Verktøykasse mot rasisme: – Veldig sterkt og utrolig lærerikt
I løpet av tre dager på Utøya lærer en gruppe medlemmer i Fellesforbundet om høyreekstremisme og rasisme. Norsk Folkehjelps kurs om antirasisme blir en øyeåpner for mange.
Tekst: Sissel Fantoft
I 2019 vedtok Fellesforbundets landsmøte å styrke innsatsen mot høyreekstremisme og rasisme gjennom en egen handlingsplan.
– Hovedmålet med handlingsplanen er å gi våre medlemmer kunnskap om hva dette er og hvordan vi skal bekjempe det, og da trenger vi hjelp fra andre deler av arbeiderbevegelsen. For oss er det naturlig å se til demokratisenteret på Utøya og Norsk Folkehjelp, som sammen har laget dette tredagers kursopplegget for oss, forteller rådgiver i Fellesforbundet, Vegard Grøslie Wennesland, som også er sentralstyremedlem i Norsk Folkehjelp.
Kurset ble holdt for andre gang i slutten av august, og målgruppa er medlemmer og tillitsvalgte i Fellesforbundet.
– Vi håper at de som deltar reiser herfra med økt kunnskap, slik at vi sammen står sterkere i kampen mot høyreekstremisme og rasisme på arbeidsplassene, sier han.
Kampen mot hverdagsrasismen
Rådgiver Atia Ijaz i Norsk Folkehjelp har laget en komprimert versjon av kurset Antirasist – fra holdning til handling for medlemmene i Fellesforbundet.
– Dette er et tredagers kurs vi vanligvis holder for våre medlemmer og lokallag. Vi starter med å bygge tillit i gruppa, fortsetter med teori hvor vi setter søkelys på ulike begreper, og på slutten tar vi reelle standpunkter gjennom å diskutere hva deltakerne ville gjort i forskjellige situasjoner. Det handler rett og slett om å trene på å være antirasist i hverdagen, forteller hun.
Fagbevegelsen har lange tradisjoner for å bekjempe fascisme og nazisme.
– Det er viktig at vi fortsetter med det, og samtidig er det viktig å være oppmerksom på hverdagsrasismen – kommentarer, blikk og utenforskap bunner også i rasisme og har mye å si for trivsel på arbeidsplassen. Vi håper at kursdeltakerne får med seg en verktøykasse de kan bruke i sin egen hverdag, sier Ijaz.
En video hvor kjente nordmenn forteller om hvordan de har blitt utsatt for rasisme gjør sterkt inntrykk på gruppa. På landsmøtet i slutten av august vedtok Norsk Folkehjelp at kampen mot rasisme skal være en overordnet prioritering framover.
– Det er viktig at vi alle forstår at kampen mot rasisme er noe som burde oppta oss i mye større grad. Dette er ikke noe som bare skjer i USA; vi har mye å jobbe med også her i Norge, fastslår Ijaz.
LES OGSÅ: Ikke redd for å heve stemmen
Ingen fasit
Espen Nordvik er organisasjonsarbeider i Fellesforbundet avdeling 747 Unionen Fagforening i Bergen, som har mange medlemmer fra blant annet byggeindustrien. Han besøkte Utøya for første gang i forbindelse med seminaret.
– Det var veldig sterkt å komme hit, og kurset er utrolig lærerikt. Jeg setter stor pris på å få mer kunnskap om begreper som rasisme og hverdagsrasisme, og kommer til å ta med meg mye av det jeg lærer her når jeg skal drive tillitsvalgtopplæring i min egen region, sier han.
Nordvik sitter også i Antirasistisk utvalg i LO i Bergen og Omland, men har likevel lært mye nytt av Norsk Folkehjelps kursopplegg.
– Dette kan de virkelig – jeg skulle ønske at mange flere fikk muligheten til å delta på et slikt kurs. Det er fint at de ikke kommer med noen fasit, men forsøker å sette i gang tanker og diskusjoner blant deltakerne. Dette handler jo først og fremst om bevisstgjøring. Hvis du er mot rasisme, må du være en synlig antirasist, fastslår han.
LES OGSÅ: Lærer norsk og ukrainsk med brettspill: – Språk er nøkkelen til å være lykkelig i Norge
Ubevisste fordommer
Etter teori og diskusjon på grupperommet trekker kursdeltakerne utendørs for å gjennomføre praktiske øvelser. En av dem går ut på at Atia Ijaz framsetter ulike påstander, som for eksempel «Rasisme er ikke et problem på min arbeidsplass», og så stiller deltakerne seg på en linje etter hvor enige eller uenige de er i påstandene.
– På kurset vårt snakker vi mye om konsekvenser av rasisme. Noen slenger kanskje ut en kommentar ment som en spøk, men selv om intensjonen er god kan det ha negativ påvirkning på den som blir rammet, spesielt hvis det skjer gjentatte ganger. Ubevisste fordommer gjør noe med enkeltmennesker som utsettes for det, sier Ijaz.
– Folk fra hele verden besøker Utøya for å lære om ekstremisme og antirasisme. For å være høyreekstremist må du være rasist, og hvis vi klarer å bygge et lag med antirasister i fagbevegelsen er sjansen større for at vi også klarer å bekjempe rasisme, sier Vegard Grøslie Wennesland.
LES MER: Antirasisme i Norsk Folkehjelp