Språkkaféen på Dønski: Inviterer fageksperter for å få folk ut i jobb
I jakten på jobb og integrering møter ukrainere på flere utfordringer i det norske samfunnet. Under språkkaféen til Norsk Folkehjelp Asker og Bærum prøver de sammen å finne svar.
– Hva med skattesystemet? Hvordan får jeg jobb? Hvorfor tar det så lang tid på sykehuset? Det er også en her som ønsker å kjøre buss, kan vi få inn noen som kan snakke om det? Kanskje en bussjåfør?
Spørsmålene kommer som perler på en snor under språkkaféen til Norsk Folkehjelp Asker og Bærum. I et fellesrom på Dønski har over 20 ukrainere samlet seg, klare til å lære mer om det norske samfunnet.
- STØTT NORSK FOLKEHJELPS ARBEID: Bli medlem!
Mye å sette seg inn i
Lokallaget har i flere år drevet med ulike inkluderingsaktiviteter i Oslos nabokommuner Asker og Bærum. Og for ukrainerne som har kommet til lokalsamfunnet de siste årene har språkkaféen blitt en viktig møteplass for mange.
I tillegg til å lære norsk, er det mange tema som diskuteres flittig mellom deltagerne og de frivillige: Hvordan navigerer en seg i helsevesenet? Hvordan fungerer skattesystemet og ikke minst, hvordan man kommer seg ut i arbeid?
– Ukrainere har et sterkt ønske om å bidra i samfunnet og komme i jobb. Vi har derfor tenkt til å ta opp flere aktuelle temaer på språkkaféen, forteller lederen av språkkaféen, Beate Viktoria Ørbeck.
Ørbeck forteller at de lenge har fokusert på å lære norsk, men at de etter tilbakemelding fra deltagerne ønsker å invitere inn ulike fagpersoner fra helsevesenet, NAV, flyktingtjenesten, Skatteetaten og arbeidslivet.
– Alle spørsmålene vi får her tyder på at det er mange spørsmål som flyktingene har behov for å få svar på, legger lokallagsleder Alf Håland til.
Det viktigste for mange
– Det er veldig viktig å komme i jobb, kanskje det viktigste for alle som har kommet til Norge, sier Roman Tsyktor.
Roman, som har en mastergrad i bioteknologi, var i full jobb da han og samboeren Yuliia Chovhan måtte flykte fra krigen i Ukraina. Etter å ha kommet til Norge i august 2023 fikk han seg jobb på Elkjøp. Men for mange er det ikke bare viktig å skaffe seg en jobb, understreker Roman. Akkurat som han selv, er det mange ukrainere som måtte legge gode og trygge karrierer bak seg, og ønsker da naturligvis i Norge også en jobb der de kan fortsette å bruke kunnskapen og ferdighetene sin
Selv er han på utkikk etter en ny jobb, som gir ham muligheten til å fortsette å utvikle seg.
– Jeg skjønner at det er stor konkurranse på det norske arbeidsmarkedet. Ukrainere bør derfor prøve å tilpasse seg og ferdighetene sine slik at de kan bidra og delta i det norske samfunnet. Jeg tror at om mennesker er glade i det de gjør hver dag, og ikke minst ser formålet med det de gjør, så kan de være med å spille en viktig rolle i samfunnet.
Roman mener at lokallag som Norsk Folkehjelp Asker og Bærum kan bidrar til å øke forståelsen om hvordan arbeidsmarkedet faktisk fungerer. Da er det å invitere inn fagpersoner viktig. Dette er også viktig for nettverksbygging.
– Når folk kjenner folk blir det mye lettere å finne en jobb man er interessert i. Nettverksbygging er helt essensielt.
Slik kan man bidra
For å komme seg inn på arbeidsmarkedet er det dog ikke bare nettverk og forståelse for arbeidsmarkedet som må til, forteller Roman. Det å lære norsk er fremdeles det viktigste.
– Jeg har prøvd mitt beste for å lære språket så fort og intensivt som mulig. Norsk er nøkkelen til å få jobb og et bedre liv. Språkkaféen har hjulpet meg mye. Her har møtt mange som snakker flytende norsk, og å høre og øve på språket har vært til stor hjelp. Det har også gjort at jeg ble mindre redd for å snakke.
For nordmenn som ønsker å hjelpe, er det små, men viktige ting som kan gjøre en stor forskjell. Det handler om å være til stede, snakke med ukrainerne, og ikke minst korrigere dem når de gjør feil på norsk.
– Bare snakk med dem! sier Yuliia som også deltar på språkkaféen.
– Det er det viktigste.
Roman legger til:
– Det hjelper veldig om man blir korrigert. Det viser at dere bryr dere og vil hjelpe oss.