Fordømmer ny overføring av klasevåpen til Ukraina
Norsk Folkehjelp reagerer sterkt på nyheten om at USA velger å sende klaseammunisjon i sin siste militære hjelpepakke til Ukraina. Siden fullskalainvasjonen i februar 2022 har 1000 mennesker blitt drept eller skadet av dette våpenet, som ofte blir liggende igjen på bakken udetonert.
– Vi fordømmer konsekvent all bruk og overføring av klasevåpen – helt uavhengig av aktør. Det er alltid sivilbefolkningen som betaler den høyeste prisen når disse våpnene brukes. Siden formen og fasongen gjør det fristende å plukke dem opp, er barn spesielt utsatt, sier generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Raymond Johansen.
Ett enkelt klasevåpen kan inneholde flere hundre småbomber som spres over store områder når de skytes ut. En uforholdsmessig stor andel av dem eksploderer ikke når de treffer bakken, og ender i stedet opp som ueksploderte blindgjengere.
– Vi vet alt for godt hvilken lammende effekt udetonerte klasevåpen har på mennesker og lokalsamfunn. I tillegg til å drepe og lemleste i flere tiår etter en krig, skaper de enorme problemer for allerede overbelastede helsesystemer, landbruk, økonomi og utvikling, sier Johansen.
Det internasjonale forbudet mot klasevåpen ble vedtatt i Oslo i 2008, og har heldigvis bidratt til å stigmatisere våpnene så mye at nesten ingen bruker dem lenger. Det vakte derfor stor oppsikt da USA i juli 2023 annonserte den første overførselen av klasevåpen til Ukraina. Selv om USA ikke har signert klasevåpenforbudet, har de i praksis rettet seg etter normen.
– I forrige runde var det snakk om eldre type granater som inneholder småbomber uten selvdestruksjonsmekanisme. Dette er versting-våpen som vi kjenner så alt for godt fra minerydding i Libanon ettersom det var disse Israel brukte under invasjonen i 2006. Resultatet var at det ble liggende igjen én million blindgjengere som vi fortsatt ikke er ferdig med å rydde, avslutter Johansen.