Ecuador

Tidligere president Rafael Correa ledet den ecuadorianske “borgerrevolusjonen” fra 2007 til 2017. I denne perioden fikk staten en sterkere rolle og økonomiske og sosiale reformer ga positive resultater. Petroleumskontrakter ble reforhandlet, skatteinntektene økt, fattigdommen redusert, og det ble investert i helse, utdanning og infrastruktur. De sosiale organisasjonene var aktivt med i utviklingen av den nye grunnloven i 2008, som anerkjenner Ecuador som en plurinasjonal stat og styrker en statlig modell som regulerer økonomien og sikrer grunnleggende rettigheter for alle, inkludert Moder Jord. Grunnloven ble ratifisert i en folkeavstemning med støtte fra 64 % av befolkningen, til tross for motstand fra konvensjonell media, næringsliv, opposisjonen og den katolske kirken.
Det progressive tiåret var også preget av utfordringer og motsetninger. Da Ecuadors økonomi, basert på råvareeksport, ble rammet av lave oljepriser og nedgangen i store økonomier som Kina, anklaget konservative krefter og konvensjonell media regjeringen for den økonomiske krisen. Correas styre ble også kritisert for sitt manglende samarbeid med sivilsamfunnsorganisasjoner og for å innskrenke sosiale organisasjoners muligheter til politiske deltakelse og påvirkning. Særlig var naturressursforvaltningen kontroversiell, utsteding av nye oljekonsesjoner i regnskogen skapte mye strid.
Lenin Moreno ble valgt som Correas etterfølger, men i stedet for å videreføre Correas borgerrevolusjon, har president Moreno endret politisk kurs mot høyre, med velferdskutt, skattereduksjon for de rike, svekkelse av pensjons og arbeidstakerrettigheter, ny handelsavtale med USA og nye lån fra Verdensbanken. De årelange konfrontasjonene med Correa svekket de sosiale organisasjonene, men de har fått fornyet kraft, særlig urfolksorganisasjonene og den voksende feministbevegelsen er nøkkelspillere i kampen mot gjeninnføringen av en utplyndrende, nyliberal økonomisk modell.
Program
Norsk Folkehjelps program i Ecuador startet i 1985. Vi samarbeider med bonde- og urfolksorganisasjoner på nasjonalt og lokalt nivå som jobber for en rettferdig fordeling av makt og ressurser. De kjemper for en forsvarlig forvaltning av naturressurser, inkludert vann- og jordfordeling, samt menneskerettigheter og urfolksrettigheter, og forsvarer sine territorier mot agribusiness og utvinningsindustrien. Vi samarbeider også med den voksende feministiske bevegelsen som kjemper for kvinners rettigheter og likestilling i landet.
Norsk Folkehjelp bidrar til å styrke partneres organisasjonsutvikling, inkludert politisk skolering, lederutvikling og likestillingsarbeid, for at de skal bli bedre rustet til å delta i beslutningsprosesser og i politisk påvirkningsarbeid lokalt og nasjonalt.