Ecuador
Perioden 2007-2017 var preget av en sterk stat som gjennomførte økonomiske og sosiale reformer. De folkelige organisasjonene var aktivt med i utviklingen av den nye grunnloven, godkjent ved folkeavstemning i 2008, som anerkjenner Ecuador som en flernasjonal stat og sikrer grunnleggende rettigheter for alle, inkludert naturen.
Siden 2017 har den internasjonal gjelden økt og strukturelle tilpasningspolitikk gjeninnført, inkludert reduserte investeringer i infrastruktur, velferd og offentlige tjenester. Samtidig opplever landet en alvorlig sikkerhetskrise med økende kriminell vold som gjennomsyrer hele samfunnet og alle institusjoner. Statens har svart med å erklære krig mot kriminelle gjenger, med påfølgende unntakstilstand og militarisering. Dette er en ny utfordring, ettersom væpnet vold har vært vanlig i nabolandene, men ikke i Ecuador.
Partnernes jobber blant annet med forsvar av territorier og naturressurser, matsuverenitet, kollektive rettigheter og urfolksrettferdighet, og implementering av urfolks rett til informert samtykke (FPIC) og UNDROP, FNs erklæring om rettighetene til bønder og andre mennesker som arbeider i landlige områder. De jobber også for å fremme likestilling i organisasjonene og i lokalsamfunn.
Den folkelige bevegelsen, spesielt urfolksbevegelsen, har vist stor evne til organisering og mobilisering og har lykkes i å forhindre tiltak til skade for deres medlemmer og lokalsamfunn. Samarbeidet mellom folkelige organisasjoner på landsbygda og i byene har blitt sterkere i kampen mot de negative effektene av nyliberal politikk.
Program
Norsk Folkehjelp (NF) har hatt program i Ecuador siden 1985. Vi samarbeider med bonde- og urfolksorganisasjoner som jobber for å redusere sosial, økonomisk og politisk ulikhet nasjonalt og lokalt.
NF støtter partnernes arbeid for utvikle sine organisasjoner, inkludert arbeidet for å styrke demokratiske strukturer og prosesser, som for eksempel kongresser, kommunikasjonskanaler, alliansebygging og deres politiske skoleringsprogrammer. Skoleringsprogrammene inkluderer historie, økonomi og politikk, urfolks rettigheter, likestilling og kvinners rettigheter, samt lederskap, organisering og kunnskap knyttet til agroøkologi, inkludert bearbeiding av landbruksprodukter og markedstilgang.
Denne skoleringen gir organisasjonene bedre verktøy til å styrke organisasjonene, utvikle politiske agendaer og forslag for å møte utfordringene de står overfor, samt kunnskap om hvordan man kan mobilisere folk og påvirke beslutninger.