Samfunnspolitisk fagkonferanse 2023: Ser en viktig og riktig utvikling
Denne helgen var over 100 folkehjelpere fra hele Norge samlet på Sørmarka til Samfunnspolitisk fagkonferanse for å utveksle erfaringer om solidaritetsarbeidet som Norsk Folkehjelps frivillige gjør gjennom sine lokallag hver eneste dag.
Med lokallag spredt over hele landet, er fagkonferansen svært viktig for å stifte nye bekjentskap og dele erfaringer og inspirasjon mellom Norsk Folkehjelps samfunnsengasjerte medlemmer. Dette var også sentralt for årets samfunnspolitiske fagkonferanse der antirasisme, mottagelse av nye frivillige, inkluderingsaktiviteter og Norsk Folkehjelps arbeid internasjonalt var viktige temaer – samtidig som flere viktige forslag ble vedtatt og vil bli tatt med videre til landsmøtet (se faktaboks).
Viktig for nettverksbygging
– Det ble en veldig god konferanse og mange lokallag var representert. Det har vært viktig å vise frem hva Norsk Folkehjelp gjør her hjemme i Norge og i utlandet, og ikke minst bidra til at medlemmene våre kan bygge nettverk, inspirere og lære av hverandre. Det leverte konferansen på, mener Jorge Alex Dahl.
Dahl har i fire år ledet Norsk Folkehjelps første samfunnspolitiske utvalg (SPU), sammen med medlemmene Ingrid Aspelund, Nina Gulzari, Ziad Altaha og Rahil Al-Daraji, fra henholdsvis lokallagene i Rauma og Vestnes, Bergen, Nidaros, Mandal og Kongsvinger.
Under konferansen ble de takket av for fire års iherdig innsats, og vil etter landsmøtet i august gi fakkelen videre til Susan Abdallah, Gunnar Johnsen, Eva-Lotta Sandberg, varamedlem Halvor Ravn Holøyen og leder Ingrid Aspelund, fra henholdsvis Sunnhordland, Kristiania, Fredrikstad og Kongsvinger.
Aspelund som også har vært nestleder siden 2019, forteller at de nye medlemmene med ulik bakgrunn og erfaring vil gi god dynamikk til det videre arbeidet.
– Vi skal finne ut av hva som er det viktigste SPU skal konsentrere seg om i neste periode. Da er det en fordel at vi alle kommer med ulik kompetanse og erfaring, både fra engasjementet vårt i Norsk Folkehjelp, men også fra arbeidslivet og andre områder, sier Aspelund, som selv kommer fra Solidaritetsungdommen.
– Mens andre i utvalget har meldt seg inn Norsk Folkehjelp i voksen alder. Det tror jeg er en fordel når vi skal styrke Norsk Folkehjelp som en synlig og inkluderende organisasjon, mener hun.
- LES OGSÅ: 8. mars: «Kvinner forandrer verden»
En herlig utvikling
Sentralt samfunnspolitisk utvalg så sitt lys i 2019, og Aspelund er ikke i tvil om at det var lurt av Norsk Folkehjelp å opprette dette utvalget.
– Den samfunnspolitiske delen av Norsk Folkehjelp har vokst og fortsetter å vokse. Ikke bare på grunn av SPU, men det at SPU finnes, gjør at medlemmenes behov og interesser i større grad kan ivaretas.
At Norsk Folkehjelp kan tilby aktiviteter som passer alle er viktig. Og Dahl trekker frem hvordan flere sanitetslag har startet med samfunnspolitisk aktivitet, samtidig som de samfunnspolitiske lokallagene begynner å bli gode på førstehjelp.
– Dette er en herlig og riktig utvikling i Norsk Folkehjelp. Det skal være rom for alle typer aktiviteter i lagene våre, det er en viktig målsetning for organisasjonen, mener han.
Preget av pandemi og krig
De siste fire årene, har dog ikke vært uten utfordringer, da perioden har vært preget av både pandemien og den russiske invasjonen av Ukraina. Likevel har Norsk Folkehjelp klart å skape et godt grunnlag for å bli mer synlige og engasjere flere.
