Til hovedinnhold
Støtt nå

Tre regler for å overleve

Når elevene til Oksana Reznichenko forlater huset, må de være forberedt på å møte dødelige eksplosiver.

1 105 kopi

Lærer sivile om farene

Ekteparet Oksana og Igor Reznichenko jobber iherdig med å redusere risikoen. Han har tidligere militær bakgrunn og har laget kurset. Hun er lærer. De utgjør ett av 16 team i Ukrainian Demining Association (UDA) som reiser rundt i Kyiv distrikt for å lære sivile hvordan de skal møte farene under krig.

– Det er tre regler for å overleve, forteller Oksana elevene: Ikke rør. Hold avstand. Varsle.

Samarbeidspartneren til UDA er Norsk Folkehjelp, som har brukt vinteren til å etablere seg i det krigsherjede landet. Nå er Norsk Folkehjelp akkreditert av myndighetene og allerede i gang med å kartlegge jorder, skog og bygninger i Sumy-distriktet i øst – det første stedet organisasjonen skal rydde for miner.

1 65 kopi

Støtt vårt arbeid i Gaza og på Vestbredden

Vis din støtte ved å gi et enkeltbeløp eller bli en fastgiver.

Support type
Feltet må fylles ut
Må være større enn 70
Feltet må fylles ut
Må være større enn 70
Feltet må fylles ut
Feltet må fylles ut
Feltet må fylles ut
Feltet må fylles ut
Minst 4 tegn
Feil postnummer
Feltet må fylles ut
Feltet må fylles ut
Feil personnummer (11 sifre)

Helt til slutt

Hvis du fyller ut e-post og mobilnummer kan vi enkelt og miljøvennlig nå deg angående vårt arbeid.

Valgfritt

Dersom du vil at 25 % av ditt bidrag skal komme ditt lokallag til gode, velger du lag her:

Oida… Noe gikk galt!

Det har oppstått en feil med betalingsløsningen, og ditt bidrag har derfor ikke kommet igjennom. Vi beklager ulempen dette medfører.

Prøv på nytt

Tusen takk for ditt bidrag til befolkningen i Gaza og på Vestbredden.

Velkommen som fast giver 

Tusen takk – som fast giver er du en av våre viktigste støttespillere!

Les mer om hva pengene går til .

Takk for at du er fast giver!

Hver måned bidrar du til at Norsk Folkehjelp kan rydde miner, gi nødhjelp og sammen sørger vi for at mennesker kan organisere seg slik at de kan kreve sine rettigheter.


Se våre resultathistorier fra felt!

TUSEN TAKK!

Velkommen som Folkehjelper. Du er nå en av våre viktigste støttespillere. Om få dager vil du motta ditt velkomstbrev i posten. Takk for at du er med på laget!

Det har oppstått en feil under registrering, vennligst sjekk at fødselsnummer er fylt ut korrekt, og eventuelt kontakt giver@npaid.org om feilen vedvarer. Vi beklager ulempen dette medfører.

Det har oppstått en feil under registrering, da brukeren allerede finnes. Vennligst kontakt giver@npaid.org om feilen vedvarer. Vi beklager ulempen dette medfører.

Det har oppstått en feil under registrering, vennligst sjekk at feltene er fylt ut korrekt, og eventuelt kontakt giver@npaid.org om feilen vedvarer. Vi beklager ulempen dette medfører.

Det har oppstått en feil under registrering, vennligst sjekk at feltene er fylt ut korrekt, og eventuelt kontakt giver@npaid.org om feilen vedvarer. Vi beklager ulempen dette medfører.

Du er allerede registert i vår giver- og medlemsbase. Logg deg inn for å registrere deg som fastgiver eller kontakt oss på giver@npaid.org

Takk for ditt bidrag!

Du vil motta nyhetsbrev der du kan lese mer om hvordan du bidrar til å forandre menneskers liv verden over.

Se våre resultathistorier fra felt!

Minst et felt må være fylt ut.
1 97 ny

Hvordan søke dekning

På skjermen bak Igor Reznichenko projiseres bilder av granater og miner i alle former, farger og typer. Han og Oksana terper stadig på hovedregelen: – Ikke rør, hold avstand, varsle.

Igor forklarer ungdommene forskjellen på antipersonell- og antikjøretøyminer, om farlige udetonerte legemer, hvordan de ser ut og ikke minst – fellene.

– Ikke rør noe som ser unaturlig ut på stedet.

Han ber ungdommen notere nødnummer og radiofrekvenser, han forklarer hvordan de kan oppnå kontakt med nødetater når strømmen er borte. Han viser overvåkingsvideoer som har fanget folk som søker dekning under missilangrep.

– Hvor du er de tre første sekundene, avgjør utfallet.

Igor og Oksana går igjennom hvordan søke dekning i eget hus, en vegg mellom deg og nærmeste vindu.

1024px Russian butterfly mines

– Vi har dårlig tid

Norsk Folkehjelps stedlige representant i Ukraina, Alberto Serra, har nettopp kommet tilbake til Kyiv fra kartlegging i Sumy-distriktet. Samme uke har organisasjonen fått akkreditering for å operere i Ukraina. Norsk Folkehjelp er blant verdensledende organisasjoner i minerydding, men var ikke representert i landet da Russlands invasjon startet i 2022. I løpet av vinteren har de etablert seg og samarbeider med UDA.

1 158