Ikke redd for å heve stemmen
En pådriver for antirasisme og en sterk stemme for en mer human flyktningpolitikk. Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom har de siste årene etablert seg som en viktig samfunnspolitisk aktør nasjonalt og internasjonalt. Nå skal ungdomsbevegelsen bli enda større og sterkere.
– Jonas, skjerp deg, anerkjenn Palestina nå!
Solidaritetsungdommens leder, Amanda Hylland Spjeldnæs, sparte ikke på kruttet da hun talte palestinernes sak fra en av landets mest kjente talerstoler – bakken på Utøya. Manglende politisk handlekraft fra norske styresmakter for å beskytte palestineres rettigheter utløste den krasse kritikken under Utøyafestivalen i sommer, foran et samlet AUF og ikke minst statsminister Jonas Gahr Støre.
LES OGSÅ: – Du må ikke sove. Våkne opp, Jonas, anerkjenn Palestina nå!
En sterk politisk stemme
Solidaritetsungdom har siden opprettelsen i 2011 aldri vært redd for å sette fingeren på uretten som finnes i verden, og har blitt en sterk politisk stemme nasjonalt. Spjeldnæs overtok ledervervet for Solidaritetsungdom etter Ammal A. Haj i mai, og har siden frontet Solidaritetsungdommens arbeid i aviskronikker og appeller foran Stortinget og på politiske arrangementer.
– Verden er ikke fattig, den er urettferdig, og det må vi gjøre noe med. Vi må heve stemmen. Jeg blir selvfølgelig nervøs noen ganger, ler hun, – men øvelse gjør mester, og jeg blir mindre og mindre nervøs for hver gang.
Medisinstudent på fulltid, aktiv samfunnsdebattant, ungdomsdelegat for LNU, podkaster og korist – bare for å nevne noe – og nå også leder for Norsk Folkehjelps solidaritetsungdomsorganisasjon. Det kommer nok ikke som en overraskelse for noen at Spjeldnæs alltid har vært interessert i politikk. Hun mener at Solidaritetsungdom innehar en viktig politisk rolle både i Norge og i det internasjonale samfunnet.
LES OGSÅ: Skal kjempe for en mer solidarisk flyktningpolitikk
Mangfoldig engasjement
De siste årene har Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom blitt en av de tydeligste stemmene i den norske antirasisme-kampen, og blant annet bidratt til at Norsk Folkehjelp har utviklet kurset Antirasist – fra holdning til handling.
– Solidaritetsungdom er partipolitisk nøytral. Det er en stor fordel, og det betyr at takhøyden for å velge våre egne kampsaker også er stor. Vi har flere eksempler på at medlemmer kommer med saker de er engasjert i, og de kan jobbe med akkurat den saken de brenner for om det passer med våre verdier og er innenfor rammeverket til Norsk Folkehjelp, forteller Spjeldnæs.
Internasjonalt har Solidaritetsungdommen blant annet engasjert seg i rettighetskampen til underbetalte vinarbeidere i Sør-Afrika – der ungdommen aksjonerte mot Vinmonopolet – til Palestina-aksjoner, der lokallagene kler statuer i Norges største byer med palestinaskjerf i solidaritet med det palestinske folket. At Solidaritetsungdom er en del av Norsk Folkehjelp er en stor styrke i dette arbeidet, mener Spjeldnæs.
– Gjennom Norsk Folkehjelps ansatte, og kontorer og partnere over hele verden, får vi informasjonen vi baserer innsatsen vår på. Det at informasjonen kommer direkte fra våre partnere, gir oss en stemme og en autoritet i den norske samfunnsdebatten, sier hun, og legger til at Norsk Folkehjelp tjener like mye på å ha en engasjert ungdomsbevegelse.
– Ungdom snakker med hverandre på en egen måte og ser verden på en annen måte enn det voksne gjør. Derfor er ungdommen også viktig når det gjelder å skape allianser og fremme det internasjonale samarbeidet, ikke minst for å styrke de unge stemmene ute i verden.
LES OGSÅ: Dagsavisen: Kom på kurs hos oss, Svenneby
Åpenhet og nysgjerrighet
Amanda Hylland Spjeldnæs er svært stolt av hvor langt Solidaritetsungdom har kommet, og gir en stor honnør til ungdomslederne før henne. De siste årene er det etablert flere lokallag, og det er et stort mangfold i medlemsmassen – noe som virkelig kom fram under den årlige Solidaritetskonferansen, også kjent som «Solkonf» på Utøya.
– Vi har en kultur med mye åpenhet og nysgjerrighet, som alle de aktive medlemmene er med på å skape. Medlemmene bor på ulike steder, studerer ulike ting og har forskjellige interesser. Når de kommer på Solkonf kan de likevel sette seg ned og slå av en prat med hvem som helst, uansett alder eller hvor de kommer fra, og det føles helt naturlig. Det handler også om det som samler oss – verdiene i Norsk Folkehjelp og det arbeidet vi gjør, sier hun.
LES OGSÅ: Viktig at alle får si noe
Vil alltid være en del av Norsk Folkehjelp
Medlemspleie og -vekst er noe av det viktigste for Spjeldnæs i hennes periode som leder. Hun håper at det vil bli enda større rom for dette etter at årets landsmøte stemte for intensjonsavtalen om at Solidaritetsungdom skal bli selvstendige etter landsmøtet 2027, og bli en datterorganisasjon av Norsk Folkehjelp.
– Jeg vil gjøre det helt klart at Solidaritetsungdom alltid kommer til å være en del av Norsk Folkehjelp. Men med intensjonsavtalen starter vi en prosess for å se på mulighetene for en litt friere form for organisering, understreker Spjeldnæs.
Målet med selvstendiggjøringen er å utnytte og utvikle vekstpotensialet til Solidaritetsungdom, styrke tilstedeværelsen og økonomien, og ikke minst bidra til at de kan konkurrere med lignende organisasjoner.
– For eksempel vil det kunne bety at vi kan ha frikjøpte tillitsvalgte, som er tilfellet i alle ungdomsorganisasjoner vi sammenligner oss med. I dag må jeg jobbe ved siden av studiene, men ved frikjøp vil jeg og andre tillitsvalgte kunne jobbe utelukkende med Solidaritetsungdom. Det vil også styrke Norsk Folkehjelp at vi får en enda sterkere ungdomsorganisasjon og gode samfunnsdebattanter som kan gå over i voksenlagene når de fyller 30, sier hun, og understreker nok en gang at Solidaritetsungdom alltid vil være en del av Norsk Folkehjelp.
Bli med!
Uansett hvordan utviklingen av Solidaritetsungdom vil gå videre, er Amanda Hylland Spjeldnæs sikker på at det er en lys framtid de går i møte, og hun anbefaler alle ungdommer å bli med.
– Det er jo den beste ungdomsorganisasjonen du kan være med i. Jeg har vært med i seks år, og begynner på ingen måte å bli lei. Det er en organisasjon i vekst, og vi får stadig nye, kule medlemmer. Meld dere på Solidaritetskonferansen eller ta kontakt med ditt nærmeste lokallag og bli med på neste aktivitet. Vi setter stor pris på alle nye aktive medlemmer. Det er plass til alle hos oss, er oppfordringen fra lederen av Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom.
LES MER OM SOLIDARITETSUNGDOM: Norsk Folkehjelps samfunnspolitiske ungdomsbevegelse