Gratis tilbud for alle: Slik hjelper ressursformidlerne familier inn i aktivitet
Norsk Folkehjelp Oslo, Oasens ressursformidlere gir familier informasjon om fritidsaktiviteter og kurs på flere språk, og åpner døren for barn og unge som ellers kanskje ville stått utenfor samfunnet.
– Jeg elsker å være ressursformidler fordi jeg føler at jeg er med på å motivere og få folk til å delta i fellesskapet, sier Renna Ghairat med et varmt smil. Hun er en av flere ressursformidlere fra Norsk Folkehjelp Oslo, Oasen som bidrar til å skape fellesskap og aktivitet i Oslos bydeler.
Frivillig engasjement og deltakelse i fritidsaktiviteter kan føre til bedre livskvalitet. Det gir tilgang til sosiale møteplasser og muligheter til å bygge sosiale nettverk og bli inkludert i lokale felleskap. Men mange er dessverre mindre med på slike aktiviteter, blant annet innvandrere, viser en rapport fra IMDi.
Norsk Folkehjelp Oslo, Oasens ressursformidlere jobber for at flere skal bli med på givende aktiviteter. Og under Flerkulturell Helsefestival på Grønland i Oslo er standen deres sentralt stoppested for festivaldeltagerne.
Ressursformidlernes hovedoppgave er å dele ut informasjon om hvilke gratis fritidstilbud og aktiviteter som finnes i Oslo. Renna understreker hvor stor forskjell det kan gjøre i menneskers liv.
– Arbeidet er viktig fordi mange ikke kjenner til de mulighetene som finnes rundt dem. Når jeg startet i denne jobben, oppdaget jeg hvor lite folk vet om tilbudene vi har, forklarer Renna. Hun legger til at mange av dem hun snakker med, ikke er klar over at det finnes gratis aktiviteter for barn og familier. Mange har også dårlig økonomi og vet ikke at det finnes mange gratis aktiviteter.
Ayman Bac-Ali, som også er ressursformidler med fagbrev innen arbeid med barn og unge, legger til at det er viktig at barn og unge får ta del i aktiviteter. Det er rett og slett med på å skape en positiv utvikling i det norske samfunnet.
– Alle barn har rett til lek. Gjennom lek møter de nye erfaringer, oppnår mestringsfølelse, og lærer å håndtere ulike utfordringer senere i livet.
Dette er også viktig for foreldre og kvinner som også kan skape seg nettverk og utvikle norskkunskapene sine.
- STØTT NORSK FOLKEHJELPS ARBEID: Bli medlem her!
Formidling på flere språk
Mellom seg snakker ressursformidlerne arabisk, dari, pashto, ukrainsk, urdu og somali, i tillegg til engelsk og norsk, dette for å kunne nå ut til så mange som mulig. Ressursformidler Mounia Yahyaoui ser stor verdi i å kunne kommunisere på flere språk. Hun forteller at språkbarrierer ofte hindrer folk i å få tilgang til informasjon.
– Min rolle inkluderer å bruke språk som arabisk og berbisk for å forklare på en tydelig måte hva informasjonen handler om. Mange vet ikke om fritidstilbudene som finnes, eller de er usikre på hvordan de skal få tilgang til dem, sier Mounia.
– Det varmer hjertet mitt hver gang jeg kan bidra til at andre får muligheten til å delta i fritidsaktiviteter.
Hun beskriver hvordan mange som tror aktiviteter er for dyre, blir overrasket når de får vite om gratis muligheter.
– Mange ønsker for eksempel å delta i sport sammen med barna sine eller for seg selv, men tror det er for dyrt. Når de søker på Google, ser de ofte bare betalte tilbud. Det er så gledelig når jeg kan fortelle dem at det finnes steder hvor de kan delta gratis på aktiviteter som passer deres behov og nivå.
Styrking av fellesskap og forebygging
Hafso Mohamed forteller at hun også har erfart at mange ungdommer ikke har mulighet til å delta i aktiviteter fordi de tror det er for dyrt.
– Men vi viser dem at det finnes gratis tilbud, sier Hafso. Hun understreker hvor viktig det er å nå ut til disse familiene, spesielt de med lav inntekt.
– Mange familier med lav inntekt tror at aktiviteter koster for mye, og da prioriterer de andre viktige ting. Men faktisk finnes det gratis aktiviteter, og det er viktig at de får vite om disse tilbudene.
Raymond Johansen, generalsekretær i Norsk Folkehjelp, var også til stede på festivalen for å møte ressursformidlerne. Han la vekt på hvor viktig arbeidet deres er:
– De gode eksemplene på integrering blir ofte oversett i media. Det som får oppmerksomhet er skyteepisoder og konflikter, men de fantastiske tiltakene som faktisk fungerer, blir sjelden belyst. Det er viktig å vise fram at integrering går bra på mange områder.
- LES OGSÅ: Uvær utfordret beredskapen på Norway Cup
Tilpasset informasjon – nøkkelen til inkludering
Susana Biamon, daglig leder i Norsk Folkehjelp Oslo, Oasen, avslutter med å forklare viktigheten av ressursformidlernes arbeid:
– En ressursformidler er en person som formidler informasjon om idretts- og leketilbud for barn og unge, samt helseinformasjon og andre viktige temaer knyttet til helse. De gir informasjon på flere språk og hjelper mennesker som kanskje ikke har lært språket godt eller har lite kontakt med storsamfunnet.
Hun understreker at prosjektet er spesielt rettet mot områder med sosioøkonomiske utfordringer, hvor det ofte er stort behov for skreddersydd informasjon på flere språk.
– Det å gi folk tilgang til aktiviteter og informasjon kan bidra til å forebygge utenforskap, og ressursformidlerne gjør en utrolig viktig jobb i å bygge broer mellom mennesker og samfunn, sier Susana.
Norsk Folkehjelp Oslo, Oasens ressursformidlere jobber for å skape et mer inkluderende samfunn der alle har tilgang til de samme mulighetene – uansett språk, økonomi eller bakgrunn.