Til hovedinnhold
Støtt nå

Julenissen og hjelperne hans besøkte ukrainske flyktninger: – De var spent på å se hvordan julen feires i Norge

Før jul fikk beboerne på akuttinnkvarteringen for ukrainske flyktninger besøk av julenissen og hjelperne hans. – Det er veldig viktig at man klarer å få inn litt normalitet i hverdagen til folk, spesielt i julen, som er en viktig tid for mange.

Julefeiring scandic
Julenisse John Mikkselsen og hans hjelper Gunnar Johnsen tok turen til akuttinnkvarteringen for ukrainske flyktninger for å dele ut gaver og spre julestemning. Foto: Ludvig Gundersen

Derfor tok Norsk Folkehjelps egen julenisse og hans gode hjelpere turen innom akuttinnkvarteringen for ukrainske flyktninger på Scandic Gardermoen, med fulle gavesekker og en god dose juleglede.

– Tiden rundt jul er ekstra spesiell. Alle forventer noe spesielt og derfor er det ekstra viktig å være her. Det gir en god følelse å se gleden i barnas øyne når de får gavene, jeg kom skikkelig i julestemning selv nå, smiler frivillig i Norsk Folkehjelp og julenisse, John Mikkelsen.

Les også: Sang julen inn for hele Bodø

Hyggelig å spre glede

Den frivillige innsatsen på akuttinnkvarteringen har vært stor siden Norsk Folkehjelp startet driften i mars i år, og Norsk Folkehjelp og Solidaritetsungdommens lokallag i Oslo har organisert uteaktiviteter, håndverksverksted og språkkafeer flere ganger i uken.

– Jeg tenker det er veldig viktig at man klarer å få inn litt normalitet i hverdagen til folk, og jul en er en stor og viktig dag for mange. Det er ikke alle som nødvendigvis har mulighet til å kjøpe inn masse julemat og julepresanger, og da er det fint at man kan komme hit og spre litt av sitt overskudd, forteller en av julenissens hjelpere, Gunnar Johnsen.

Johnsen hadde også det viktige oppdraget å kjøpe inn julegavene.

Julefeiring scandic 2
Julenisse John Mikkelsen. Foto: Ludvig Gundersen

– Det var fryktelig gøy å få lov til å kjøpe masse pakker, og fylle opp vogna med alt av gøy du ser med LEGO og andre ting. Barna i butikken gikk forbi med store øyne, ler han.

LES OGSÅ: Vant kommunens inkluderingspris: – Engasjement langt ut over det en kan forvente av en frivillig organisasjon

Viktig å tenke på fremtiden

Julenissens andre hjelper, Alina Mazur, flyktet selv fra Ukraina i april. Mazur forteller at hun som ukrainer forstår de flyktningenes situasjon godt.

– Det er virkelig fint å være sammen og å hjelpe ukrainerne. Å se reaksjonene deres når julenissen kom og de fikk gaver, var flott. Det er fint å kunne bidra til at de føler seg tryggere og at de kanskje glemmer at de ikke er i sitt eget land en liten stund, sier hun.

LES OGSÅ: Vil drive mottaket for ukrainske flyktninger i minst tre måneder til

Følte selv på ensomhet

Etter Mazurs egen opplevelse av møtet med Norge, mener hun det er viktig at flyktningene får muligheten til å tenke på fremtiden, og hvordan de kan fortsette livene sine i Norge – ikke bare tenke på fortiden og situasjonen i hjemlandet.

Her kan de frivillige spille en viktig rolle.

Julefeiring scandic 3
Nissens gode hjelper Gunnar Johnsen. Foto: Ludvig Gundersen

– For frivillige som møter ukrainske flyktninger er det viktigste at man smiler, er rolig og vennlig. Det er også fint å kunne hjelpe dem med ulike spørsmål og problemer.

Det aller viktigste er å snakke sammen.

Mazur forteller at mange av dem som nylig har ankommet Norge er ensomme. Det var noen hun selv følte på da hun måtte flykte fra Ukraina.

– Spesielt hvis de kommer uten foreldre, partner eller barn. Det er derfor jeg er frivillig, for å hjelpe andre mennesker til å ikke føle seg ensomme.

LES OGSÅ: Norsk Folkehjelp styrker lokallagene: – Stort behov for informasjon på ukrainsk

Gi heller noe til noen andre

De ansatte på akuttinnkvarteringen, Hannah Sofie Rastad og Hala Al-Daraji, forteller at det er viktig at beboerne alltid føler seg godt ivaretatt når de kommer inn dørene hos dem – og ikke minst i juletiden, noe som betyr litt ekstra kos.

– At julenissen nå kom, det sprer ekstra mye glede, sier Rastad, og legger til at beboerne har vært spent på hvordan julen feires i Norge.

I Ukraina skjer nemlig gavedrysset og den ordentlige feiringen 7. januar.

Al-Daraji forteller at de frivillige virkelig har inspirert de ansatte på innkvarteringen denne julen.

Da hun selv skulle gjøre julehandelen for innkvarteringen, kom det plutselig en ukjent dame inn dørene, Anne Borgen Karang, som lurte på hva de hadde behov for. Og rett som det var dukket hun opp med store mengder julemat, snop og andre essensielle produkter, som beboerne på innkvarteringen har behov for.

Julefeiring scandic 4
Julenissens andre gode hjelper, Alina Mazur. Foto: Ludvig Gundersen
Julefeiring scandic 5
Hala Al-Daraji (t.v) og Hannah Sofie Rastad ved akuttinnkvarteringen for ukrianske flyktninger forteller at frivilligheten har vært gode på å skape julestemning. Foto: Ludvig Gundersen