Norsk Folkehjelp i Mosambik
Mosambik er et langstrakt land (lengre enn Norge!) på sør-øst kysten av Afrika.
Landet er et av landene i verden med høyest økonomisk ulikhet, og til tross for store naturressurser og økt økonomisk vekst de siste årene har ikke dette ført til mindre fattigdom. Veksten har i stedet ledet til konsentrasjon av politisk og økonomiske makt blant noen ytterst få, og innstramninger i grunnleggende demokratiske friheter.
Norsk Folkehjelps partnere er sivilsamfunnsorganisasjoner som aktivt engasjerer seg i å forsvare en rettferdig forvaltning og fordeling av naturressurser. Våre viktigste samarbeidspartnere er medlemsorganisasjoner med sterke røtter i småbønder sine lokalsamfunn.
Norsk Folkehjelp startet programmet i Mosambik i 1984 med humanitær støtte til mosambikiske flyktninger i Zimbabwe, og befolkningen i de tørkerammede områdene i Tete-provinsen. Virksomheten er i dag organisert og ledet fra kontoret i Maputo. Vi har også et lokalkontor i Tete. Landkontoret rapporterer til Norsk Folkehjelps regionskontor for det sørlige Afrika i Johannesburg.
Støtte til sivilsamfunn
Sivilsamfunnet i Mosambik følger kritisk med på statens styringsstruktur og praksis. Norsk Folkehjelp samarbeider med 11 organisasjoner i sivilsamfunnet. Vi gir partnerorganisasjonene økonomisk støtte og opplæring slik at de best mulig kan forsvare land- og ressursrettighetene til folket, og da særlig småbønder. Livsgrunnlaget deres er truet av kommersiell landbruksvirksomhet og gruveindustri, og våre partnere jobber for å verne om deres interesser.
Matsikkerhet
Mosambik er et frodig land, likevel lever nesten 60 prosent i ekstrem fattigdom. 80 prosent av befolkningen lever av jorda og de fleste er småbønder.
Klimaendringene har gjort været mer ekstremt. Voldsomme syklonene lager store oversvømmelser som vasker vekk både hus, jord og avlinger. Bøndene må lære nye dyrkemetoder for å være forberedt på det mer intense været.
Norsk Folkehjelp bidrar til at kvinnelige småbønder får bedre opplæring for sikrere jordbruksmetoder. Små grep, som å dekke til marken og røttene med visne blader, gjør at jorda holder bedre på fukt, at ugress ikke vokser like lett og at vinden ikke blåser vekk tørr jord. Kvinnene lærer også å veksle på planter etter sesong og dyrke flere sorter sammen.
Norsk Folkehjelps partnere har gitt bedre kapasitet til å handle kollektivt, forbedret kvaliteten på høstede produkter, forbedret lagringen og skapt god markedsføring for økte inntekter.
Den nye kunnskapen gjør at småbønder sikrer mat på bordet til seg, familien og landsbyen. Med slike enkle metoder har flere småskalabønder mangedoblet avlingene. Det betyr mer mat på bordet. For mange har avlingene firedoblet seg og det gir et overskudd som kan selges på det lokale markedet.
Konserveringsjordbruk i Mosambik
Majoriteten av Mosambiks befolkning er småskala bønder. Klimaendringer, tropiske stormer og tørkeperioder har imidlertid gjort det å drive med jordbruk enda vanskeligere. For å møte denne usikkerheten, arbeider flere av Norsk Folkehjelp sine partnere medkonserveringsjordbruk – Conservational Agriculture.
Conservational Agriculture er en bærekraftig og klimasmart måte å drive landbruk på, bidrar til å forhindre tap av dyrkbar jord samtidig som det kan regenerere ødelagte landområder. Metoden fremmer vedlikehold av et permanent jorddekke, gir minimal jordforstyrrelse og bidrar til diversifisering av plantearter. Det økte biologiske mangfoldet sammen med naturlige biologiske prosesser over og under jordoverflaten, bidrar til en forbedret avling og vedvarende produksjon.
Konserveringsjordbruk har en rekke fordeler:
- Det kreves mindre bruk av vann som igjen tilgodeser særlig kvinner som ofte er de som må hente vann
- Gress brennes ikke, men man lar det ligge for næring til jord og planter. Dette gir også mindre klimautslipp
- Jordbearbeidingen (pløying) blir holdt til et minimum, som gjør at mindre fuktighet forsvinner ut og det blir mindre forstyrrelse av jordsmonnet
- Jorda kan forberedes i god tid før regnet kommer. Dette gir mindre sårbarhet i perioder uten regn.
- Den gir større og mer forutsigbare avlinger, som igjen skaper mulighet for å selge avlingene (det dyrkes mye forskjellig, men mais, tomater, peanøtter og kål er det vanligste).