Colombia
Colombia er preget av en nesten 60 år lang væpnet konflikt, som har kostet flere hundre tusen mennesker livet, førte til over sju millioner internt fordrevne, rundt 80.000 forsvinninger, utallige massakrer og seksualisert vold. Konfliktens historiske årsaker bunner i strukturell ulikhet som manifesteres i den ekstremt skjeve jordfordelingen i landet.
Fredsavtalen fra 2016, mellom staten og geriljagruppen FARC inkluderer tiltak på flere sentrale områder; jordfordeling, narkotikahandel, overgangsjustis og rettferdighet for ofrene. Men drømmen om varig fred og en rettferdig fordeling av makt og ressurser ble utfordret av mektige og voldelige krefter, inkludert store landeiere, narkokarteller og andre væpnede grupper, og forfølgelse og drap på sosiale ledere økte. Den væpnede konflikten forsterket seg i mange territorier - særlig i afro-colombianske bygder som ligger langs elveleier uten veier. Der kjemper ulike væpnede aktører, som FARC-dissidenter, paramilitære grupper og narkotikahandlere, om kontroll. Det har ført til at hundrevis av lokalsamfunn har blitt isolert og innesperret, uten mulighet til å dyrke jorda, gå på skole, eller andre nødvendige ting.
Nytt håp ble tent med valgene i 2022, der Gustavo Petro ble landets første president fra venstresiden og Francia Marqués, som kommer fra en av våre partnerorganisasjoner (PCN), ble visepresident. Den nye regjeringen lovte å gjenoppta implementeringen av fredsprosessen, innføre en økonomisk politikk som kommer de mest sårbare til gode og å få en slutt på ulikhetene i samfunnet.
Sivilsamfunnsorganisasjoner har i de siste årene mobilisert bredt, både i byene og på landsbygda, for å kreve implementering av fredsavtalen, omfordeling, politisk deltakelse og en slutt på forfølgelsen av sosiale ledere. Den nasjonale streiken, våren 2021, mot nyliberalisme, korrupsjon, fattigdom, arbeidsledighet, straffrihet og vold, mobiliserte hundretusenvis av mennesker som ikke tidligere var organisert. Politiet og væpnede sivile (paramilitære) brukte overdreven vold mot demonstrantene. Ifølge meningsmålinger støttet 7 av 10 colombianere streiken, som bidro sterkt til valgresultatene i 2022.
Program
Norsk Folkehjelp har hatt program i Colombia siden 2004. Vi samarbeider med organisasjoner som representerer urfolk, afro-colombianere og bønder.
Norsk Folkehjelps partnere i Colombia jobber for en bedre fordeling av ressurser, et reelt demokrati og for å inkludere de som er hardest rammet av konflikten. De jobber for bedre vilkår for småskalajordbrukere, som omfordeling av jord og bedre vilkår for lån og markedstilgang. Flere partnere er også involvert i omlegging fra ulovlig narkotikaproduksjon til matproduksjon. Programmet støtter partneres tiltak for å styrke sine organisasjoner, inkludert kvinners og ungdoms deltakelse, og deres evne til å mobilisere og påvirke politiske prosesser og beslutninger. Det innebærer blant annet støtte til deres politiske skolering, inkludert urfolks historie og motstandskamp, menneskerettigheter, internasjonale konvensjoner, forvaltning av naturressurser, kunnskap om hvordan det politiske systemet fungerer og lederutvikling.
Norsk Folkehjelp bidrar til at organisasjoner i de mest utsatte konfliktområdene inkluderes i prosessene knyttet til fredsbygging og diskusjoner om landets fremtid. Vi bidrar til å styrke samarbeidet mellom lokale organisasjoner som representerer utsatte grupper, og støtter dem i forhandlinger med myndighetene. Vi bidrar også til å synliggjøre våre samarbeidspartnere, deres arbeid og krav, og ved å støtte deres informasjonsarbeid, blant annet gjennom sosiale medier og nærradioer.