Vant kommunens inkluderingspris: – Engasjement langt ut over det en kan forvente av en frivillig organisasjon
Norsk Folkehjelp Kongsberg har siden «dag null» engasjert seg for ukrainerne som har kommet til kommunen. Tirsdag ble de kåret som vinner av Kongsberg kommunes inkluderingspris.
Da Russland invaderte Ukraina i februar ble det satt i gang en enorm mobilisering i Norges kommuner for å legge til rette for mottaket av dem som flyktet fra krigen i hjemlandet, og med en kapasitet på 700 flyktninger ble et av landets største flyktningmottak opprettet i Kongsberg.
Hev seg rundt
Mens Frelsesarmeen driver mottaket, krevde den nye flyktningbølgen at lokalsamfunnet stilte opp. Blant dem var Norsk Folkehjelp Kongsberg som hev seg rundt med én gang de første bombene smalt i Ukraina.
Den samfunnspolitiske delen av lokallaget hadde frem til februar hatt jevnlige aktiviteter, men ingen ting sammenlignet med hva de skulle begi seg ut på. Det første de gjorde var å samle nye frivillige, flere med språkkompetanse og den første aktiviteten ble turgruppe – såkalt «walk and talk-grupper».
– Vi agerte veldig kjapt. Selv om det var mye vi ikke visste om situasjonen; hvor mange som ville komme, hvem som skulle drive mottaket, eller hvilke behov som ville komme opp, forteller mangfoldsansvarlig i lokallaget, Yngvild Kristensen.
I dag bor det rundt 600 ukrainere på mottaket, i tillegg er 100 ukrainere blitt bosatt i kommunen. Kristensen forteller at om de hadde hatt enda større kapasitet – så kunne de fint organisert det dobbelte – for behovet er stort.
– Vi prøver å matche behovene med ressursene våre. Vi håper at enda flere frivillige melder seg.
Det skorter dog ikke på engasjement, og lokallaget organiserer i dag seks aktiviteter i uken; engelsk språktrening, språkkafeer, turgrupper, håndverksgrupper – i tillegg til utflukter i helgene. Gruppa har blant annet vært på Munchmuseet, sølvgruvene i Kongsberg og på badstue-cruise i Oslofjorden. Den ukrainske frigjøringsdagen ble markert med konsert i Kongsberg kirke og i sommer var de med på å sende et eget ukrainsk lag – «Ukraina United» til Norway Cup.
Godt samarbeid
Tirsdag ble Norsk Folkehjelp Kongsbergs innsats berømmet, da de ble annonsert som vinneren av Kongsberg kommunes inkluderingspris for 2022. I begrunnelsen heter det at gruppa «er en aktiv gruppe som har et stort fokus på samfunnsarbeid, inkludering og tilrettelegging.»
Videre står det at lokallaget er en viktig bidragsyter som har vist stort engasjement og vært initiativtaker til mange ulike tiltak for å fremme inkludering og samhold, langt ut over det en kan forvente av en frivillig organisasjon som er tilknyttet dette arbeidet.
Lokallagsleder, Gernot Walter Ernst, har tidligere vært med på prisutdelingen, da han har sittet i kommunestyret. Likevel ble han svært overrasket.
– Jeg var ikke klar over at vi kunne være aktuelle for prisen. Det er kjempehyggelig og det kommer som et skikkelig klapp på skulderen.
Vår måte å yte motstand mot krigen
Ernst forteller at det har vært viktig å kunne tilby et bredt utvalg av aktiviteter for å treffe alle beboerne på mottaket.
– Det er utrolig viktig for dem som har flyktet fra Ukraina at de blir tatt imot på en god måte og at de ikke føler seg alene i et nytt land.
Ernst understreker at de prinsipielt ikke jobber for flyktningene, men sammen med dem.
– Arbeidet er også vår måte å yte motstand mot krigen. Vi viser at vi har tatt stilling og at Russlands invasjon ikke er akseptabel.
