Norsk Folkehjelps historie i Libanon går tilbake til 1982, med hovedfokus på støtte til de palestinske flyktningene i landet.
Økonomisk, politisk og humanitær krise i Libanon
Libanon har de siste årene vært preget av en dyp økonomisk krise, politisk ustabilitet og humanitære katastrofer som eksplosjonen i Beirut i 2020 og Israels bombing siden oktober 2023. Økonomien har kollapset, valutaen har mistet sin verdi, og dette har ført til økende fattigdom, ekstrem ulikhet og arbeidsløshet. Den politiske eliten har prioritert egen berikelse og korrupsjon over velferd til folk, og manglende enighet mellom de ulike politiske og sekteriske gruppene har forverret evnen til å håndtere landets kriser.
Siden Gaza-krigen startet i oktober 2023, har det vært trefninger mellom Hezbollah og Israel, noe som har rammet sør-Libanon hardt. Siden september 2024 har krigen eskalert, og Libanon er nå utsatt for daglige angrep fra Israel i alle regionene. Befolkningen i Libanon blir utsatt for massiv bombing, droneangrep, bakkeinvasjon, og sprenging av hele landsbyer i sør. I løpet av det siste året har opp mot 2 millioner mennesker blitt fordrevet, og mange har mistet livet i israelske luftangrep. Per oktober 2024 var over 3000 drepte. Økende fattigdom, mangel på mat og et helsevesen som i stor grad har brutt sammen har ytterligere forverret situasjonen i landet.
Norsk Folkehjelp i Libanon
Norsk Folkehjelp har vært til stede i Libanon siden 1982. Vårt arbeid i landet omfatter både langsiktig utviklings- og demokratiarbeid og humanitær nødhjelp. Vi samarbeider med 17 lokale partnere som når ut til alle deler av befolkningen, inkludert libanesere, syriske og palestinske flyktninger og migranter. Disse partnerne er lokale organisasjoner som organiserer kvinner, ungdom, menneskerettighetsaktivister, studenter, palestinske flyktninger, migrantarbeidere, journalister og demokratiforkjempere.
HUMANITÆRT ARBEID
Respons på krigen: Krigen i Libanon rammer sivile hardt. Norsk folkehjelp støtter lokale partnere som responderer på de akutte humanitære behovene og bistår internt fordrevne med mat, husly, helsehjelp og annet de trenger. Vi støtter behovene til internt fordrevne som befinner seg i ulike deler av landet, inkludert i de palestinske flyktningleirene.
Matsikkerhet: Før oppskalering av krigen hadde allerede den økonomiske krisen i Libanon ført til at over 80 % av befolkningen lever under fattigdomsgrensen, mens omtrent halvparten av befolkningen er matusikre, ifølge FN. Norsk Folkehjelp støtter matutdeling til de mest sårbare familiene og arbeider for å øke matsikkerheten gjennom ulike programmer, slik som kontanter-for-arbeid-programmer, opplæring i landbrukssektoren og støtte til bærekraftige vanningssystemer. Vi fokuserer også på miljøvennlige og bærekraftige løsninger for matproduksjon.
Beskyttelse av kvinner og barn: Kvinner, spesielt de på flukt og migrantarbeidere, er svært utsatt for vold og seksuell vold. Norsk Folkehjelp støtter lokale organisasjoner som tilbyr rådgivning, psykososial støtte og beskyttelse til kvinner som er utsatt for vold. Vi arbeider også med å forebygge vold gjennom bevisstgjøring og opplæring i lokalsamfunnene.
LANGSIKTIG UTIVKLING OG DEMOKRATI
Norsk Folkehjelp samarbeider med lokale partnere i Libanon for å fremme en rettferdig fordeling av ressurser og et reelt demokrati. Vårt arbeid fokuserer på å styrke organisasjoner som mobiliserer for demokrati, rettigheter og omfordeling. Nå jobber vi med å styrke partneres organisasjonsutvikling og deres deltakelse i beslutningsprosesser og politisk påvirkningsarbeid lokalt og nasjonalt, inkludert å fremme kvinners og ungdoms deltakelse. Norsk Folkehjelp støtter spesielt partneres arbeid med politisk skolering, lederutvikling, likestilling, kommunikasjon og allianser og samarbeid.
Solidaritet med de palestinske flyktningene: Libanon har siden 1948 huset palestinere som ble tvunget på flukt. I dag utgjør de et par hundre tusen som bor i flyktningleirer og gatherings over hele Libanon. Solidaritet med palestinske flyktninger har siden starten vært en rød tråd i vårt arbeid. Vi støtter lokale organisasjoner i alle de 12 palestinske flyktningleirene og arbeider for å styrke kvinners og ungdoms deltakelse i politikk og samfunnsliv, samt fremme dialog mellom palestinsk og libanesisk samfunn.
Støtte til migrantarbeidere: I Libanon jobber anslagsvis 250 000 migranter som hushjelper, hovedsakelig kvinner fra Etiopia, Filippinene, Bangladesh og Sri Lanka. Disse arbeiderne er ofte utsatt for utnyttelse og overgrep. Norsk Folkehjelp støtter arbeidet for å styrke rettighetene til migrantarbeidere og fremme likestilling og rettigheter for kvinner generelt i Libanon.