Flyktningpolitikk: Flere skritt i feil retning
Rekordmange mennesker er på flukt og trenger beskyttelse. Da er det sjokkerende at regjeringen gjennom statsbudsjettet vil kutte antall kvoteflyktninger og ikke satse på bedre mottak og integrering for flyktningene.
– Regjeringen hadde med dette budsjettet en god mulighet til å vise internasjonale solidaritet, men velger vise seg mer gniene enn noen gang.Istedenfor å øke antall kvoteflyktninger til 5000, slik FN og norske sivilsamfunnsorganisasjoner har anbefalt i en årrekke, reduserer regjeringen antallet med 30 prosent fra 3000 til 2000, sier Henriette Westhrin, generalsekretær i Norsk Folkehjelp.
– Hele Norge mobiliserte for å ta imot flyktninger på en god måte tidligere i år. Vi kan og bør bygge videre på den mobiliseringen gjennom styrkede rammer for frivilligheten, istedenfor å bygge den ned. Vi kan og bør gi alle mennesker som søker beskyttelse her anstendige leveforhold. Vi kan ikke fortsette med en politikk som sier at noen flyktninger fortjener hjelp mer enn andre, sier Westhrin.
Kvalitet og kontinuitet i botilbudet til flyktninger må prioriteres
Langsiktig tankegang og en viss “beredskap” når det gjelder botilbudet til flyktninger og fordrevne som kommer til Norge er fortsatt mangelvare i Utlendingsforvaltningen. Det er synd ikke regjeringen legger opp til dette i sitt budsjett.
Beboere på mottak forteller at det er umulig å leve av dagensøkonomiske satser som er på et så lavt nivå at det går utover et forsvarlig kosthold og helsen.Mange av beboerne er avhengig av mathjelp fra frivillige og organisasjoner.
– Det må bli slutt på at asylsøkere er avhengig av matutdeling fra frivillige. Her legges det jo opp til at beboere på mottak skal sulte. Dette er ikke velferdssamfunnet Norge verdig, sier Westhrin.
Mottakene er nå innrettet for rask oppskalering og nedskalering, det fører til at viktig kompetanse går tapt både innen driften av mottaket og i vertskommunene. På sikt er dette en lite hensiktsmessig måte å håndtere arbeidet med å ta imot mennesker på flukt. Økonomisk vil de store svingningene i antall mottak på sikt føre til større tap enn gevinst.
For å sikre inkludering og økt deltakelse av flyktninger og innvandrere i samfunnet, må det legges til rette for bedre rammevilkår for frivilligheten
Frivilligheten spiller en avgjørende rolle i inkluderingsarbeidet. Det trengs tilskuddsordninger som til enhver tid er tilpasset samfunnsutfordringene og i inkluderingsarbeidet fungerer ikke kortsiktige støtteordninger. Som i resten av befolkningen har medborgere med innvandrerbakgrunn ulike forutsetninger og behov.
– I dette budsjettet har dessverre ingen slike satsinger som kunne bidratt sterkt til bedre inkludering over mange år, sier Westhrin.