Bolivia
Bolivia er et land med stor ulikhet og utbredt diskriminering av urfolk, som utgjør flertallet av befolkningen. På begynnelsen av 2000-tallet mobiliserte den folkelige bevegelsen – bestående av urfolksbønder, inkludert Norsk Folkehjelps samarbeidspartnere – og samlet seg bak krav om demokrati, nasjonal kontroll over naturressursene, landrettigheter og en mer inkluderende stat.
I 2006 bidro de til valget av landets første urfolkspresident, Evo Morales, leder for MAS (Movement Towards Socialism). I januar 2009 ble det gjennom en folkeavstemning vedtatt en ny grunnlov som stadfestet nasjonal kontroll over naturressursene og urfolks og Moder jords rettigheter, og erklærte Bolivia som en flernasjonal stat. Det ble gjennomført en rekke reformer som reduserte ulikhet, økte produksjon og økonomisk vekst, og styrket demokratisk deltakelse. Dette kalles Bolivias endringsprosess.
Siden 2016 har motsetningene i MAS og alliansen Unity Pact (Enhetspakten) vært økende. I 2019, da Morales trosset resultatene av folkeavstemningen i 2016, stilte til presidentvalg for tredje gang og vant, gjennomførte det politiske ytre høyre et statskupp. Morales droi eksil, og da MAS vant valget i 2020, var Luis Arce deres presidentkandidat. Morales kom tilbake som leder av MAS, og siden har det pågått en maktkamp mellom Morales og Arce om kontroll over MAS og nominasjon til det kommende presidentvalget. Dessverre påvirker denne konflikten også den folkelige bevegelsen.
Til tross alt det positive som er oppnådd, er Bolivia fortsatt et land med store sosiale og økonomiske ulikheter. Den rike jordeiereliten kontrollerer betydelige deler av dyrkbar jord og naturressurser, unndrar seg skatter og brenner enorme skogsområder i Amazonas for å lage større plass til husdyrhold og genmodifiserte avlinger.
Program
Våre hovedpartnere i Bolivia er de regionale grenene av den nasjonale urfolksbondebevegelsen og urfolkskvinnebevegelsen i Cochabamba og Santa Cruz. De er en del av Unity Pact (Enhetspakten), som er den viktigste sosiale kraften i Bolivias endringsprosess. Norsk Folkehjelp støtter deres arbeid med organisasjonsutvikling, inkludert politisk opplæring og styrking av internt likestillings-, kommunikasjons- og mediearbeid, og i å utvikle strategier og politiske mål, inkludert tilgang til land, kreditter og marked.
De bolivianske mediene er dominert av en liten urban elite, og utviklingen av uavhengige informasjonskanaler er viktig for samarbeidspartnerne. Derfor støtter Norsk Folkehjelp deres innsats for å utvikle egne medier, spesielt lokalradioer på både urfolksspråk og spansk, med utvikling av programmer og programledere, teknisk oppgradering og samarbeid mellom radiostasjoner og organisasjoner.