Cuba
Det cubanske samfunnet er preget av mange kriser. USAs sanksjoner fortsetter å kvele økonomien, og regjeringens forsøk på å endre den økonomiske utviklingen har hverken vært vellykkede eller godt nok gjennomført. Koronapandemien var ødeleggende for reiselivssektoren, og den alvorlige strømkrisen, nedgang i matproduksjonen og manglende tilgang til grunnleggende varer og tjenester fører til en ekstremt vanskelig hverdag for befolkningen. Ulikheten øker, spesielt mellom dem med og dem uten tilgang til utenlandsk valuta.
Rasjoneringen av tjenester og mat øker, kvaliteten på og tilgangen til helse og utdanning forverres, og migrasjonen er massiv – hovedsakelig av fagfolk og ungdom. Effektene av migrasjon og dårligere helsetjenester rammer særlig kvinner, som tar seg av familiemedlemmer og naboer som trenger hjelp. Det er en høy grad av likestilling når det gjelder tilgang til utdanning og arbeid, men kvinneandelen i regjeringen er lav.
Disse faktorene suppleres av at kritiske røster har lite spillerom, og av en sentralisert og vertikal politisk kultur. Protestene i 2021 ble møtt med fengslinger og undertrykkelse, noe som ytterligere reduserte myndighetenes troverdighet når det gjelder å legge til rette for politisk deltakelse.
Den nye grunnloven av 2019 anerkjenner enkeltpersoners og kollektivers rett til privat eiendom og behovet for å desentralisere statlige strukturer, og begrenser posisjonene som president og partileder til to perioder. Prosessen som førte til ny grunnlov åpnet også for enkelte debatter mellom ulike sektorer.
Norsk Folkehjelp på Cuba
Norsk Folkehjelp har hatt et program på Cuba siden 1994. Siden de fleste organisasjonene på Cuba på en eller annen måte er tilknyttet staten, gjelder dette også våre partnere, med noen unntak. Norsk Folkehjelp samarbeider med aktører som fremmer innbyggernes deltakelse i beslutningsprosessene, legger til rette for entreprenørskap, forebygger kjønnsbasert vold, organiserer for å møte folks behov og utvikler agroøkologisk produksjon.
Programmet bidrar til å styrke nabolagsgrupper, desentraliserte lokale myndighetsstrukturer, utdanningsinstitusjoner og agroøkologiske kollektiver på kommunalt nivå i de fire provinsene La Habana, Matanzas, Granma og Pinar del Rio. Norsk Folkehjelp støtter organisasjoner som er engasjert i folkeopplysning, sosioøkonomiske nyvinninger og miljøinitiativer. Å inkludere og styrke kvinner og ungdom er en viktig del av arbeidet.
Ekstrem sentralisering gir lite handlingsrom for sivilsamfunnsorganisasjoner til å påvirke beslutningsprosessene. Derfor driver partnerne påvirkningsarbeid først og fremst ved å støtte desentraliseringsprosesser, fremme nye metoder for sosial deltakelse og publisere informasjonsmateriell som stimulerer til refleksjon og diskusjon. Partnere har blant annet vært med på å gjøre Internett mer tilgjengelig for folk, gitt innspill til et nytt kommunikasjonslovverk, og bidratt til at myndighetene har brukt medvirkningsmetoder i opplæring av statsansatte.