– Vi føler oss trygge og velkommen, samtidig som vi gjør noe for Ukraina
Samtidig som Norsk Folkehjelps ansatte rydder opp i livsfarlige eksplosiver i Ukraina, tas dem som har flyktet til Norge imot med åpne armer. I Fredrikstad fikk de se hvor viktig det er at Norsk Folkehjelp stiller opp i både Ukraina og i Norge.
Tekst og foto Lise Mensner
Det er søndag 9. juni og solen skinner over Gamlebyen i Fredrikstad. En perfekt sommerdag, men for Larysa Onikii og Iryna Kumenkova, og drøyt 30 andre ukrianere er det Frivillighetshuset som kaller.
– Vi føler oss trygge her i Norge, så å kunne høre om hvordan folk har det i Ukraina under møtet i dag er veldig viktig for oss, forklarer Larysa Onikii.
Les også: Ble klar til eksamen på under én måned
Omfattende arbeid
Siden invasjonen av Ukraina i 2022 har over 70.000 ukrainere søkt om beskyttelse i Norge. Flere hundre har kommet til Fredrikstad der Norsk Folkehjelps lokallag er til stede for å skape gode møteplasser – eller «Ukrainsk møteplass» som de kaller det – en møteplass der kreative krefter får utløp og deilige middager blir servert hver onsdag. Utflukter og kulturelle opplevelser er også på agendaen.
Men i dag har deltagerne noe annet for øyet. Norsk Folkehjelps landdirektør i Ukraina, Vanja Sikirica har nemlig tatt turen til Fredrikstad for å treffe lokallaget og fortelle de ukrainske flyktningene om hva som foregår i hjemlandet.
Krigen i Ukraina har vært preget av utbredt bruk av antipersonellminer, klaseammunisjon, langdistansemissiler og flybombing. De humanitære konsekvensene og den omfattende bruken av eksplosive våpen i befolkede områder, er på et nivå man ikke har sett sidestykke til i Europa siden andre verdenskrig.
Norsk Folkehjelp etablerte seg i Kyiv i mai 2022 for å opprette et mineryddingsprogram som skal beskytte sivile fra landminer, klasevåpen og andre eksplosive våpen.
– Jeg er stolt over å administrere begge de internasjonale programmene våre i Ukraina, som for tiden består av over 230 ukrainske kolleger. Vi er for tiden engasjert i minerydding av områdene som er forurenset med eksplosiv ammunisjon, samtidig jobber vi med seks ukrainske partnerorganisasjoner med beskyttelse og beredskapen til befolkningen og spørsmål rundt seksuell, kjønnsbasert vold, forteller Sikirica.
Viktig å vite om hverandre
Leder for Norsk Folkehjelp Fredrikstad, Eva-Lotta Sandberg, forteller at Vanja Sikirica besøk til lokallaget var viktig. Det gir større forståelse av sammenhengen mellom Norsk Folkehjelps arbeid i utlandet og her hjemme.
– Å jobbe med internt fordrevne i Ukraina og å legge til rette for inkludering av ukrainske flyktninger i Norge har mye til felles, mener Sandberg.
For Sikirica har møtet gitt en større forståelse av at Norsk Folkehjelp er én organisasjon.
– Det er veldig viktig at lokallagene og de internasjonale avdelingene vet om hverandre og hva de jobber med. Å vite at folk i Norge jobber aktivt for flytninger gjør at vi kan utveksle erfaringer, sier Sikirica.
Føler seg trygge og velkommen
For Larysa Onikii og Iryna Kumenkova ble møtet ekstra nært, begge kommer fra områdene der Norsk Folkehjelp jobber i Ukraina. Etter møtet gir begge inntrykk av at de er takknemlige for den jobben Norsk Folkehjelp gjør i Ukraina.
– Vi er imponert over at Norsk Folkehjelp gjør en så stor jobb og bidrar med et så stort arbeid under krigen i Ukraina, sier Iryna Kumenkova.
– Vi føler oss trygge her i Norge, så å kunne høre om hvordan folk har det i Ukraina under møtet i dag er veldig viktig for oss, legger Larysa Onikii.
Kvinnene er begge aktive på Ukrainsk møteplass hver onsdag og uttrykker stor takknemlighet til leder av Norsk Folkehjelp Fredrikstad Eva-Lotta Sandberg og styremedlem Anna Flysak-Jacobsen, for at de legger til rette for at de kan møtes og starte opp med aktiviteter som oppleves betydningsfulle. Selv har Onikii og Kumenkova startet ukrainsk kor.
– På Ukrainsk møteplass føler vi oss trygge og velkommen, samtidig som vi gjør noe for Ukraina også. Vi har startet ukrainsk kor, laget tradisjonelle ukrainske suvenirer som selges på jule- og påskemarked og vi sender pengene til Ukraina
For Sandberg er dette ord som klinger godt. For Norsk Folkehjelp Fredrikstad er det viktig at kvinnene deltar på egne premisser og er med på aktiviteter de selv ønsker.
– Det handler om at vi ønsker at aktivitetene skal styres demokratisk, at deltakerne bestemmer på lik linje med oss i styret. Disse kvinnene er kompetente, men de har mistet all makt i livet sitt, og den vil vi gi dem tilbake, sier Sandberg, og legger til: – Min intensjon med møteplass Ukraina er ikke bare aktiviteter, men også bidra til at deltakerne får makt over eget liv tilbake.
Les også: Nå er det mulig å søke opptil 100.000 til inkluderingsaktiviteter
Ble inspirert til å bli medlem
Kvinnene formidler at det å bidra i aktiviteter som viser frem ukrainsk kultur gir en opplevelse av å bli mer realisert, da det er ikke lett å være flyktning i et nytt land.
De forteller at de begge nå ønsker å bli medlem i Norsk Folkehjelp.
– Vi trives i Fredrikstad og med Norsk Folkehjelp, og har mange planer for hva vi skal gjøre etter sommeren.
Bli en Folkevenn du også: Meld deg inn i Norsk Folkehjelp