– Og ikke minst: Å sikre at medlemmene våre får god, kvalitetssikret opplæring og fortsetter å gjøre en innsats gjennom Norsk Folkehjelp over lang tid, sier Aspelund.
- LES OGSÅ: Flere på flukt
Har klart å snu seg rundt
Både Dahl og Aspelund er stolte av at organisasjonen har vist en god evne til å snu seg rundt og bidra på en positiv måte i kriser. Dahl mener det har vært imponerende å se hvordan hele organisasjonen reiste seg under pandemien og bidro i sine lokalsamfunn – uavhengig om de var samfunnspolitiske eller sanitet.
At de samfunnspolitiske lokallagene også har klart å løfte inkluderingsarbeidet i Norsk Folkehjelp har også vært viktig, mener Aspelund.
– Og at vi i dag er mye bedre rigget for å sikre trygghet, kvalitet og solidaritet i praksis i det frivillige inkluderingsarbeidet.
Aspelund viser til at de under Dahls lederskap har begynt utviklingen av nye opplæringstilbud for medlemmer i lokallagene, der blant annet psykososial førstehjelp er sentralt.
– Frivillige i Norsk Folkehjelp møter mennesker i svært sårbare situasjoner, og Jorge har lenge vært opptatt av å få på plass kvalitetssikret opplæring i å håndtere dette.
Ser en lys fremtid
Både avtroppende og påtroppende SPU-leder drar frem flere eksempler på ting de mener folkehjelpa burde være stolt over, som opprettelsen av Palestina-nettverket, med medlemmer fra lokallag over hele landet, egen støtteordning for samfunnspolitisk aktivitet og satsingen på antirasisme.
Dahl har stor tro på at det nye SPU vil bidra til å løfte Norsk Folkehjelp ytterligere.
– Jeg er helt sikker på at det bare vil fortsette å gå oppover. Vi blir stadig flere i Norsk Folkehjelp, og flere medlemmer genererer mer aktivitet. Jeg har stor tro på at vi kommer til å vokse, få flere aktiviteter og flere medlemmer enn det vi har i dag, sier Dahl.
Viktige saker fremover
Når Aspelund ser inn i fremtiden til Norsk Folkehjelps samfunnspolitiske arbeid, understreker hun at lokallagene i stor grad svarer på behov som samfunnet ellers ikke ivaretar, og bidrar til samfunnsberedskapen i Norge.
– Jeg tenker det er stort potensiale i å styrke det frivillige engasjementet lokalt, samtidig som vi deler erfaringene våre med beslutningstakerne slik at vi som samfunn bedre kan sørge for at folk kan leve gode liv og får grunnleggende rettigheter oppfylt.
Hun forteller at mange av Norsk Folkehjelps medlemmer selv har, eller er i familie med folk som har, flyktet eller innvandret til Norge.
– Og gjennom språkkafeene og andre inkluderingsaktiviteter kommer vi i kontakt med mennesker som opplever hvordan systemene ikke ivaretar grunnleggende behov og rettigheter. Beslutningstakere og befolkningen forøvrig burde kjenne til historiene og erfaringene fra medlemmene og lokallagene våre.
Lokallagenes politiske påvirkningskraft er også viktig, mener Aspelund.
– Norge støtter blant annet «grønne» vannkraftprosjekter i Latin-Amerika som ikke tar hensyn til lokalbefolkningen, og i de verste tilfellene er knyttet til forfølgelse og drap på mennesker lokalt som protesterer mot utbygginger. Lokallagene kan bidra både til folkeopplysning og bevisstgjøring om dette, som kan ansvarliggjøre beslutningstakere og norske selskaper.
Både Dahl og Aspelund viser til spennende saker for landsmøtet og oppfordrer alle til å virkelig sette seg inn landsmøtekommiteens forslag før fristen går ut 23. mai.
- LES MER HER: Landsmøte 2023