– Hjemmet skal være et trygt sted
Reem (28) er minerydder i Norsk Folkehjelp og har de siste månedene jobbet med søk og rydding av bygninger etter IS i al-Kalah, Irak.
Kan du gi oss en kjapp innføring i hvordan dere jobber med rydding av bygninger?
Før klareringen henter vi alltid inn mest mulig informasjon om selve huset. Når vi vet det vi trenger å vite, starter arbeidet med at teamleder sikrer en løype gjennom huset. Denne fungerer som et sikkert utgangspunkt for det innvendige ryddearbeidet. Til selve jobben bruker vi metalldetektor og en lampe, ettersom det kan være ganske mørkt på innsiden av bygget. Hvis vi oppdager eksplosiver eller en utløsermekanisme, typisk i form av en metalltråd, fjerner vi gjenstandene i henhold til prosedyre.
Hvordan havnet du i Folkehjelpa, og trives du i jobben?
Mannen min jobbet i en annen mineryddingsorganisasjon for noen år siden, så da han fikk høre om jobben i Norsk Folkehjelp, rådet han meg til å søke. Jeg har vært der siden februar, og elsker jobben på grunn av arbeidsmiljøet. Vi er virkelig et team som støtter hverandre!
Blir du noen gang redd?
I starten var jeg veldig redd, men takket være god støtte fra resten av teamet og den erfaringen jeg etter hvert har opparbeidet meg, overvant jeg frykten. Det fins ikke noe arbeid i verden som er helt risikofritt, spesielt innen minerydding.
Hva får deg til å fortsette med dette arbeidet?
Jeg er mamma, og naturlig nok bekymret for livet til barna mine. Det er vanskelig å stå og se på at barna ikke kan leke utendørs fordi IS har lagt ut eksplosiver mer eller mindre tilfeldig rundt om i nabolaget. Det har vært så mange mineulykker i byen hvor jeg bor. Barn og voksne har blitt drept mens de lekte eller svømte i elva.
En viktig grunn til at jeg setter arbeidet så høyt, er at det er humanitært arbeid. Ved å rydde et hus eller et jordstykke, sikrer jeg livet til barna mine og mange andre – både dem som lever nå og framtidige generasjoner. Derfor fortsetter jeg å jobbe i Folkehjelpa.
Kjenner du noen som har blitt skadet eller drept av miner?
Det skjer mange ulykker i nabolaget mitt. Blant annet omkom en av slektningene mine, som var jordeier, i en mineulykke. Dette var før Norsk Folkehjelp begynte å rydde miner på eiendommen hans. En annen slektning var også involvert i en mineulykke da han var ute med sauene sine. Også han ble drept.
Hva føler du når du er inne og rydder i noens hjem?
Jeg føler meg lykkelig, for hjemmet skal være et trygt sted. For hvert nabolag vi rydder, øker vi tryggheten til enda flere familier. De får husene sine tilbake og kan endelig ta fatt på et mer normalt liv.
Avslutningsvis vil jeg si at jeg er utrolig takknemlig for den jobben Norsk Folkehjelp gjør. Ikke bare fordi det er en inntektskilde for oss, men fordi det er et veldig viktig humanitært arbeid. Etter krigen er det så mange familier som har behov for å få sikret eiendommene sine. Livet i et minefelt kan overhodet ikke sammenlignes med å få leve livet sitt i trygghet.
Etter flere tiår med krig og konflikt regnes Irak i dag som det landet i verden som er verst rammet av landminer. Norsk Folkehjelp etablerte et mineryddingsprogram i landet allerede i 1995, og med årene har dette vokst seg til å bli Folkehjelpas største mineryddingsprogram. Mye av veksten skyldes behovet for å få ryddet de enorme mengdene improviserte landminer som ble lagt ut av IS under okkupasjonen.