Guatemala
Konsentrasjonen av rikdom i Guatemala er ekstrem. En liten elite kontrollerer staten og skiftende regjeringer gjennom finansiering av politiske kampanjer, kontroll over bankene som låner penger til staten, og kjøp av innflytelse. Innflytelse skjer også gjennom den sterke næringslivsorganisasjonen CACIF. Dette har blant annet ført til så lave skatteinntekter at staten ikke kan ivareta grunnleggende funksjoner. 2% av befolkningen eier 70% av den dyrkbare jorda, i en situasjon der halve befolkningen fortsatt lever på landsbygda. Det siste tiåret har vært preget av omfattende privatisering av statlige foretak og store konsesjoner til nasjonale og utenlandske selskaper for å utnytte naturressursene. Dette har skapt nye konflikter med lokalsamfunn som står i fare for å miste den lille jorda de har.
Fredsavtalene som ble underskrevet i 1996 markerte slutten på 36 års borgerkrig og skisserte en reformplan for Guatemala. Makthaverne har imidlertid unnlatt å gjennomføre reformene og den autoritære, føydale samfunnsstrukturen er i stor grad uendret. Siden 2015 har landet blitt styrt av en militær-politisk allianse som tar utgangspunkt i en straffefrihetspakt mellom hæren, politikerne og den økonomiske eliten, som alle er involvert i grove korrupsjonssaker og brudd på menneskerettigheter. Høsten 2019 vant Alejandro Giammattei presidentvalget. Han representerer den samme eliten og kjent som en konservativ og autoritær politiker.
Organisasjoner i Guatemala er utsatt for stor risiko, og sosiale ledere blir fortsatt drept. Organisasjonene har vært og er avgjørende for å få til demokratisering og reformer, samt oppgjør med menneskerettighetsbruddene og folkemordet som fant sted under krigen. Bonde- og urfolksorganisasjonene er de som først og fremst har gått i front for grunnleggende endringer i Guatemala.
Program
Siden 1986 har Norsk Folkehjelp jobbet i Guatemala for å styrke urfolk, kvinner og bønders deltakelse i beslutningsprosesser på lokalt og nasjonalt nivå. Urfolks- og bondeorganisasjoner samarbeider i økende grad for å beskytte naturressurser som jord, vann og mineraler, men myndighetene er mer opptatt av å tilrettelegge for nasjonale og internasjonale selskaper enn å beskytte lokalsamfunnenes interesser og bærekraftig utvikling.
Norsk Folkehjelp støtter folkelig organisering lokalt, med sikte på å bygge innflytelse nasjonalt. Vi bidrar til at organisasjonene kan skolere sine medlemmer i blant annet hvordan kommunen og staten fungerer, om menneskerettighetene og hvordan øke kvinners deltakelse og ledelse. Norsk Folkehjelp støtter partnere i deres kamp for kontroll over naturressurser og territorier, i krav om at høringsretten skal respekteres, om stans i utdeling av konsesjoner, påvirkning av lovverk og respekt for urfolk sine institusjoner, verdier og styresett.