Regionalt arbeid i Midtøsten og Nord-Afrika
Regionalt samarbeid for organisasjonsfrihet og frihet på internett, kvinners rettigheter, og sosial og økonomisk rettferdighet Norsk Folkehjelps mål for det regionale arbeidet i Midtøsten og Nord-Afrika er å bidra til at organisasjoner på tvers av land kan utveksle erfaringer, etablere felles agendaer og samarbeide regionalt for å nå disse. Fokus for organisasjonene og nettverkene vi støtter er på områdene organisasjonsfrihet og frihet på internett, kvinners rettigheter, og sosial og økonomisk rettferdighet.
Norsk Folkehjelp har siden den «arabiske våren» i 2011 styrket arbeidet vi gjør i landene i regionen med et regionalt program til støtte for regional utveksling og samarbeid. Den arabiske våren var blant annet preget av smitteeffekt fra land til land, også utløst av at mange av de samme utfordringene går igjen i mange av landene. Mange organisasjoner og aktivister økte sin kontaktflate med kollegaer i andre land. Siden har omveltningene i landene i regionen i stor grad gått i ytterligere autoritær retning eller endt i blodig konflikt, og det regionale fokuset blant aktivister og organisasjoner har igjen blitt mindre.
Med utgangspunkt i mange felles utfordringer er det likevel et viktig potensiale i regionalt samarbeid, og Norsk Folkehjelps program for regionalt samarbeid bidrar til å realisere dette.
Organisasjonsfrihet og frihet på internett
Retten til å organisere seg fritt og muligheten til å utvikle sterke organisasjoner ble mange steder i regionen satt på spissen under den arabiske våren. I enkelte land har autoritære lover begrenset organisasjonsfriheten, i andre har politiske konflikter og voldelig undertrykking av kritiske røster lagt begrensninger på en lovgitt organisasjonsfrihet. Norsk Folkehjelp ser retten og muligheten til å organisere seg som en grunnleggende forutsetning for mer sosialt rettferdige og demokratiske samfunn. Det regionale programmet har derfor siden oppstarten samlet organisasjoner og aktivister på tvers av land for å lære om retten til fri organisering og diskutere hvordan en kan oppnå dette under dagens vanskelige omstendigheter.
Kampen om ytringsfrihet og fri organisering foregår også på internett. Autoritære regimer bruker stengning av nettsider, overvåking og restriksjoner på bruk av apper og teknologi for å utøve sosial og politisk kontroll. Det regionale programmet støtter arbeid for å holde internett i MENA fritt og åpent, og til at organisasjoner i MENA er rustet til å både ta i bruk internett som kanal for mobilisering og til å beskytte seg mot illegitim overvåking og angrep online.
Kvinners rettigheter
Det er kritiske kår for kvinners rettigheter i MENA-regionen. En konservativ bølge i mange land trekker utviklingen i gal retning, samtidig som land som Tunisia har gjort et stort fremskritt med en konstitusjon som slår fast likestilling. Vold mot kvinner, seksuell trakassering og konservativ familielovgivning er bare noen av utfordringene kvinner i regionen står overfor. Kvinners deltakelse i samfunnet og ikke minst deltakelse og innflytelse der hvor makten finnes, er sterkt begrenset. I de senere år har det også vært en negativ trend hvor kvinner som står frem og kjemper for kvinners rettigheter og menneskerettigheter i regionen blir utsatt for represalier fra myndigheter og konservative grupper i samfunnet. For å støtte de kvinner og menn som står i fronten i kampen for kvinners rettigheter i regionen støtter Norsk Folkehjelp Nettverket av forkjempere for kvinners rettigheter sitt arbeid.
Ulikhet
Sosial og økonomisk urettferdighet er en viktig årsak til ustabilitet i MENA-regionen. Samfunnene i Midtøsten og Nord-Afrika er preget av både fattigdom og stor grad av sosial og økonomisk ulikhet. Dette skyldes ikke bare krig og konflikt, men også opphopning av makt, sterke bånd mellom politiske makthavere og økonomiske eliter som kontrollerer ressursene, og en økonomisk politikk til fordel for de få. Gjennom Arab NGO Network for Development (ANND) sitt arbeid med The Arab Watch Report on Social and Economic Rights, blir statenes politikk i regionen sin innvirkning på folks sosiale og økonomiske rettigheter belyst. Denne dokumentasjonen danner grunnlag for påvirkning lokalt og internasjonalt for en politikk for en bedre sosial og økonomisk utvikling for alle.