Til hovedinnhold
Støtt nå

Klasevåpen fortsetter å ta liv i Ukraina

Over 1000 mennesker er drept eller skadet av klasevåpen i Ukraina siden fullskalainvasjonen i februar 2022, viser ferske tall. Bruk av klasevåpen er dokumentert både på russisk og ukrainsk side i konflikten.

088 Ukraine2024 COL
Norsk Folkehjelp rydder miner og eksplosiver i Ukraina. Ødeleggelsene etter bruk av klasevåpen og andre eksplosiver, er enorme. Foto: Sean Sutton

– Det er et alvorlig feilsteg av Litauen å søke seg ut av konvensjonen. Land som stiller seg på utsiden av klaseforbudet er med på å sette sivile liv i fare og true klasekonvensjonens integritet og allmenngyldighet. Det er ikke for sent for Litauen å lytte til oppfordringer om å stoppe den planlagte tilbaketrekningen, sier Johansen.

Han understreker viktigheten av at Norge som en av hovedarkitektene bak klasekonvensjonen, er på ballen og ytterligere intensiverer sin innsats for å beskytte normen.

– Jeg forventer at dette er noe utenriksminister Espen Barth Eide tok opp med Litauens utenriksminister Gabrielius Landsbergis under sitt besøk til Litauen tidligere denne uken, sier generalsekretæren, som likevel avviser at forbudet mot klasevåpen har spilt fallitt.

– Klasekonvensjonen har vært – og fortsetter å være en enorm suksess. Totalt er det 124 stater som har sluttet seg til klasekonvensjonen, og aldri før har det blitt ryddet flere kvadratmeter med klasevåpeninfisert land enn i 2023.

Totalt ble det i fjor ryddet 185.03 km2, som nesten tilsvarer halve Tyskland, viser tall fra siste utgave av Mine Action Review, en årlig oversikt Norsk Folkehjelp gir ut. Spesielt i Sørøst-Asia, hvor millioner av småbomber fra Vietnamkrigen har truet lokalbefolkningen i 50 år, var det svært god progresjon på ryddingen i fjor.

Raymond Johansen 13 small
Generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Raymond Johansen.
Destruksjon Pisco Peru
Siste rest av klasevåpen gjøres klar til å sprenges i lufta i en ørken i Peru i desember 2023.
Klasevåpen i 2023