Kristensen forteller at prisen har stor betydning for lokallaget og den enkelte frivillige.
– Med en såpass travel hverdag, så glemmer en av og til å tenke på hvor mye som skjer. Dette er et klapp på skulderen, som gir oss tid til å stoppe opp og anerkjenne at vi gjør viktige ting. Det gjør oss stolte, og gir en enorm motivasjon til å fortsette arbeidet, sier hun.
Kristensen legger til at samarbeidet med andre lokale organisasjoner har vært uvurderlig, og trekker frem Norske Kvinners Sanitetsforening og Refugees Welcome Kongsberg.
– De har gitt en uvurderlig støtte, gitt oss inspirasjon og muliggjort prosjekter vi ikke kunne gjort alene. Vi har fått venner i andre leiere. Det å stå sammen og å dele sterke opplevelser danner vennskapsbånd fort.
Ernst ønsker også å trekke frem LO, Fagforbundet og Fellesforbundet som viktige støttespillere.
– De har vist at vi er en del av familien. Vi har funnet en stor forståelse fra fagbevegelsen. Den støtten har vært svært viktig.
Inspirerende
Norsk Folkehjelps generalsekretær, Henriette Westhrin er imponert over hvor mye tid, kreativitet og godt arbeid som legges ned for å sikre at folk som har flyktet fra krig får et godt først møte Norge.
– Vi vet at den første tida i ett nytt land betyr mye for hvordan framtida blir, og i Kongsberg er Norsk Folkehjelp med å gjøre en stor forskjell, sier hun og gratulerer lokallaget med prisen:
– Det er flott at også kommunen gir dem den annerkjennelsen de fortjener, gjennom denne prisen. Dette var vel fortjent, og en inspirasjon til andre lokallag som jobber med inkludering av flyktninger.
Har fått et rikere liv
Selv om mange av de frivillige føler seg pliktet til å hjelpe dem som har flyktet fra krigen, understreker Kristensen at en får minst like mye tilbake, som en gir.
– Vi blir ikke bare kjent med hverandre. Vi danner ekte og meningsfulle relasjoner. En av våre frivillige fortalte meg at han hadde fått et rikere liv etter å ha blitt medlem i Norsk Folkehjelp. Det stiller jeg meg bak hundre prosent. Det gir virkelig mye tilbake, sier hun.
– Gåsehudfaktor
Minnene og de gode opplevelsene er mange når Ernst og Kristensen ser tilbake på den tiden de har vært frivillige, men om de må velge noen av de sterkeste øyeblikkene – forteller de om markeringen av Ukrainas uavhengighetsdag.
– To unge jenter fra mottaket holdt konsert foran 400 mennesker i Kongsberg kirke. De hadde aldri sunget foran så mange og heller aldri sammen. Da de sammen med en lokal artist fremførte den ukrainske nasjonalsangen, og alle i salen reiste seg, ble det skikkelig gåsehudfaktor, sier Kristensen før Ernst følger opp:
– Det å se folkene fra Kongsberg og flyktningene feire sammen, var et sterkt øyeblikk.
Sommerens Norway Cup var også en magisk opplevelse – da lokallaget var med på å sende et eget lag med ukrainske ungdommer til turneringen.
– Det var utrolig fint: å se ukrainske ungdommer som helt vanlig ungdom, med spilleglede og pågangsmot. Ungdom slik ungdom skal være. Gjennom prosjektet forstod de kanskje også at det går an å leve og være med på ting på lik linje med andre norske barn, sier Kristensen.
Jeg ønsker å bli frivillig
Takk for at du ønsker å bli frivillig i Norsk Folkehjelp!
Vi vil kontakte deg så fort som mulig.
Norsk Folkehjelp er en medlemsorganisasjon. For at våre frivillige skal være forsikret og få tilgang til nødvendig opplæring, kreves medlemskap i Norsk Folkehjelp.
Ønsker du å bli medlem allerede nå, kan du melde deg inn her.