Utvinning av naturressurser og økonomisk vekst har ikke ført til mindre fattigdom i Mosambik.
Utnyttelsen av naturressursene og den økonomisk veksten har i stedet ledet til konsentrasjon av politisk og økonomiske makt og til restriksjoner i grunnleggende friheter.
Norsk Folkehjelps partnere er sivilsamfunnsorganisasjoner som aktivt engasjerer seg i å forsvare en rettferdig forvaltning og fordeling av naturressurser. Våre viktigste samarbeidspartnere er medlemsorganisasjoner med sterke røtter i småbønder sine lokalsamfunn.
Norsk Folkehjelp startet programmet i Mosambik i 1984 med humanitær støtte til mosambikiske flyktninger i Zimbabwe, og befolkningen i de tørkerammede områdene i Tete-provinsen. Virksomheten er i dag organisert og ledet fra kontoret i Maputo. Vi har også et lokalkontor i Tete. Landkontoret rapporterer til Norsk Folkehjelps regionskontor for det sørlige Afrika i Johannesburg.
Støtte til sivilsamfunn
Sivilsamfunnet i Mosambik følger kritisk med på statens styringsstruktur og praksis. Norsk Folkehjelp samarbeider med 14 organisasjoner i sivilsamfunnet. Vi gir partnerorganisasjonene økonomisk støtte og opplæring slik at de best mulig kan forsvare land- og ressursrettighetene til folket, og da særlig småbønder. Livsgrunnlaget deres er truet av kommersiell landbruksvirksomhet og gruveindustri, og våre partnere jobber for å verne om deres interesser.
Norsk Folkehjelp jobbet med minerydding i Mosambik fra 1993 til 2006, og fra 2012 til 2017.