Mindre ulikhet
Norsk Folkehjelp jobber politisk for å redusere ulikheten mellom mennesker. Vi gjør dette i samarbeid med lokale organisasjoner i landene der vi jobber.
FNs bærekraftsmål 10 - mindre ulikhet - er en grunnpilar i vårt utviklingsarbeid, enten det gjelder å redusere ulikheten mellom kvinner og menn, landrettigheter og tilgang til naturressurser eller ytringsfrihet.
Utvikling dreier seg ikke bare om økonomisk vekst, kunnskap eller tekniske løsninger. Det avgjørende spørsmålet er hvordan ressurser kontrolleres og fordeles. For å oppnå en rettferdig utvikling er det viktig at undertrykte grupper kan styrke sin makt, delta og påvirke makthavere og beslutningstakere.
Vi arbeider alltid i partnerskap med lokale organisasjoner og støtter våre partnerne i deres kamp for en mer rettferdig fordeling av makt og ressurser i sine samfunn.
Inequality Watch I og II
Som et bidrag til debatten om ulikhet har Norsk Folkehjelp gitt ut rapportene Inequality Watch og Inequality Watch II. Rapportene viser at det er for snevert å begrense målene for utviklingspolitikken til vekst eller til å få en befolkning over en kunstig fattigdomsgrense. Det er nødvendig med en klar prioritering av fordeling, både av makt og ressurser.
Rapportene inneholder utdypende analyser av ulikhet og utvikling i blant annet Bolivia, El Salvador, Sør-Afrika og Mosambik og peker på hvordan økende konsentrasjon av rikdom og økonomisk makt kan virke undergravende på demokratiet.
Inequality Watch I og II foreslår følgende plattform for reduksjon av ulikhet:
- Styrk organisasjoner som utfordrer konsentrasjonen av makt og ressurser
- Frem kollektivt forhandlede løsninger
- Prioriter reduksjon av ulikhet
- Legg til rette for åpenhet og innsyn
- Del analyser og informasjon om ulikheten
Rettferdig fordeling, ressurskontroll og arbeiderrettigheter. President for urfolksorganisasjonen MICC (Movimiento Indigena y Campesino de Cotopaxi), Leonidas Iza Salazar, nøler ikke når han forteller hva de viktigste kampsakene for 2020 er.
Kvinner står sammen med menn i de sosiale og politiske protestene som fortsatt skaper bølger i Midtøsten og Nord-Afrika. Trakassering, seksuell vold og krav om å holde seg borte fra offentlige demonstrasjoner, møter disse kvinnene.