Forebyggende arbeid
Alle lokallag bør jobbe kontinuerlig med forebyggende arbeid, både innenfor konfliktløsing, åpenhet og sikre en respektfull måte å være rundt hverandre på. Ledere må ta ekstra ansvar for å bygge den kulturen man ønsker seg i laget, og gå foran som gode forbilder. Ved å være obs på maktforhold, sikre åpne og gode kommunikasjonslinjer mellom styret og medlemmene, adressere risikoadferd og skape trygge arenaer hvor alle kan føle seg velkomne, vil laget kunne tåle vanskelige saker og håndtere dem enklere enn hvis disse tingene ikke er på plass.
Er laget flink til å løpende ta tak i saker som oppfattes som små eller ubetydelige vil en kunne forebygge for gjentakelse, og eventuelt forhindre at små saker blir kimen til store konflikter senere. De aller fleste saker, om de er små og uavklarte eller store og alvorlige, vil som regel eskalere om en ikke tar tak i dem. I alvorlige saker vil den uønskede adferden kunne gjenta seg med fare for nye offer eller ny skade på organisasjonen. I mindre alvorlige saker kan saken utvikle seg til gjentakelser som er mer alvorlig neste gang.
Respekt for andres grenser
Personlige grenser er ulike fra person til person, og for å sikre at alle opplever Norsk Folkehjelp som et godt sted å være bør ledere og medlemmer adoptere en omgangsform som ikke kan oppleves som ubehagelig eller krenkende ovenfor andre. Det kan handle om å være tilbakeholden med fysisk kontakt, som at det er forskjell på å gi og ta en klem, eller at man ikke forteller vitser som spiller på sex, kjønn, legning osv. Lokallagene oppfordres til å bygge en kultur hvor det er ok å gi tilbakemeldinger og små korrigeringer til hverandre løpende, uten at dette blir tatt ille opp.
Risikosituasjoner og risikoadferd
En viktig del av det forebyggende arbeidet er å være obs på risikosituasjoner, og unngå risikoadferd. Det er ikke sånn at all adferd er ok, helt frem til det punktet hvor man bryter vedtektene eller en lov. Lokallag bør jevnlig vurdere hvilke risikosituasjoner som finnes i lokallaget, og snakke åpent om grenser, omgangsform og regler. Spesielt når det gjelder voksen-barn relasjoner. Hvis noen i laget driver med risikoadferd, uten at konkrete kjøreregler er brutt, må laget gi korreks og la personen vite at dette er risikoadferd. Eksempler kan være at en voksen stadig drar på tur alene med en liten gruppe ungdommer, utstrakt bruk av privat kommunikasjon på sosiale medier, unødvendig berøring under øvelser, språkbruk som er på grensen med mer. Selv om vedkommende ikke mener noe galt er det viktig at risikoadferden opphører for å unngå misforståelser eller uønskede hendelser i fremtiden.
Tips til forebygging
- Et lokallag kan gjøre mange ulike forebyggende grep, og mye vil være avhengig av hvilken type aktivitet og frivillighet som laget utøver. Likevel finnes det generelle tips til å forebygge uønskede hendelser, og lokallag oppfordres til å finne sine egne knagger å henge dette arbeidet på.
- Ha mangfold i laget, og spesielt blant de tillitsvalgte og frivillige (alder, kjønn, bakgrunn mm).
- Unngå at laget styres av en tett vennegruppe / familie eller gruppering som gjør det vanskelig for andre å si i fra.
- Ha lav terskel for å gi støtte og konstruktive tilbakemeldinger til hverandre
- Kommuniser i hovedsak med medlemmer gjennom åpne felles kanaler, som mailer eller lagets kontoer i sosiale medier – ikke som privatpersoner.
- Identifiser risikosituasjoner og potensiell risikoadferd i lagets aktivitet, spesielt i arbeid med barn, ungdom, flyktninger og andre sårbare grupper. Legg plan for hvordan gjøre situasjonene trygge for alle involverte.
- Ta tak i risikoadferd med en gang det oppstår og gi korrigering.
- Ha gode rutiner på innhenting av politiattester
- Legg opp aktiviteter på en måte som gjør at alle føler seg velkomne og inkludert
Alle lokallag kan ta kontakt med ressursgruppen i administrasjonen for hjelp til å gjennomføre forebyggende opplegg i sine lokallag. Dette er lurt å gjøre på et tidspunkt hvor laget ikke har noen pågående vanskelige saker, for da vil det være lettere å snakke åpent om disse tingene og bygge opp gode rutiner. Hvis laget allerede sitter med en vanskelig sak kan ressursgruppen være behjelpelig med å veilede laget i å bygge nye rutiner og jobbe med eventuelle problemer som har oppstått. Dette kan skje både før, parallelt med eller etter en vanskelig sak har oppstått.