Inviterer nye frivillige til innsats for ukrainske flyktninger: – Alle er en ressurs
UDI forventer at 40.000 flyktninger vil komme fra Ukraina i 2022. Det betyr at jobben med integrering fortsatt vil kreve stor innsats av det offentlige, og ikke minst av det frivillige Norge.
– Vi er ute etter alle, alle er en ressurs. Enten du har vært fotballtrener for barna dine, om du liker å strikke, eller om du bare synes det er kjekt å tegne. Uansett hva du interessert i, så er vi interessert i dine evner og tenker det viktigste er at man har lyst til å bidra.
Charlotte Morkken, rådgiver i Norsk Folkehjelp, var klar i budskapet sist onsdag, da Norsk Folkehjelp inviterte lokalsamfunnet i Jessheimområdet til møte for nye frivillige på Norsk Folkehjelps akuttinnkvarteringen for ukrainske flyktninger ved Gardermoen.
Så langt har drøyt 2.200 ukrainere blitt tatt imot ved Norsk Folkehjelps akuttinnkvartering. Her bor de i en kortere periode, før de drar videre til andre kommuner i Norge.
Det er usikkert hvor mange flere som vil ankomme, men UDI har justert opp scenarioet for ankomster til Norge fra Ukraina alene til 40.000 i 2022. Til sammenligning kom det totalt 31.500 asylsøkere i 2015, som da var rekord. Det betyr at jobben med integrering fortsatt vil kreve stor innsats av det
offentlige, og ikke minst av det frivillige Norge.
- Siden mars har 2.200 ukrainske flyktninger blitt tatt imot ved Norsk Folkehjelps akuttinnkvartering ved Gardermoen.
- Mottaket har belegg på 270 personer i døgnet og en ideell botid er fra to til seks dager.
- Akuttinnkvarteringen er døgnbemannet og Norsk Folkehjelp har til sammen 28 ansatte her. Arbeidet består i å sikre akutt innkvartering de første dagene, før flyktningene blir registrert hos politiet og kan dra til videre innkvartering i en kommune.
Styrker den frivillige innsatsen
Ved akuttinnkvarteringen på Gardermoen har frivillige organisasjoner stått på og organiserer sosiale aktiviteter for beboerne flere ganger i uken – Norsk Folkehjelps frivillige er intet unntak. Likevel ser Norsk Folkehjelp en stor verdi i å øke innsatsen i lokalsamfunnet og har satt som mål å starte et eget lokallag i Jessheimområdet. Mye av Norsk Folkehjelps aktiviteter har så langt blitt arrangert av lokallag fra Oslo.
– Jeg tror det er viktig at vi er tett på de menneskene vi jobber med, sier Morkken.
Viktig at en ivaretar både frivillige og deltagere
Blant dem som kom til møtet var Kristin Halvorsen, som delte av egne erfaringer fra å ha vært frivillig siden mai.
– Det er motiverende å kunne gjøre en forskjell, og du får så mye igjen. Det har vært en veldig fin opplevelse, rett og slett, sier Halvorsen.
Blant de nye som kom, var Dorte Brodersen fra Jessheim. Brodersen har lenge tenkt på det å bli frivillig.
– Jeg har tenkt at det gir meg noe å møte folk, samtidig som man kan gjøre noe meningsfullt. Når man samler disse to tingene, bli det morsomt, sier hun.
Brodersen forteller at hun var ekstra interessert i å høre om hvor mye man må bidra som frivillig; hva en forplikter seg til.
– Jeg tenker sånn sett at det til tider kan være vanskelig å forplikte seg. Men jeg tenker at dette er lavterskel og at man kan bli med på aktiviteter man trives med. Noe må man selvfølgelig forplikte seg til og man må kunne stå inne for hva man driver med. Det er jo en organisasjon som driver aktivitetene, som beskytter de frivillige og de man skal være sammen med, det er viktig.
Norsk Folkehjelp skal være en trygg organisasjon for alle. Det betyr blant annet at alle frivillige må levere politiattest før man får lov til å bli med på aktiviteter. Videre har Norsk Folkehjelp flere retningslinjer og veiledere frivillige må følge.
– Det skal være trygt både for den frivillige og deltagere på aktivitetene som arrangeres av Norsk Folkehjelp, og vi er derfor opptatt av at frivillige blir godt ivaretatt, sier Ingrid R. Leirvik, prosjektleder for frivillighet og inkludering.
Dette gjelder like mye for allerede etablerte lokallag som nye understreker, Leirvik.
Meld deg inn
Om en har lyst til å bli frivillig i Jessheim, eller andre steder i Norge, forteller Charlotte Morkken at det bare er å melde seg inn eller melde sin interesse som frivillig på Norsk Folkehjelp sine nettsider.
– En kan også sende meg en e-post, så skal vi få peilet deg inn på riktig lokallag.
Jeg ønsker å bli frivillig
Takk for at du ønsker å bli frivillig i Norsk Folkehjelp!
Vi vil kontakte deg så fort som mulig.
Norsk Folkehjelp er en medlemsorganisasjon. For at våre frivillige skal være forsikret og få tilgang til nødvendig opplæring, kreves medlemskap i Norsk Folkehjelp.
Ønsker du å bli medlem allerede nå, kan du melde deg inn her.