Norsk Folkehjelps historie i Libanon går tilbake til 1982, med hovedfokus på støtte til de palestinske flyktningene i landet.
I dag driver Norsk Folkehjelp både langsiktig utviklingsarbeid med vekt på organisasjoner som mobiliserer for utsatte gruppers rettigheter, og humanitært arbeid med fokus på flyktningsituasjonen og vold mot kvinner.
Humanitær og økonomisk krise
De siste årene har Libanon sunket ned i en stadig dypere hengemyr. Økonomien har brutt sammen, samtidig som pandemien og den massive eksplosjonen i Beirut i 2020 har rammet landet hardt. Folks tillit til politikerne er på et nullpunkt. Regjeringer kommer og går, men ingen av dem greier å svare på folkets krav om mer demokrati, mindre korrupsjon og bedre styring.
Fattigdom og ulikhet har økt drastisk. Mer enn 80 % av innbyggerne har ikke tilgang til grunnleggende rettigheter, slik som helse, utdanning, bolig og elektrisitet. Verdensbanken har rangert krisen blant de tre mest alvorlige globale finanskrisene siden midten av det nittende århundre. Den libanesiske liraen har mistet sin verdi siden oktober 2019. Drivstoffmangel har forårsaket omfattende strømbrudd, som varer opptil 23 timer per dag. Sykehus, skoler og bakerier har slitt med å operere midt i disse energimangelene. Alle disse krisene har i stor grad påvirket befolkningen, spesielt ungdom, noe som førte til en massiv hjerneflukt og en høy prosentandel av emigrasjon.
Matsikkerhet
Ulikheten i Libanon har økt drastisk det siste året og FN anslår at nærmere 80 prosent av befolkningen lever under fattigdomsgrensen i 2022. Både libanesere og landets flyktninger sliter med å dekke sine grunnleggende behov. Norsk Folkehjelp støtter matutdeling til de mest sårbare familiene. I tillegg støtter vi kontanter-for-arbeid-programmer, utstyr og opplæring i landbrukssektoren for å øke matsikkerheten og skape inntektsgivende arbeid. Norsk Folkehjelp og våre partnere har et fokus på miljø i vår støtte til matproduksjon og bistår i arbeidet for mer effektive vanningssystemer, teknisk opplæring og kunnskap for å drive mer bærekraftig og miljøvennlig.
Beskyttelse
I et land i krise er kvinner, og særlig kvinner på flukt og migrantarbeidere, utsatt for vold og seksuell vold fra familie, slektninger eller arbeidsgivere. Norsk folkehjelps partnere tilbyr rådgivning, psykososial støtte og beskyttelse til kvinner som er utsatt for vold og seksuell vold. Vi støtter partneres arbeid med å forebygge og bevisstgjøre lokalsamfunn, med mål om å bekjempe vold mot kvinner.
Flyktninger
Ifølge FN bor det nå over seks millioner mennesker i Libanon, et land like lite som Rogaland fylke. Snaut 900 000 er flyktninger fra den nå 12 år lange borgerkrigen i nabolandet Syria. Snaut 200 000 palestinere lever i overbefolkede flyktningleirer. En så stor mengde flyktninger har lagt stort press på landets infrastruktur, og skjerper allerede eksisterende konflikter i landet.
Flyktningstrømmen fra Syria, og reduserte lønninger eller økende arbeidsløshet blant de få palestinerne som har hatt arbeid, forsterker indre spenninger og sosial uro i de palestinske flyktningleirene. Norsk Folkehjelps partnere gir hjelp både til de palestinske flyktningene fra Syria og de palestinske flyktningene som har bodd i Libanon over lengre tid.
Langsiktig rettighetsarbeid for flyktninger og migrantarbeidere
Norsk Folkehjelp jobber med mobilisering for rettigheter og samfunnsdeltakelse for palestinske flyktninger, for kvinner og ungdom spesielt, og for dialog blant palestinske flyktninger og mellom disse og libanesiske myndigheter og organisasjoner. Målet er å styrke kvinner og ungdoms deltakelse i politikk og samfunnsliv. Å bygge politiske ferdigheter og motivasjon hos kvinner fører til mer synlighet og lokale handlinger og styrke kvinners rolle og innflytelse i de palestinske leirene.
Lokale samarbeidsorganisasjoner fremmer palestinernes menneskerettigheter som flyktninger i Libanon, deres rett til jobb og å eie egen bolig, samt retten til å returnere til deres opprinnelige hjemsteder i Israel eller i de okkuperte områdene.
I Libanon jobber anslagsvis 250 000 migranter som hushjelper hjemme hos folk, først og fremst kvinner fra Etiopia, Filippinene, Bangladesh og Sri Lanka. De er ikke beskyttet av libanesisk arbeidslov, og deres status i landet er regulert av det restriktive kafala-systemet som knytter migrantarbeideres opphold til deres arbeidsgiver. Mange blir tvunget til å jobbe uten lønn eller med veldig lav lønn, mange de får ikke gå ut og må ofte til å jobbe lange timer uten hvile. De er også utsatt for verbale og fysiske overgrep. Norsk Folkehjelp støtter arbeidet for rettigheter for migrantarbeidere, spesielt kvinner som jobber som hushjelper, samt å styrke likestilling og rettigheter for kvinner generelt i Libanon.