Om kurset "Antirasist – fra holdning til handling"
Vil du lære mer om hvordan du kan være med på å stå opp mot rasisme? Antirasistisk arbeid er livslang læring. Vårt kurs har som mål å gi handlingsverktøy som både kan føre til holdningsendring hos deg selv eller andre. Du vil få muligheten til å praktisk øving og diskutere alternative måter du kan bruke for å si ifra når du ser det, når du hører det eller du føler at rasisme eller annen urett har funnet sted.
Kursets samtaler, oppgaver og praktiske øvelser vil vi gi deg mer kunnskap om blant annet, privilegier, maktperspektiver, hvithetsnormer, interseksjonalitet, mikroaggresjon, toleransens paradoks, og minoritetsstress.
Vi har fått bistand fra Nora Mehsen, EGGS Design, og Kulturkompaniet til å velge gode og trygge øvelser som har som formål å skape refleksjon, og kanskje ubehag. Aktiv lytting vil være en sentral metode. I og med at vi ikke ønsker en monolog fra kursholder, er vi avhengig av engasjerte deltakere som tar ordet, som liker å lære i en kombinasjon av faglig påfyll og praktiske øvelser som kanskje må løses i fellesskap med andre.
Det er viktig at alle som melder seg på og får tildelt plass på kurset, deltar samtlige tre dager. Dette er fordi våre pedagogiske og metodiske rammer forutsetter kontinuitet.
Rasisme er et vanskelig tema, så vil vi fra start av ha fokus på å fasilitere kurset for selvomsorg. Under timene kan det dukke opp temaer og indre opplevelser som kan aktivere sterke følelser. Vi tar på alvor at noen av oss bærer med seg opplevelser som kan gi reaksjoner ved samtaler og eksempler som blir brukt i kurset. Derfor er egenomsorg en viktig del av kurset og det vil alltid være noen å snakke med før, under og etter kurset
Våre omsorgsregler er:
- Det er alltid lov og helt greit å ikke dele - voldsomme detaljer eller svært vanskelige hendelser er informasjon som kan være triggende for deg selv og de andre deltakerne
- Man kan alltid melde pass.
- Det er lov å ta seg en pause – enten ved å fysisk gå ut av rommet eller ta deg en pause på sidelinja
- Aktiv observasjon er også aktiv deltakelse
Dato: Kurset varer fra fredag 24. mai kl. 18.00 til søndag 26. mai kl. 15.00.
Sted: Sørmarka konferansehotell, Enebakkveien 625, 1404 Siggerud.
Ingen forkunnskap er nødvendig.
Pris: Gratis for medlemmer av Norsk Folkehjelp. Norsk Folkehjelp vil prioritere medlemmer ut fra geografiske vurderinger dersom det blir flere søkere enn det er plasser.
Flere kurs i 2024: I løpet av 2024 vil kurset bli arrangert i Bergen og Bodø.