Smittesporing i Innlandet
Les teksten og hva du må gjøre for å bli smittesporer. Ta kontakt hvis du lurer på noe - kontaktinformasjon finner du nederst på denne siden.
Smittesporing – kan dette være en oppgave du som frivillig kan tenke deg å bistå kommunene med?
Hver gang et covid-19-tilfelle bekreftes, skal det settes i gang smittesporing, og alle nærkontakter skal få beskjed om at de kan ha vært utsatt for smitte. Sporing av nærkontakter til de som er smittet med covid-19 er en essensiell del av folkehelsearbeidet som gjøres av kommunene i Norge under covid-19-pandemien. Smittesporing er en del av den nasjonale strategien for å bekjempe koronavirusets utbredelse, den såkalte TISK-strategien (testing-isolering-smittesporing-karantene).
Det er kommunene som rekrutterer smittesporere, og som er arbeidsgiver for disse. Avhengig av smittesituasjonen vil kommunene kunne få behov for ekstra personell til å supplere sitt faste smittesporingsteam. Om behovet for å ta inn ekstra personell og bruk av frivillige, oppstår, vet vi ikke, men dette er et «førevar» tiltak. Det dreier seg i denne omgangen om å bygge opp en «reservestyrke» som en kommune, kan hente ressurser fra om den står i fare for å komme i personalmangel eller at utholdenheten er i ferd med å svekkes.
Om smittesporing og opplæringsressurs
Smittesporing innbefatter ingen fysisk belastende arbeidsoppgaver eller direkte pasientkontakt, men består i å ringe/oppspore nærkontakter, systematiskere data og registrere opplysninger i digitale smittesporingsverktøyene (i Innlandet benytter kommunen enten FIKS/ReMin). Smittesporing foregår på dag, kveld og i helger.
Som smittesporer vil en inngå i kommunenes team av smittesporere og jobbe sammen med folk som har erfaring i faget. Smittesporere kan være helsepersonell eller ufaglærte personer som arbeider med smittesporing i en kommune. Smittesporingsteamet ledes av en ansatt med helsefaglig kompetanse.
Når smittesporing brukes systematisk, vil dette effektivt kunne bidra til å bryte en smittekjede. Smittesporere må forstå hvordan koronavirussykdom smitter, hvordan de best kan kommunisere med smittede personer og deres nærkontakter, hvilke juridiske rammer smittesporingen har og hvordan smittesporerne systematiserer og rapporterer informasjon.
For dere som ev ikke har helsefaglig bakgrunn vil oppgaver innen smittesporing rette seg mot samtaler og oppfølging av nærkontakter, og ikke den smittede/indeks.
Du finner mer utfyllende informasjon om smittesporing og kurs i smittesporing ved å gå inn på denne linken på Kompetansebroen https://www.kompetansebroen.no/article/opplaering-for-smittesporere-i-innlandet/?o=innlandet
Hva må du gjøre for å bli smittesporer?
- Sjekk at medlemskapet i Norsk Folkehjelp er gyldig og betalt, det sørger for at du har nødvendige forsikringer som frivillig.
- Gjennomfør kurs i smittesporing del 1 og 2. Du kan også ta en frivillig del 3. Kursene er åpne for alle og gratis tilgjengelig.
- Ved fullført og bestått del 2 vil du få kursbevis, dette må sendes til ivawin871@npaid.org.
- Når kursbeviset er sendt inn vil vi kontakte deg for å kartlegge når og hvor du har anledning til å bidra samt gi utfyllende informasjon om samarbeidet med kommunene.
Har du spørsmål, ta kontakt med:
Ivar Windju: ivawin871@npaid.org / 400 20 726 eller Jonas Vikran Hagen: jonvik836@npaid.org / 952 65 727.