Til hovedinnhold
Støtt nå

Vant kommunens inkluderingspris: – Engasjement langt ut over det en kan forvente av en frivillig organisasjon

Norsk Folkehjelp Kongsberg har siden «dag null» engasjert seg for ukrainerne som har kommet til kommunen. Tirsdag ble de kåret som vinner av Kongsberg kommunes inkluderingspris.

Kongsberg 8
Norsk Folkehjelp Kongsberg stilte med egen solsikkepatrulje under Kongsberg Jazzfestival; Foto: Yngvild Kristensen
Solvgruvene
De har besøkt sølvgruvene i Kongsberg; Foto: Yngvild Kristensen.
Kongsberg 10
De er med på å arrengere håndverksgrupper; Foto: Ingrid Remvik Leirvik
Kongsberg 5
Badstucruise på Oslofjorden. Foto: Ludvig Gundersen
Kongsberg 4
Kongsberg 3
Sendt fotballaget Ukraina United til Norway Cup. Foto: Ludvig Gundersen.
Kongsberg 1
Kongsberg

Hev seg rundt

Mens Frelsesarmeen driver mottaket, krevde den nye flyktningbølgen at lokalsamfunnet stilte opp. Blant dem var Norsk Folkehjelp Kongsberg som hev seg rundt med én gang de første bombene smalt i Ukraina.

Den samfunnspolitiske delen av lokallaget hadde frem til februar hatt jevnlige aktiviteter, men ingen ting sammenlignet med hva de skulle begi seg ut på. Det første de gjorde var å samle nye frivillige, flere med språkkompetanse og den første aktiviteten ble turgruppe – såkalt «walk and talk-grupper».

– Vi agerte veldig kjapt. Selv om det var mye vi ikke visste om situasjonen; hvor mange som ville komme, hvem som skulle drive mottaket, eller hvilke behov som ville komme opp, forteller mangfoldsansvarlig i lokallaget, Yngvild Kristensen.

I dag bor det rundt 600 ukrainere på mottaket, i tillegg er 100 ukrainere blitt bosatt i kommunen. Kristensen forteller at om de hadde hatt enda større kapasitet – så kunne de fint organisert det dobbelte – for behovet er stort.

– Vi prøver å matche behovene med ressursene våre. Vi håper at enda flere frivillige melder seg.

Kongsberg 7
Yngvild Kristensen. Foto: Ludvig Gundersen

Videre står det at lokallaget er en viktig bidragsyter som har vist stort engasjement og vært initiativtaker til mange ulike tiltak for å fremme inkludering og samhold, langt ut over det en kan forvente av en frivillig organisasjon som er tilknyttet dette arbeidet.

Lokallagsleder, Gernot Walter Ernst, har tidligere vært med på prisutdelingen, da han har sittet i kommunestyret. Likevel ble han svært overrasket.

– Jeg var ikke klar over at vi kunne være aktuelle for prisen. Det er kjempehyggelig og det kommer som et skikkelig klapp på skulderen.

Vår måte å yte motstand mot krigen

Ernst forteller at det har vært viktig å kunne tilby et bredt utvalg av aktiviteter for å treffe alle beboerne på mottaket.

– Det er utrolig viktig for dem som har flyktet fra Ukraina at de blir tatt imot på en god måte og at de ikke føler seg alene i et nytt land.

Ernst understreker at de prinsipielt ikke jobber for flyktningene, men sammen med dem.

– Arbeidet er også vår måte å yte motstand mot krigen. Vi viser at vi har tatt stilling og at Russlands invasjon ikke er akseptabel.

Kongsberg 6
Gernot Walter Ernst. Foto: Ludvig Gundersen

– De har gitt en uvurderlig støtte, gitt oss inspirasjon og muliggjort prosjekter vi ikke kunne gjort alene. Vi har fått venner i andre leiere. Det å stå sammen og å dele sterke opplevelser danner vennskapsbånd fort.

Ernst ønsker også å trekke frem LO, Fagforbundet og Fellesforbundet som viktige støttespillere.

– De har vist at vi er en del av familien. Vi har funnet en stor forståelse fra fagbevegelsen. Den støtten har vært svært viktig.

Inspirerende

Norsk Folkehjelps generalsekretær, Henriette Westhrin er imponert over hvor mye tid, kreativitet og godt arbeid som legges ned for å sikre at folk som har flyktet fra krig får et godt først møte Norge.

– Vi vet at den første tida i ett nytt land betyr mye for hvordan framtida blir, og i Kongsberg er Norsk Folkehjelp med å gjøre en stor forskjell, sier hun og gratulerer lokallaget med prisen:

– Det er flott at også kommunen gir dem den annerkjennelsen de fortjener, gjennom denne prisen. Dette var vel fortjent, og en inspirasjon til andre lokallag som jobber med inkludering av flyktninger.

Hriette
Henriette Westhrin. Foto: Ludvig Gundersen
Munch
Yngvild Kristensen (t.h) forteller at en som frivillig får nye vennskap og meningsfulle relasjoner til dem de jobber sammen med. Blant dem er ukrainske Haylyna Silifonova (t.v) som etter å ha flyktet fra hjemlandet har blitt en viktig del av lokallaget. Foto: Andrea ramirez Stangeland.
Kongsberg 2
I sommer briljerte Ukraina United på gressmattene under Norway Cup. Foto: Ludvig Gundersen

Takk for at du ønsker å bli frivillig i Norsk Folkehjelp!

Vi vil kontakte deg så fort som mulig.

Norsk Folkehjelp er en medlemsorganisasjon. For at våre frivillige skal være forsikret og få tilgang til nødvendig opplæring, kreves medlemskap i Norsk Folkehjelp.

Ønsker du å bli medlem allerede nå, kan du melde deg inn her.

Jeg ønsker å bli frivillig

Takk for at du ønsker å bli frivillig i Norsk Folkehjelp!

Vi vil kontakte deg så fort som mulig.

Norsk Folkehjelp er en medlemsorganisasjon. For at våre frivillige skal være forsikret og få tilgang til nødvendig opplæring, kreves medlemskap i Norsk Folkehjelp.

Ønsker du å bli medlem allerede nå, kan du melde deg inn her.