støtte bønder i Palestina
Norsk Folkehjelp støtter arbeidet til organisasjoner som legger til rette for å bedre lokalbasert matvareproduksjon det okkuperte palestinske området.
I Gaza er fire av fem palestinere avhengig av matvarehjelp. Bøndene og fiskerne er essensielle for at det ikke skal bli enda flere som trenger matvarehjelp utenfra. Med støtte fra det norske folk gjennom regjeringen og Stortinget og fra fagbevegelsen, så har vi vært med å reparere og gjenoppbygge ødelagt jordsmonn, ramponerte vanningsanlegg og utbrente fiskebåter siden vi startet et langsiktig samarbeid med Palestina på 80-tallet.
På Vestbredden er 60 prosent av palestinsk jord under israelsk kontroll. Dette er også de områdene palestinske bønder har dyrket i generasjoner, men mur, sikkerhetsgjerder og ulovlige bosettinger hindrer bøndene fra å dyrke jorda si.
Våre samarbeidspartnere organiserer bønder slik at de kan stå sammen for retten til å dyrke jorda og arbeider for å holde jorda si i hevd. Dette arbeidet foregår på flere nivåer. Bøndene tar opplæring og kurs i tilpassede og tradisjonelle jordbruksteknikker og gjør seg blant annet mest mulig uavhengige av importerte innsatsvarer.
Videre organiserer de seg for å beholde retten til å dyrke egen jord, også overfor rettsvesenet (under okkupasjon) når det kreves. Under pandemien fikk jordbrukssammenslutningene gjennomslag hos palestinske myndigheter for endringer i avgiftspolitikken, slik at bøndene lettere kunne nå fram med produktene sine til det lokale markedet. I noen av sammenslutningene har de jobbet spesielt med å få kvinner med i styre og stell i disse tradisjonelt mannsdominerte organisasjonene, med gode resultater.
Flere står for tur. Å ha flest mulig med er avgjørende for å sikre produksjonen og tilgangen til jorda. At alle palestinere skal bli uavhengige av matvarehjelp er et mål langt framme, og bonde- og småbrukerorganisasjonene på Vestbredden og Gaza tar viktige skritt på den veien.
Rett til land og ressurser
Palestina er fremfor alt preget av den israelske okkupasjonspolitikken på Vestbredden og Gazastripen som Israel har okkupert siden 1967. På Vestbredden blir stadig mer land og ressurser fratatt den palestinske befolkningen til fordel for israelske bosettinger med tilhørende veier, murer og beslaglegning av vannressurser. På Gazastripen har befolkningen på den lille landstripen ved Middelhavet siden 2007 levd under en blokade som i stor grad isolerer dem fra omverdenen og ødelegger økonomien.
Et sentralt innsatsområde for våre lokale partnere er å fremme ulike grupper i samfunnet sin rett til å delta og bli hørt sosialt og politisk. Det gjelder for eksempel ungdom, kvinner og flyktninger. Palestinske kvinners rettigheter og vern mot vold er et prioritert område. Retten til land og ressurser er et annet innsatsområde, særlig innsatsen for å motvirke at land og ressurser stadig fratas den palestinske befolkningen.
Politisk splittelse
De ulike forhandlingsprosessene som har blitt gjennomført mellom PLO og Israel siden Oslo-avtalen har ikke ført fram til etableringen av en palestinsk stat, men snarere forsterket den israelske okkupasjonen. Det palestinske selvstyret som ble opprettet i 1994 på deler av det okkuperte området har etablert institusjoner som skal kunne danne kjernen i en fremtidig stat, men har ingen kontroll over grenser, transport, naturressurser og penger. Siden 2007 har også selvstyret på Gazastripen og Vestbredden vært atskilt som følge av politisk splittelse blant palestinerne. I tillegg til den omfattende undertrykkelsen fra okkupasjonsmakten har også de palestinske selvstyremyndighetene vært preget av maktmisbruk, manglende organisasjons- og ytringsfrihet og demokratiske prosesser. Splittelsen har også svekket palestinerne overfor Israel og omverdenen. Norsk Folkehjelp jobber med å styrke sivilsamfunnet for at det skal kunne påvirke den politiske eliten til å samarbeide for folks beste.
Norge og den israelske okkupasjonen
Norsk Folkehjelp og Fagforbundet har siden 2009 hatt et samarbeid om å motvirke økonomiske og institusjonelle bånd mellom Norge og Israels okkupasjon av de palestinske områdene.
Vi jobber aktivt med å dokumentere båndene mellom Norge og okkupasjonen gjennom handel, investeringer og annet institusjonelt samarbeid og oppfordrer norske bedrifter til å etterleve internasjonale retningslinjer om næringsliv og menneskerettigheter.
Prosjektet har gitt ut to rapporter i serien Farlige forbindelser: norske bånd til den israelske okkupasjonen. Vi har også gjennomført flere kampanjer, blant annet mot selskapet SodaStream som førte til at selskapet flyttet virksomheten sin vekk fra en israelsk industrisone på okkupert palestinsk land.
Fagforbundet og Norsk Folkehjelp samarbeider også om politiske utspill for å få norske myndigheter til å sikre respekt for folkeretten og øke presset mot det internasjonale samfunnet for å bidra til en slutt på okkupasjonen.