Til hovedinnhold
Støtt nå

Millioner av klasevåpen ligger på lager klare til bruk: – Alle stater må slutte seg til klasekonvensjonen

Selv om det er 13 år siden konvensjonen som forbyr bruken av klasevåpen tredde i kraft, rydder Norsk Folkehjelp fortsatt blindgjengere etter bruk av klaseammunisjon i Bosnia-Hercegovina, Kambodsja, Irak, Kosovo, Laos, Libanon, Tadsjikistan og Vietnam. Nå sender USA klasevåpen til Ukraina.

5 Cluster bomblet M42hunging on tree
Småbombene av typen M42 kan blant annet henge seg fast i trær og blir slik til blindgjengere som kan skade og ta liv i flere år etter at de har blit brukt. Foto: Norsk Folkehjelp Libanon
Kalthoom Daoud Atallah
Kalthoom Daoud Atallah Foto: Norsk Folkehjelp Libanon

Små dødsfeller

Norsk Folkehjelps mineryddere arbeider i dag med å rydde blindgjengere etter bruk av klaseammunisjon i Bosnia-Hercegovina, Kambodsja, Irak, Kosovo, Laos, Libanon, Tadsjikistan og Vietnam.

– Våre mineryddere er vitner til de menneskelige lidelsene som klaseammunisjon fortsetter å forårsake i flere tiår etter krigers slutt, og til hindringene de skaper for allerede overbelastede helsesystemer, landbruk, økonomi og utvikling. De vet at klaseammunisjon er den mest sensitive og vedvarende typen udetonert ammunisjon, forteller Per Håkon Breivik, leder Humanitær mine- og eksplosivrydding i Norsk Folkehjelp.

Breivik legger til at barn er spesielt utsatt for å bli lemlestet eller drept av blindgjengere, ettersom de lett tiltrekkes av den lille størrelsen og den merkelige formen, og noen ganger også fargen.

Må slutte seg til traktaten

Norsk Folkehjelps erfaringer fra konflikten i Libanon ble en katalysator for det internasjonale forbudet mot klasevåpen som ble vedtatt i 2008.

Konvensjonen om klaseammunisjon forbyr bruk, produksjon, anskaffelse, overføring og lagring av klaseammunisjon og krever destruksjon av alle lagre.

DSC2918
Per Håkon Breivik, leder Humanitær mine- og eksplosivrydding i Norsk Folkehjelp. Foto: Norsk Folkehjelp
2 M42
Med en feilrate på minst 20 prosent ender flere av småbombene, som denne M42, opp som blindgjengere. Foto: Norsk Folkehjelp Libanon
Mr Jasim og Hussein Ali Hussein NPA BAC Team Leader Team 5 2
Bonden Jasim og Norsk Folkehjelps Hussein Ali Hussein. Foto: Norsk Folkehjelp Irak
3 Z3 A6111 c
Norsk Folkehjelp rydder blindgjengere etter bruk av klaseammunisjon i Bosnia-Hercegovina, Kambodsja, Irak, Kosovo, Laos, Libanon, Tadsjikistan, Vietnam og Kambodsja den dag i dag. Foto: Norsk Folkehjelp Irak