Skuffet over statsbudsjettet
Framleggelsen av årets statsbudsjett ble skuffende lesning på mange av de områdene Norsk Folkehjelp engasjerer seg i.
I sitt forslag til bistandsbudsjett mener Norsk Folkehjelp at regjeringen er blottet for ambisjoner. Det har i mange år vært et mål for skiftende regjeringer at bistandsbudsjettet skal være på 1 % av brutto nasjonalinntekt. Regjeringen foreslår en andel på 0,75 % i årets budsjettforslag.
– Norsk Folkehjelp mener det er dypt problematisk og overraskende at regjeringen totalt avviker fra ambisjonen om 1 prosent til bistand. Dette i en tid hvor Norge har astronomiske inntekter fra en krigsdrevet prisvekst på olje og gass. I tillegg har man i bistandsbudsjettet gjort Norge til den store budsjettvinneren, sier Westhrin.
Les vår pressemelding om bistand
Regjeringen bryter sitt løftet fra regjeringserklæringen om å øke Norges innsats for kjernefysisk nedrustning. I tillegg kutter i de i budsjettet for slikt arbeid og stanser all støtte til organisasjoner som arbeider mot atomvåpen.
– Det er skremmende, uansvarlig og uklokt å ikke prioritere kjernefysisk nedrustning når atomtrusselen er høyere enn under den kalde krigens aller mørkeste dager, sier generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Henriette Killi Westhrin.
Les vår pressemelding om atomvåpen
Når det gjelder beredskap i Norge er dette en satsning for regjeringen, men de unnlater å satse på ressursene som gir mest beredskap for pengene, den frivillige beredskapen.
– De frivillige er en grunnpilar i lokal beredskap, men blir nok en gang oversett i statsbudsjettet. De bidrar med kompetanse, utstyr og mannskaper det offentlige ikke evner mobilisere selv. Å skulle satse på beredskap uten å løfte de frivillige beredskapsorganisasjonene er ufattelig naivt, sier Westhrin og lister opp stikkord som atomtrussel, klimaendringer, hyppigere ekstremvær, leirskredet i Gjerdrum, Viking Sky-hendelsen og pandemien som hendelser der den frivillige beredskapen var og vil fortsette å være uunnværlige.
Les vår pressemelding om frivillig beredskap
Regjeringen har også – i en tid preket av krig og rekordmange mennesker på flukt – kuttet i antallet kvoteflyktninger de ønsker å ta i mot neste år, fra 3000 til 2000.
– Regjeringen hadde med dette budsjettet en god mulighet til å vise internasjonale solidaritet, men velger vise seg mer gniene enn noen gang. Istedenfor å øke antall kvoteflyktninger til 5000, slik FN og norske sivilsamfunnsorganisasjoner har anbefalt i en årrekke, reduserer regjeringen antallet med 30 prosent fra 3000 til 2000, sier Westhrin.
Regjeringen har heller ikke lagt inn noen styrking av forholdene for flyktninger i mottak.
– Det må bli slutt på at asylsøkere er avhengig av matutdeling fra frivillige. Her legges det jo opp til at beboere på mottak skal sulte. Dette er ikke velferdssamfunnet Norge verdig, sier Westhrin.