Vår politikkk
Solidaritetsungdommens visjon er å arbeide sammen med folk for å forandre verden gjennom kampen for et fritt og inkluderende samfunn. Vårt arbeid fokuserer på rettferdig fordeling av makt og ressurser med menneskeverd som utgangspunkt, mens fordommer konfronteres. Vi er partipolitisk uavhengige og tar stilling i viktige samfunnsdebatter. Politikken vår baserer seg på Norsk Folkehjelp sine verdier, men vi står fritt til å mene det vi vil, og politikken vår kan vedtas hvert år på årsmøtet vårt i mars. Solidaritetsungdommen mener mye og mange saker, både nasjonalt og internasjonalt.
To grunnverdier for Solidaritetsungdommen og Norsk Folkehjelp er:
- Verden er ikke fattig, men urettferdig. Det er den ujevne fordelingen av makt og ressurser som skaper ulikhet, og som vi ønsker å endre.
- Solidaritet, ikke veldedighet. Det innebærer å samarbeide, stå skulder til skulder, med dem vi ønsker å skape endring for.
Våre viktigste saker er:
Diskriminering, antirasisme og inkludering
Diskriminering er å behandle noen mindre gunstig enn andre og er handlinger som kan være både direkte og indirekte. Rasisme er diskriminering på bakgrunn av etnisitet, hudfarge og eller religion. Som svar på disse holdningene driver vi med antirasisme og inkludering. Det innebærer å si ifra når vi ser rasisme og diskriminering på individ- eller samfunnsnivå, og å stille krav til myndigheter og andre aktører om aktive handlingsplaner mot rasisme og diskriminering.
Human asylpolitikk
Antall mennesker på flukt i verden har økt kraftig de siste årene, og vi mener at norske myndigheter bør gjøre mer for flyktninger. Når en flykntning har fått innvilget asyl, er det en rekke forhold, som språklæring, helsetilbud og arbeidstillatelse, som må på plass for å bli en del av det nye samfunnet. Vi krever at Norge tar imot flere, innvilger større summer på inkluderingstiltak og innfører arbeidstillatelse for asylsøkere.
Palestina
Opprettelsen av Israel og okkupasjonen av Palestina har drevet 5 millioner palestinere på flukt, og redusert friheten og tryggheten til palestinerne som ble værende betydelig. Både i Palestina og i palestinske flyktningleirer i Midøsten, mangler mange både menneske- og borgerrettigheter, og lever i inhumane kår. Vi krever at Norge legger press på Israel til å ivareta palestinernes rettigheter, og at Norge anerkjenner Palestina som stat og støtter palestinernes kamp for rettferdighet og selvstendighet over eget territorium. Samtidig trengs det bedre tilgang på helsetilbud, utdanning og arbeidsmuligheter for palestinere i Palestina og i flyktningleirer.
Humanitær nedrustning
Dette punktet handler om å redusere og forhindre sivile lidelser på grunn av våpen og ammunisjon. Vi har i mange år jobbet for atomvåpenforbudet, og ønsker flere restriksjoner mot våpenbruk i krig. For eksempel har vi jobbet for forbud mot å bruke eksplosive våpen i byer (EWIPA, se fanen "Hovedkampanje 2019").
Internasjonal solidaritet og shrinking space
I tillegg til enkeltsaker, jobber vi også mer generelt med å stå opp mot understrykkelse, ulikhet og brudd på menneskerettigheter i verden. Vi krever at norsk utenrikspolitikk fokuserer på en omfordeling av makt og ressurser. I tillegg jobber vi for oppmerksomhet rundt shrinking space, som er en tendens til at innbyggere i mange land i dag får innskrenket ytringsfrihet.
Ungdomsmakt
Ungdomsmakt er når ungdom har direkte mulighet for å bidra til endring og påvirkning i ulike prosesser. Vi i Solidaritetsungdom jobber aktivt for ungdomsmakt, fordi det er avgjørende at vi ungdommer får være med på å bestemme hvordan vår verden skal se ut og forme samfunnet vi lever i.