Bolivia
Bolivia er et land med stor økonomisk og sosial ulikhet og diskriminering av urfolk, som utgjør majoriteten av befolkningen. Rundt årtusenskiftet opplevde de sosiale bevegelsene i Bolivia, særlig urfolks- og bondebevegelsen, en formidabel vekst. Sakene som mobiliserte var i første rekke kampen om selvråderett og mot multinasjonale selskapers plyndringer, og mot den historiske ulikheten, diskrimineringen og urettferdigheten. Mobiliseringen resulterte i krav om mer demokrati, nasjonal kontroll over naturressursene, landrettigheter og det å gå bort fra en nyliberal stat til fordel for en ny, mer inkluderende og sterkere stat.
I 2006 bidro urfolksbondebevegelsen og arbeiderbevegelsen til at landet fikk sin første valgte urfolkspresident, Evo Morales. Året etter begynte arbeidet med å utvikle en ny grunnlov, og i januar 2009 ble den vedtatt ved folkeavstemming. Dette la grunnlaget for bredere sosial deltakelse og demokrati. Grunnloven befester blant annet urfolks rettigheter og nasjonal kontroll over naturressursene, og erklærer Bolivia som en flernasjonalstat (estado plurinacional). Landet har gjennomført flere reformer som har klart å betydelig redusere fattigdom og ulikhet, økt produksjon og økonomisk vekst, og innført omfattende desentraliseringsprosesser for å styrke demokratisk deltakelse.
Likevel har samarbeidet mellom myndighetene og noen av de sosiale organisasjonene blitt mer konfliktfylt de senere årene, blant annet knyttet til jordfordeling og regjeringens støtte til industrielt jordbruk. De politiske endringene under Morales provoserte også den tradisjonelle makteliten i Bolivia, som ønsket en nyliberal politikk for å opprettholde deres privilegier basert på utnyttelse av naturressurser og undertrykking av urbefolkningen.
Samtidig økte spenningene rundt Morales ønske om en tredje periode som president. I forbindelse med presidentvalget i november i 2019, gjennomførte opposisjonen med støtte fra hæren et kupp etterfulgt av voldsomme demonstrasjoner og en stor politisk krise. Sosiale ledere, inkludert i våre partnerorganisasjoner, ble utsatt for angrep og undertrykking, og flere lokalradioer har blitt rasert.
Norsk Folkehjelps partnere mobiliserte for å forsvare de positive endringene i landet og for at landet skulle gjennomføre nyvalg. Året etter, i oktober 2020, ble kandidaten for Bevegelsen for Sosialisme (MAS), Luis Arce, valgt til president.
Program
Hovedsamarbeidspartnerne våre i Bolivia er den nasjonale urfolksbondebevegelsen og bondekvinnebevegelsen, og de regionale avdelingene til disse i Cochabamba og Santa Cruz. Samarbeidet er knyttet til organisasjonsutvikling, med særlig vekt på lederutvikling og politisk skolering. Mange ledere i den sosiale bevegelsen har gått inn i lokal, regional og nasjonal politikk og forvaltning, og det var behov for å utvikle nye ledere. Det er også et stort ønske om og behov for politisk skolering for medlemmer på ulike nivå om hvordan det politiske systemet er bygget opp og hvordan man kan delta og påvirke politiske prosesser og utvikle lover.
Våre partnere jobber for jordreform og landrettigheter for småbrukere, bedre prisvilkår og markedstilgang for deres produkter og for matsuverenitet.
Media i Bolivia er dominert av en liten urban elite og utvikling av alternative informasjonskanaler ansees som viktig av de sosiale organisasjonene. Norsk Folkehjelp samarbeider med partnere som jobber for å utvikle grasrotmedia, med spesielt fokus på nærradioer. Støtten omfatter programutvikling, programlederutvikling, teknisk opprustning og kompetansebygging, samt samarbeid på tvers av radioer og organisasjoner. Blant annet har tre nasjonale nettverk blitt etablert. De samarbeider om utveksling av programmer, ekspertise og teknologi.