Norsk Folkehjelp har arbeidet i Rwanda siden 1994. I perioden etter folkemordet gikk landet gjennom en stor omveltning med enorme sosiale og politiske endringer, fra kaoset i kjølvannet av folkemordet til gjenetableringen av lokale organisasjoner, desentraliseringsreformer og introduksjonen av nye arenaer for folkelig deltakelse.
Under nødhjelpsfasen i årene 1994–1997 engasjerte Norsk Folkehjelp seg spesielt i helsesektoren. I den etterfølgende perioden, 1997–2000, konsentrerte vi innsatsen om institusjonsstøtte til helse- og rettsvesenet. Etter 2000 har Norsk Folkehjelp støttet lokale sivilsamfunnsorganisasjoner for å bidra til demokratisering.
Landet har en befolkning på ca 12.2 millioner innbyggere (2017). Rwanda er en av de raskest voksende økonomiene i Sentral-Afrika. Hittil har offentlige investeringer vært hovedårsaken til veksten, men nå legges det i stadig større grad til rette for at privat sektor skal spille en stor rolle. Myndighetene ønsker å gjøre hovedstaden, Kigali, attraktiv for næringsliv og andre internasjonale aktører. Det er positivt at andelen av fattige har sunket fra 44% (2011) til 39% (2014) og at levestandarden har forbedret seg, men selv om ulikheten synker har Rwanda høyest grad av ulikhet i regionen.
Myndighetene har et stort fokus på å bygge en felles nasjonal identitet blant befolkningen der etniske skillelinjer ikke lenger eksisterer og hvor alle er rwandere. Det er likevel en underliggende uro hos myndighetene for at den etniske konflikten skal blusse opp igjen og derfor utøver myndighetene sterk kontroll i samfunnet. Dette har konsekvenser for folks deltakelse og mulighet for å utøve demokratiske rettigheter. Norsk Folkehjelps program i Rwanda bidrar til å styrke sivilsamfunnsorganisasjonene og deres mulighet for å påvirke og holde myndighetene til ansvar.
The Public Policy Information, Monitoring and Advocacy (PPIMA) samler 15 lokale samarbeidspartnere i et unikt samarbeid for å bevisstgjøre innbyggerne om grunnleggende rettigheter og gi dem ferdighetene de trenger for å kunne engasjere seg og hevde sine synspunkter og interesser overfor beslutningstakere og tjenesteleverandører. PPIMA organiserer debatter og dialoger mellom innbyggere og beslutningstakere om blant annet lovforslag, lokal og nasjonal budsjettplanlegging og behov innbyggere har for å kunne forsørge seg og sin familie.